Lavrov, nemulțumit de proiectul acordului de pace, trimis de Ucraina: Este inacceptabil!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Lavrov, nemulțumit de proiectul acordului de pace, trimis de Ucraina: Este inacceptabil!
Lavrov, nemulțumit de proiectul acordului de pace, trimis de Ucraina: Este inacceptabil!
Lavrov susține că Kievul se îndepărtează de acordurile semnate la Istanbul, în noul proiect de acord trimis Rusiei.

Ucraina a prezentat un nou proiect de acord Rusiei, un acord pe care rușii îl văd ca pe o abatere de la acordurile la Istanbul, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, scrie Interfax.

”Ucraina și-a înaintat proiectul de acord grupului de negociere, care este o abatere de la cele mai importante prevederi fixate la întâlnirea de la Istanbul din 29 martie, de altfel, stabilite într-un document semnat de șeful delegației ucrainene, David Arakhamia.”, a declarat Lavrov.

Potrivit acestuia, ”în documentul de la Istanbul, ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina nu se aplică Crimeei și Sevastopolului”. ”În proiectul de ieri, această declarație clară lipsește. În schimb, se propun formulări vagi despre un fel de "control efectiv", a spus Lavrov.

Ucraina își propune să discute chestiunile Crimeei și Donbasului la o întâlnire a președinților celor două țări. ”Există ideea că problemele Crimeei și Donbass ar trebui aduse la întâlnirea președinților Rusiei și Ucrainei. Cu toții ne amintim cum președintele Zelensky a afirmat în mod repetat că o astfel de întâlnire este posibilă numai după încetarea ostilităților”, a mai spus Lavrov.

VEZI ȘI: Zelensky anunță că 7 țări sunt pregătite să discute despre garanțiile de securitate pentru Ucraina. Vezi lista în articol

Lavrov: Este inacceptabil

Potrivit ministrului, ”cu siguranță, la următoarea etapă, partea ucraineană va cere retragerea trupelor, va aduna din ce în ce mai multe precondiții”. ”Acest plan este de înțeles, dar este inacceptabil”, a subliniat ministrul.

În plus, potrivit acestuia, noile propuneri ale Ucrainei sugerează posibilitatea de a desfășura exerciții militare pe teritoriul său cu participarea contingentelor străine, cu acordul majorității țărilor care îi garantează securitatea, iar Rusia nu este menționată în acest context.

”Documentul semnat de Arakhamia precizează în mod explicit că, în contextul statutului neutru, nealiniat, non-nuclear al Ucrainei, orice exerciții militare care implică contingente străine se desfășoară numai cu acordul tuturor statelor garant, inclusiv al Rusiei”, a declarat Lavrov reporterilor.

VEZI ȘI: LISTA cu propunerile trimise de Ucraina Rusiei pentru încetarea războiului, făcută publică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel