Lecții de la un pom uscat, în Săptămâna Mare. De ce Miercurea Mare este Miercurea Tăcută. Pastor Iosua Faur: Oare Iisus, când privește la viața noastră, nu găsește decât frunze?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ce putem învăța despre puterea credinței din pilda smochinului blestemat?

Miercurea Mare mai este numită și Miercurea Cenușie sau Miercurea Tăcută, tocmai pentru este singura zi din Săptămâna Mare când Iisus s-a odihnit, în așteptarea zilelor de calvar de după.

Miercurea Mare e pe cale să se sfârșească în doar un ceas, două. Dar lecțiile rămân. Sau ar trebui să rămână. Și nu doar cât ține Săptămâna Mare. Sunt două lecții de viață pe care Fiul lui Dumnezeu ni le dă prin exemplul smochinului uscat. Lecții de credință, de dat roadă, de "înverzire" a inimii, de înfrunzire a omului care, de cele mai multe ori, din păcate, caută să se roage doar în momente de cumpănă și grea încercare. 

Iosua Faur, pastorul Bisericii Creștine Baptiste "Sfânta Treime" din Brăila, vine cu o analiză, verset cu verset, pe marginea Evangheliei lui Marcu (11:20-25):

"Dacă e să privim la ceea ce s-a întâmplat marți - Marțea Smochinului - ne îndreptăm spre Marcu 11:20-25:

Smochinul uscat. Puterea credinţei

20 Dimineaţa, când au trecut pe lângă smochin, au văzut că era uscat din rădăcini.

21 Petru şi-a amintit ce se întâmplase şi i-a zis: iată că smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat!

22 Isus a răspuns: – Aveţi credinţă în Dumnezeu!

23 Adevărat vă spun că dacă cineva ar zice acestui munte: „Ridică-te şi aruncă-te în mare!“ şi nu s-ar îndoi în inima lui, ci ar crede că ceea ce spune se va întâmpla, i se va da întocmai!

24 De aceea vă spun că toate lucrurile pe care le cereţi atunci când vă rugaţi, să credeţi că le-aţi şi primit şi ele vi se vor da.

25 Şi când staţi în picioare rugându-vă, să iertaţi dacă aveţi ceva împotriva cuiva, pentru ca şi Tatăl vostru Care este în ceruri să vă ierte vouă greşelile. 

Conform Evangheliei după Marcu, duminică Iisus intră în Cetatea Ierusalimului. Acolo a început să măsoare din priviri, în mod special, curțile templului. Ceea ce a văzut în templu duminică seara L-a umplut de mânie, L-a indignat, dar pentru că era deja târziu, era seară, se întoarce în Betania, iar luni dimineața, mergând din nou dinspre Betania înspre Ierusalim cu gândul de-a condamna templul se oprește pe drum și încearcă să le arate ucenicilor ce se va întâmpla cu templul și cu națiunea Israel.

Ca să se facă înțeles, Iisus face ce a făcut orice mare prooroc al Vechiului Testament: le pune înainte un gest simbolic, profetic. Versetul 12 ne spune că I s-a făcut foame, a văzut un smochin, s-a dus să mănânce din el dar n-a găsit decât frunze. Oare Domnul Iisus, când privește la viața noastră, nu găsește decât frunze? Dacă în versetul 14 Iisus a zis  - "În veac să nu mai mănânce nimeni rod din tine!", în versetul 20 citim că smochinul a murit, s-a uscat.

Cu toate acestea, Iisus găsește ocazia să ne dea niște lecții de la un pom uscat" explică pastorul Faur.

Cum să nu ajungi doar un pom uscat

"Cum să nu rămâi doar cu frunze? Cum ne putem testa, ce semne ar trebui să căutăm în inima noastră, ce caracteristici ar trebui să aibă smochinul vieții noastre ca să ne asigurăm că nu suntem dintre cei ipocriți? Cum evităm ipocrizia religioasă? Cum ajungi să nu te mulțumești doar cu frunze? Ce faci ca să nu ajungi uscat?

Răspunsul lui Iisus în versetele de la 22 la 25, lecțiile de la un pom uscat sunt acestea două: ai nevoie de două semne. Sunt două roade pe care dacă le vezi în inima ta se cheamă că ești un smochin roditor. Iată care sunt cele două: încrede-te în Dumnezeu și roagă-te!

Dacă versetele de la 20 la 22 vorbesc despre miracolul blestemării smochinului, versetele următoare vorbesc despre mesajul smochinului blestemat. Versetul 22 ne învață că ea, credința în Dumnezeu, este absolut vitală, cheia rezolvării oricărei probleme. Dar de unde știi că ai adevărata credință? Ei bine, Domnul Iisus spune - ca să nu ajungi uscat și condamnat îți poruncesc să ai credință în Dumnezeu! Credința ascultătoare este personală.

Vor fi situații în viață când vei putea înainta doar prin credința TA personală! Adevărata credință nu este o credință vremelnică, adevărata credință perseverează indiferent de vreme și indiferent de vremuri. Încrede-te în Domnul încontinuu! Pentru că dacă te încrezi în Domnul doar în anumite situații, de fapt, nu te încrezi cu adevărat în Dumnezeu!

Versetul 23 ne mai învață un lucru: credința în Dumnezeu este victorioasă. Dacă îndoiala te privează de puterea lui Dumnezeu, credința îți oferă puterea lui Dumnezeu! Da, credința mută munții. Acum, Iisus nu spune că dacă ai acolo niște minusuri în viața ta cu credință poți schimba tot ce nu-ți place. Ești sărac, ai în fața ta acest munte al sărăciei și prin credință muți muntele și devii deodată bogat! Iisus nu spune că poți alege tu ce munți să munți, nu despre asta e vorba. Mesajul e altul: dacă umbli în voia lui Dumnezeu, dacă mergi pe calea lui Dumnezeu, El va da muntele acela la o parte pentru tine.

Așadar, care-s lecțiile de la pomul uscat? Încrede-te în Dumnezeu și roagă-te! Doar în felul acesta nu vei ajunge un smochin uscat, un smochin condamnat. Și doar în felul acesta noi, biserica, nu vom ajunge o peșteră de tâlhari, ci vom rămâne o casă de rugăciune" a mai spus pastorul Iosua Faur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel