Lavrov susține că a negociat ridicarea sancțiunilor cu autoritățile de la Kiev. Ucrainenii dezmint informația
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei face parte din negocierile de pace cu Ucraina, însă negociatorul ucrainean Mikhailo Podoliak a negat că acesta este cazul, potrivit US News.

„În prezent, delegațiile ruse și ucrainene discută zilnic, prin videoconferință, un proiect al unui posibil tratat”, a spus Lavrov în comentarii adresate agenției de presă oficiale a Chinei, Xinhua, publicate sâmbătă pe site-ul ministerului rus de Externe.

„Agenda discuțiilor... include, printre altele, problemele denazificării, recunoașterea noilor realități geopolitice, ridicarea sancțiunilor, statutul limbii ruse”, a spus Lavrov, fără a detalia.

Dar Podoliak a relatat că Lavrov nu a participat la nicio rundă de negocieri și că Ucraina nu are nevoie de lecții de „denazificare” sau de folosire a limbii ruse de la cei care au atacat și ocupat orașele ucrainene.

În declarațiile citate de biroul președintelui Volodimir Zelenski, acesta a spus că „nu se discută deloc problema sancțiunilor internaționale globale împotriva Federației Ruse” în cadrul negocierilor Rusia-Ucraina.

„Toți partenerii noștri, împreună cu Ucraina, trebuie să decidă ce decizii ar trebui luate cu privire la sancțiuni și când”.

Zelenskii a insistat, încă de la începutul invaziei, pe 24 februarie, că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei trebuie să fie consolidate și nu pot face parte din negocieri.

Kievul a avertizat vineri că discuțiile privind încheierea invaziei Rusiei, aflate acum la a treia lună, sunt în pericol de colaps.

Nu au existat discuții de pace față în față din 29 martie, iar atmosfera s-a încrustat din cauza acuzațiilor ucrainene că trupele ruse au comis atrocități în timp ce se retrăgeau din zonele din apropierea Kievului. Moscova a negat afirmațiile.

„Suntem în favoarea continuării negocierilor, deși sunt dificile”, a spus Lavrov.

Aliații occidentali ai Ucrainei au înghețat aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută străină ale statului rus și au impus restricții severe asupra comerțului cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel