Lavrov avertizează Statele Unite să nu ia în derâdere „liniile roșii” ale Rusiei
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat miercuri Statele Unite să nu glumească cu privire la „liniile roșii” ale Rusiei, în contextul posibilei livrări de rachete americane cu rază lungă de acțiune către Ucraina, potrivit Reuters.

Lavrov a declarat că SUA pierd din vedere sentimentul de descurajare reciprocă care a susținut echilibrul de securitate între Moscova și Washington de la Războiul Rece încoace, iar acest lucru este periculos.

Comentariul său a venit după un raport al sursei citate care sugera că SUA sunt aproape de a ajunge la un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească adânc în interiorul Rusiei – rachete pentru care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut lobby intens.

„Nu mă mai surprinde nimic – americanii au depășit deja pragul pe care și l-au stabilit singuri. Ei sunt încurajați, iar Zelenski, desigur, vede acest lucru și profită de el”, a declarat Lavrov într-un interviu la televiziunea rusă.

„Dar ar trebui să înțeleagă – fac glume cu privire la liniile noastre roșii. Nu ar trebui să glumească despre liniile noastre roșii.”

Președintele Vladimir Putin a avertizat în mod repetat Occidentul, de la lansarea a ceea ce el a numit „operațiunea sa militară specială” în Ucraina în 2022, să nu încerce să împiedice Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Cu toate acestea, Washingtonul și aliații săi au crescut sprijinul militar pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete avansate și avioane de luptă F-16.

Acest lucru a determinat unii politicieni occidentali să sugereze că retorica nucleară a lui Putin este doar o amenințare și că SUA și NATO ar trebui să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Zelenski a declarat că incursiunea Ucrainei în Rusia, lansată pe 6 august, face o batjocură din liniile roșii ale lui Putin.

Lavrov a spus că Washingtonul știe unde se află aceste limite, dar greșește dacă crede că urmările unei escaladări a războiului din Ucraina vor fi resimțite în principal de Europa.

„Au o convingere genetică că nimeni nu îi va atinge”, a spus Lavrov. Acest lucru, a adăugat el, subminează toate principiile care au susținut stabilitatea strategică cu Washingtonul încă din perioada sovietică. „Acest sentiment de descurajare reciprocă – din anumite motive încep să-l piardă. Acest lucru este periculos”, a avertizat el.

Lavrov a făcut aluzie la declarațiile consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, care a spus în iunie că președintele Joe Biden a afirmat în repetate rânduri că Washingtonul nu dorește „Al Treilea Război Mondial”.

Kirby a subliniat că o escaladare majoră a războiului din Ucraina ar putea avea „consecințe dezastruoase, potențial, pe întregul continent european” și nu ar fi în interesul SUA. A fost pentru a doua oară în doar o săptămână când Lavrov a avertizat SUA că un al treilea război mondial nu ar fi limitat la Europa.

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia face schimbări în doctrina sa nucleară deoarece Washingtonul și aliații săi amenință Rusia prin escaladarea războiului din Ucraina și ignorând ceea ce Moscova numește interesele sale legitime de securitate.

Nu a fost specificat cum intenționează să actualizeze documentul politic care stabilește circumstanțele în care ar putea folosi o armă nucleară, sau când aceste schimbări vor intra în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel