Trafic droguri. Lazăr (FNA), apel către Cîţu: Niciodată grupările de crimă organizată nu au reprezentat o amenințare mai mare!
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Gigel Lazăr
Gigel Lazăr
"EUROPOL apreciază in Raportul prezentat in luna aprilie, că niciodată până astăzi grupările de crimă organizată nu au reprezentat o amenințare mai mare, avertisment ce ar fi trebuit să mobilizeze si responsabilii din Romănia, mai ales pe zona antidrog", transmite Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog (FNA). 

"Raportul arata că cea mai răspândită infracțiune o reprezintă traficul de droguri. 40% dintre rețele sunt implicate în această afacere extrem de bănoasă. În unele cazuri, reţelele de infractori nu se limitează la o singură infracţiune, aşa că 60% dintre acestea sunt implicate și în fapte de corupție.

În timp ce în Raportul D.I.I.C.O.T. este evidențiat că piața drogurilor este complexă, foarte adaptabilă și inovativă că infrastructura de transport și mobilitatea persoanelor are trend ascendent, reflectată în globalizarea producției de droguri și a rețelelor de trafic, Guvernul României prin Ministerul Afacerilor Interne si Agenția Națională Antidrog, nu reusesc să elaboreze Strategia Națională Antidrog, Planul de Acțiune si Programul de Interes Național 2021-2025 nici macar în luna aprilie 2021.

D.I.I.C.O.T.apreciază „Combaterea traficului și consumului de droguri reprezintă o prioritate națională și europeană asumată la nivel de guvern prin Strategia Naţională Antidrog 2013 – 2020 și Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog (2017-2020) – H.G. nr. 853/2018 pentru modificarea și completarea H.G. nr.784/2013 care promovează obiective și direcții generale de acțiune în domeniul drogurilor, care la nivel programatic sunt transpuse în 5 capitole, respectiv reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri, coordonare, cooperare internațională și cercetare, evaluare și informare”. Inutil ai abordare multidisciplinară dacă nimeni nu o aplică.

Pe fond, Raportul Forumului Societății Civile Antidrog (C.E.), finanțat de Comisia Europeană; Statisticile din Raport, cuprind și tări non-UE precum și media UE", transmite preşedintele FNA.

România

Accesul la prevenire – locul 26

Calitatea prevenirii - locul 28

Finanțarea programelor antidrog - locul 25

Prevenirea antidrog on-line - locul 22

Investiții în programele de prevenire - Guvernul României a alocat în perioada 2008-2021, Programul de Interes Național – din totalul de cca 6.2 milioane euro,aprobati prin Hotărâri de Guvern Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenția Națională Antidrog,  a aprobat in perioada 2008-2021,  85.000 euro - 31 euro/muncipiu/orase la nivel national.

Activitatea Agenției Naționale Antidrog, prin Centrele de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) este incerta și dificil de apreciat

In activitatea acestora NU sunt respectate criteriile minime: Numele programului; Scopul programului; Obiectivele proiectului; Subprogramele; Categoria din care face parte programul/subprogramul (prevenire universală, selectivă sau indicată, asistență medicală, psihologică și socială); Echipa de implementare a programului/subprogramului; Sursa de finanțare și valoarea finanțării; Grupul țintă al programului/subprogramului; Zona de implementare; Durata proiectului; Activitațile; După caz, indicatorii și rezultatele așteptate. C.P.E.C.A. enunță că au aplicat sute de programe fără dovada implementării, se arată în scrisoarea deschisă.

Apel către premierul Florin Cîţu

"Față de cele prezentate și pentru a convinge societatea si a risipi unele temeri că preocuparea Guvernului de combatere a traficului și consumului de droguri nu reprezintă o prioritate reala, vă solicităm implicare personală si o analiză amplă a fenomenului, dispunerea unu control de fond ce să analizeze activitatea Agenției Naționale Antidrog, CPECA, numirile la comanda Agentiei din ultimii doi ani. Să impuneți la momentul adoptării Strategiei Naționale Antidrog 2021-2025, Planul de Acțiune, Programul de Interes Național, prin H.G., respectarea recomandărilor Curții de Conturi. Să vă asigurați ca nu veți adopta un H.G. ce va deveni o simplă hartie, prin care toată lumea răspunde, dar nimeni nu are o responsabilitate. Societatea are nevoie de o Strategie ce să corespundă realitații, resurse financiare reale și nu virtuale, programe concrete,responsabili cerți cu aplicarea", transmite Gigel Lazăr. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel