Le Monde: Intrarea României în Schengen, miza afacerii primarilor incompatibili
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Cotidianul francez Le Monde scrie despre ineditul caz al primarilor români declarați incompatibli de Agenția Națională de Integritate în proporție de 50%, după ce s-a constatat că aceștia figurează simultan și în consiliile de administrație ale diverselor societăți comerciale.

Peste jumătate dintre cei 2.665 de primari aleși la scrutinul din iunie 2012 au fost declarați de ANI incompatibli, spune Le Monde, care îl citează pe șeful Agenției, Horia Georgescu. Pentru el, "mii de consilieri locali au semnat contracte cu propriile lor societăţi. O bună parte din persoanele angajate în aceste societăţi se regăsesc apoi în echipele ce gestionează proiectele finanţate din fonduri europene".

Francezii arată că Victor Ponta, premierul socialist al unui guvern de coaliție, vrea să evite un nou conflict cu CE, dar nu crede că varianta demiterii celor peste 1.000 de edili este viabilă. Perspectiva este respinsă și de către primarii împricinuiți, care, scrie Le Monde, fac presiuni asupra Guvernului pentru a împiedica ANI.

Cotidianul francez vorbește și despre propunerea legislativă a socialistului Liviu Dragnea, de a le permite primarilor să aibă funcții în diferite AGA. Aceasta a primit aviz negativ din partea ministrului Justiției, portofoliu deținut de PSD, pe semne că propunerea lui Dragnea este "atât" de grosolană încât propriul ău partid a refuzat s-o ia în serios.

"Dincolo de polemică, miza afacerii este extrem de importantă: integrarea României în spaţiul Schengen depinde de ea. Guvernul se străduieşte să demonstreze Comisiei Europene că face tot ce trebuie pentru a reduce corupţia endemică, iar punerea în aplicare a acordurilor de la Schengen în România este condiţionată de ameliorarea condiţiilor în care se face justiţia", mai scrie ziarul francez, citat de Agerpres.

ANI este un element cheie al Parchetului național Anticorupție, spune Le Monde. "Am muncit mult pentru a pune la punct acest mecanism, mai ales că nu există niciun model similar în altă parte", spune Horia Georgescu. "Unii politicieni ne critică fără încetare, bugetul nostru a fost redus şi inspectorii noştri sunt uneori ameninţaţi. Dar nu vom renunţa", adaugă el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel