Data publicării:

Lecţia nu a fost învăţată. Europa, NEPREGĂTITĂ pentru al doilea val de COVID-19

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Al doilea val de COVID-19 loveşte Europa chiar la începutul sezonului de gripă, iar barurile, restaurantele şi sălile de spectacol se închid, în timp ce secţiile de terapie intensivă se umplu la refuz. 

Este încă o dovadă a faptului că Europa a fost prinsă cu garda jos de al doilea val, şi total nepregătită. Mai multe ţări europene se confruntă cu un număr uriaş de cazuri pe zi, iar măsuri foarte dure sunt aproape de a fi luate. 

Spania a declarat deja stare de urgenţă pentru Madrid. Germania a anunţat că armata va ajuta cu anchetele epidemiologice. Italia a anunţat că măştile de protecţie vor fi obligatorii în spaţii deschise, dar şi că pentru prima dată de la momentul în care ţara a devenit epicentrul pandemiei la nivel european, sistemul de sănătate este în stare critică. 

Petrecerea de adio a COVID-19 din Cehia, din iunie, când mii de locuitori din Praga au luat cina la o masă lungă de 500 de metri pe podul Carol pentru a sărbători înfrângerea pandemiei, pare acum o naivitate, având în vedere că Cehia are cea mai mare rată a infecţiei la suta de mii de locuitori din Europa, 398. "Trebuie să spun că situaţia nu e bună deloc", a declarat ministrul ceh Jan Hamacek, conform medicalexpress.com. 

Epidemiologii, dar şi populaţia, arată acum cu degetul spre guvernele care nu au reuşit să se pregătească cum trebuie pentru al doilea val al pandemiei. În continuare, capacitatea de testare este redusă, locurile la terapie intensivă sunt limitate. Spre exemplu, în Roma, oamenii aşteaptă între 8 şi 10 ore pentru a fi testaţi, în timp ce medici din prima linie de la Kiev până la Paris muncesc ture lungi şi obositoare în spitale supra-aglomerate. 

"Când starea de alarmă a fost ridicată, era momentul să investim în prevenţia. Dar nu s-a făcut asta. Am intrat în acest al doilea val fără a fi scăpat, de fapt, de primul", a declarat Margarita del Val, expert imunolog în cadrul Centrului de Biologie Moleculară din Spania. 

"Nu am învăţat lecţia primului val"

În mai multe oraşe din Europa, tensiunile sunt în creştere din cauza noilor măsuri luate de Guverne. Închiderea restaurantelor şi a barurilor scoate oamenii în stradă. "Am fost închişi timp de şase luni, iar infectările au crescut oricum. Nu sunt specialist, dar nu sunt nici prost. Din punctul meu de vedere, nu suntem noi responsabili pentru pandemie", a declarat Moaghin Marius Ciprian, lucrător în HoReCa. 

Experţii spun că numărul cazurilor este mai mare acum pentru că, spre deosebire de primul val, sunt mult mai mulţi asimptomatici de data asta. "Vedem că au fost raportate 98.000 de cazuri în ultimele 24 de ore. Este un nou record regional. Este clar că este alarmant", a declarat Robb Butler, directorul executiv al biroului european al OMS. 

"Nu am învăţat lecţia primului val. Fugim de pandemie, în loc să ne pregătim pentru ea", a declarat şi dr. Gilles Pialoux, şeful secţiei de boli infecţioase de la spitalul Tenon, din Paris. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel