Lecție de română: Când scriem „niciunul” într-un cuvânt
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Foto: pixabay.com / 
Ministerul Sănătății a finalizat Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ.
Foto: pixabay.com / Ministerul Sănătății a finalizat Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ.
Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a explicat când trebuie să scriem „niciunul” într-un cuvânt.

”Pronumele NICIUNUL/  NICIUNA şi adjectivul pronominal NICIUN/  NICIO se scriu într-un cuvânt, având sensul „cantitate zero, nimeni, nimic, deloc”.

Scrierea într-un cuvânt s-a decis după modelul „vreunul”, „vreun”, „vreuna”, „fiecare”, „oricare”, „altceva”. Singurele care au rămas să se scrie în cuvinte separate sunt toate formele pronumelui relativ compus „cel ce”, „ceea ce”. (DOOM-2005).

NICIUNUL n-a fost la teatru.

NICIUNA nu era blondă.

N-a venit NICUN elev.

N-are NICIO treabă.

************************************

 EXCEPȚII! 

SCRIEREA ÎN DOUĂ CUVINTE: 

NICI  UN,  NICI  O  şi  NICI   UNA

– NICI  UN/ NICI  O – adverb + articol:

* Nu e NICI  UN mincinos şi nu e NICI UN om prost.

*Nu e NICI  O fată frumoasă şi nu e NICI  O persoană cultă.

 – NICI  UN/ NICI  O – conjuncţie + numeral:

Nu am NICI  UN frate NICI mai mulţi.

 Referitor la portocale, nu vreau NICI  UNA, NICI  mai multe.

Atenţie!

ÎN CAZUL SCRIERII ÎN DOUĂ CUVINTE, SE REIA PARTICULA  „NICI”,  PENTRU A ÎNTĂRI SENSUL COMUNICĂRII”, a explicat profesoara pe blogul său Mariana-Badea.ro.

VEZI ȘI: Există anumite cuvinte care se scriu cu literă mică, deși mulți le scriu cu literă mare. Știai care sunt?

Există anumite cuvinte care se scriu cu literă mică, deși mulți români credeau că se scriu cu majusculă.

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a explicat scrierea cu literă mică și literă mare a unor cuvinte.

Funcțiile, profesiile și calitățile (oricât de importante) se scriu cu literă mică: avocat, cancelar, deputat, domn/domnitor, general, han, ministru, prefect, președinte, premier, rege, primar, principe, prim-ministru, secretar de stat, senator, voievod.

Se pot scrie, ocazional, cu literă mică, unele cuvinte care, în mod obișnuit, se scriu cu literă mare, pentru a realizat un efect stilistic (ceaușescu, pcr) sau grafic (univers enciclopedic pe unele publicații ale editurii în cauză).

Se scriu cu literă mică substantivele care denumesc popoare, zilele săptămânii, lunile anului și disciplinele de învățământ. 

Toate componentele locuțiunilor pronominale de politețe se scriu cu literă mare: Sfinția Sa, Alteța Sa Regală, Domnia Sa, Excelența Voastră.

Se scrie cu literă mare numai primul element din numele proprii compuse sau numele unic care reprezintă denumirile organismelor și ale compartimentelor din instituții, cum ar fi Catedra de limba română, Direcția sau Serviciul de contabilitate.

Explicațiile fac parte din cartea profesoarei Mariana Badea - „Limba română. Gramatica pentru elevi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel