Data publicării:
Laura Kovesi, la audierile pe MCV:trebuie îndepărtate cauzele corupției
Procuorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, la audierile din Parlamentul European pe tema MCV, că pedepsirea marilor corupți nu e suficientă. Trebuie îndepărtate cauzele care duc la corupție, a spus Kovesi.
Comisia de control bugetar a Parlamentului European analizează un raport al europarlamentarului Monica Macovei, despre Mecanismul de Cooperare și Verificare, aplicat în cazul României și Bulgariei.
Corupția a reprezentat o problemă sistemică, a spus Laura Codruța Kovesi. Datele statistice confirmă creșterea eficienței DNA, în ultimii ani.
În 2014, numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplat față de anul 2006, iar cel al condamnărilor a crescut de 7 ori. Au fost, deja condamnați un fost prim-ministru, șase miniștri, 15 deputați și 5 senatori, a adăugat procurorul-șef al DNA. În ultimii șapte ani au fost trimiși în judecată 110 magistrați.
Pedepsirea corupților nu e suficientă, a arătat Laura Codruța Kovesi, trebuie îndepărtate cauzele care duc la corupție. Este esențial ca acțiunea Justiției să nu fie blocată de reacția persoanelor vizate.
DNA a fost permanent preocupată de respectarea drepturilor persoanelor și a drepturilor procesuale, a spus Laura Codruța Kovesi.
Unii politicieni încearcă influențarea investigațiilor
Investigațiile DNA sunt privite cu speranță și încredere de societate, consideră Laura Codruța Kovesi, dar au mobilizat sistemul politicienilor, din toate partidele, și al oamenilor de afaceri care se simt amenințați și încearcă să-și păstreze controlul asupra resurselor publice.
Au fost încercări repetate de a influența independența investigațiilor, prin inițiative de modificare a legilor anti-corupție, prin restrângerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri abrupte de demitere a unor procurori cu funcții de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea parlamentară, a spus procurorul șef al DNA.
Majoritatea acesdtor încercari a eșuat doar ddatorită reacțiilor societății civile, dar și aprtenerilor externi ai României. În primul rând a instituțiilor europene.
Pozițiile ambasadelor și ale CE au contat
Laura Codruța Kovesi a mai adăugat că luările de poziție publice ale Comisiei Europene, Parlamentului European și ambasadelor occidentale au contribuit esențial la retragerea unor propuneri de acest tip, referindu-se la inițiativele de restrângere a instrumentelor folosite de procurori sau la refuzul de a ridica imunitatea parlamentară. Aceste poziții au dat încredere societății civile, pentru a reacționa ferm față de asemenea încercări. În acest context, a concluzionat Laura Codruța Kovesi, MCV a avut rolul unui observator obiectiv al progreselor înregistrate de România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News