Lecţia despre putere şi disperare. Imaginea care l-a marcat, în copilărie, pe Putin: un şobolan i-a sărit la gât. Prof. Naumescu, UBB: Acest om e din ce în ce mai periculos
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Putin şi-a luat lecţia de supravieţuire şi contraatac de la unul din zecile de şobolani din subsolul blocului în care a copilărit.

Într-o analiză la zi a evenimentelor politice din ultima perioadă, profesorul Valentin Naumescu de la Universitatea Babes Bolyai a amintit, printre altele, şi despre traumele din copilărie ale celui care astăzi pare cel mai de temut în întreaga lume: Vladimir Putin. "Putin e un om care trăieşte cu multe complexe, la care se adaugă acum teama de înfrângere, care-l face şi mai periculos decât era înainte. Să nu uităm de un interviu pe care Vladimir Putin l-a dat la un moment dat. A fost întrebat ce-şi aminteşte din copilărie şi... şi-a adus aminte cum, copil fiind, a văzut într-un subsol de bloc şobolanul încolţit. S-a dus spre el să-l prindă şi şi-a dat seama cât de mare este puterea unui animal aflat sub ameninţare, încolţit. Dintr-odată, şobolanul s-a întors spre el şi i-a sărit în faţă. Se pare că această imagine l-a marcat pe Putin de-a lungul vieţii, ca şi cea a umilinţei trăite ca ofiţer KGB, atunci când Uniunea Sovietică a pierdut Războiul Rece şi s-a destrămat. Iar asta îl face să fie şi mai periculos." a spus acesta.

Acest moment întăreşte, deopotrivă, şi ce spune Barack Obama în cartea sa - "Putin e un tip dur, cu şcoala străzii, lipsit de sentimente, care se bazează doar pe ceea ce cunoaşte" - lucruri care apar şi într-o altă carte scrisă de un prieten de-al lui din copilărie care-l prezintă pe Vladimir Putin ca fiind genul de om care nu suportă să fie insultat. 

Sărăcia l-a marcat

În puţinele declaraţii despre copilăria lui, Putin spune că tatăl său a luptat în cel de-al doilea Război Mondial şi că a a fost crescut de părinţi, în condiţii modeste, în Sankt Petersburg, un oraș care se refăcea după război. S-a născut la puţin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial despre care spune, într-unul din puţinele interviuri despre viaţa sa, că i-a afectat viața. Potrivit Antena3, a şocat lumea politică, după ce a declarat că în ciuda tuturor ororilor din timpul conflagraţiei mondiale, oamenii din acea generație nu au simțit ură față de dușmanul lor. Este vorba despre un articol pentru revista "Pionierul rus", în care vorbeşte despre ceea ce au trăit părinţii săi în cel de-al doilea război mondial, despre cum a luptat tatăl său, care a fost rănit, iar după război a întâlnit un camarad de arme care i-a salvat viața.

S-a născut în Leningrad - actualul Saint Petersburg, în 1952. În pozele din copilărie pare un copil destul de timid. Dar, potrivit unuia din profesorii săi, a fost un copil problemă. "Provine dintr-un mediu modest, nu a fost un elev strălucit". Îi plăcea istoria şi era fascinat, mai ales de modelele serviciilor secrete KGB din filme", spune Nina Hrușciova, profesor Relaţii Internaţionale la New York.

A copilărit într-un bloc infect, plin de şobolani

Masha Gessen, autorul cărţii "Omul fără chip. Incredibila ascensiune a lui Vladimir Putin", spune că părinţii lui Putin munceau mult în meserii necalificate şi că astfel micul Vladimir nu era supravegheat. El a crescut în stradă, în curtea blocului stalinist în care locuia. Deși se știu puține lucruri despre viața personală a liderului de la Kremlin, există totuși câteva interviuri în care Vladimir Putin povestește despre copilăria sa, faptul că a locuit într-un bloc murdar, plin de şobolani, aşa cum relatează şi NY Post într-un material mai amplu. Oraşul în care s-a născut a fost asediat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mai mult de un milion de oameni au murit de foame, multe familii fiind complet distruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel