Laureaţi ai premiilor Nobel, semnal de alarmă privind schimbările climatice
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
 SURSA: Pixabay.com
SURSA: Pixabay.com
Trei laureați ai premiului Nobel trag un semnal de alarmă și pledează pentru acţiuni împotriva schimbărilor climatice.

Schimbările climatice afectează omenirea în mod "disproporţionat", iar acum "este momentul potrivit" pentru a acţiona, au declarat sâmbătă trei dintre laureaţii premiilor Nobel din acest an, la solicitarea de a comenta pe marginea conferinţei ONU privind clima (COP25) în desfăşurare în Madrid, relatează Agerpres după DPA. 

"În viitorul apropiat, încălzirea planetei ar putea pune cu adevărat în pericol majoritatea câştigurilor realizate împotriva sărăciei la nivel mondial", a declarat Esther Duflo, una dintre cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru Economie din 2019. Alături de colegii săi, cercetătoarea a fost recompensată pentru "introducerea unei abordări pentru a obţine răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale", conform anunţului făcut în luna octombrie la Institutul Karolinska din Stockholm.

Schimbările climatice afectează oamenii

Schimbările climatice afectează oamenii din emisfera sudică în mod "disproporţionat", a precizat Duflo. "Deci aceasta este responsabilitatea noastră, în lumea bogată, să ne limităm consumul pentru a evita acest lucru", a spus cea mai tânără persoană recompensată cu această celebră distincţie.

Esther Duflo a afirmat că acest lucru este "posibil pentru că noi credem că oamenii pot învăţa să înţeleagă aceste probleme".

Stanley Whittingham, unul dintre cei trei cercetători declaraţi câştigători în acest an ai premiului Nobel pentru Chimie pentru activitatea lor ştiinţifică în domeniul bateriilor litiu-ion, utilizate pentru o multitudine de dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile, a spus că "este momentul potrivit" pentru a rezolva problema climei. "Dar trebuie să fim pragmatici", a precizat cercetătorul, deoarece "nu putem opri pur şi simplu tot CO2".

Schimbări în domeniul transporturilor

Whittingham a prezis că bateriile litiu-ion vor fi utilizate mai mult în transporturi, inclusiv pentru alimentarea autocamioanelor de dimensiuni mari.

Didier Queloz, unul dintre laureaţii din acest an ai premiului Nobel pentru Fizică, a subliniat că omenirea este "o specie care a evoluat şi s-a dezvoltat pentru această planetă" adăugând că "nu suntem făcuţi pentru a supravieţui pe nicio altă planetă".

"Ar fi bine să ne petrecem timpul şi energia încercând să o reparăm", a afirmat cercetătorul care, în 1995, alături de Michel Mayor, a realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar. Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee şi, pornind de la studiul lor, au apărut noi teorii despre modul în care se nasc planetele.

Cei trei savanţi au vorbit în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, la care au participat şi alţi laureaţi, înainte de ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, la 10 decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel