Data actualizării:
Data publicării:

 Lansare întreg poștal „Centenarul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I”

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Romfilatelia pune la dispoziţia publicului larg şi a colecţionarilor pasionaţi, emisiunea de mărci poștale prezentată sub titlul generic Ziua Mărcii Poştale Românești. Evenimente. Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, 100 de ani, care a fost  introdusă în circulaţie.

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, reprezintă materializarea strădaniei depuse de-a lungul a zeci de ani de personalități marcante ale elitei românești începând cu Alexandru Ioan Cuza, Vasile Pârvan, Nicolae Iorga, Radu R. Rosetti, Constantin Ștefănescu Amza și încheind cu Regele Ferdinand I, care în anul 1923 a decis prin Înalt Decret Regal înființarea Muzeului Militar Național ca instituție de sine stătătoare.

În 1906, în urma organizării la București a Marii Expoziții Naționale, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, s-a construit în Parcul Carol (fost Libertății), un ansamblu arhitectural menit să găzduiască expozițiile și evenimentele omagiale care urmau să se desfășoare. Cu acest prilej, obiectele ce aveau caracter militar s-au constituit într-o parte distinctă a expoziției, secțiunea militară, bucurându-se de mare interes în rândul publicului.

În anul 1924, la Palatul Artelor, muzeul se deschidea publicului oferind spre vizitare 17 săli și 8 galerii care prezentau istoria militară a românilor până în 1922. Din 1925 și până la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial în patrimoniul muzeului au fost incluse obiecte provenite de la Pirotehnica armatei, Depozitul de armament Târgoviște, Depozitul de armament Sibiu, dar și din achiziții și donații particulare. Între acestea, un loc special îl aveau donațiile guvernelor statelor cu care România fusese aliată în timpul războiului: belgian (1925), francez (1927), italian (1928), britanic (1928), cehoslovac (1928), care au pus la dispoziția Muzeului Militar Național o serie de piese din dotarea armatelor țărilor respective. Acestea au avut loc în contextul preconizării deschiderii în cadrul muzeului a unei săli a aliaților României din Primul Război Mondial.

După ce a funcționat în mai multe sedii, fosta cazarmă a Regimentului IV Ilfov, devine gazda patrimoniului muzeului militar, redeschis pentru public în luna octombrie 1988. Din anul 2006, preluând numele celui care a promulgat actul său de fondare, muzeul devine Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Romfilatelia, singura societate desemnată de Guvernul României în emiterea mărcilor poștale, în calitatea sa de promotor al valorilor naționale, a dedicat un întreg poștal acestei instituții istorice, prestigioase a statului român, cu ocazia aniversării Centenarului.

Întregul poștal este disponibil în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:http://romfilatelia.ro/store/

Vezi și: Ziua Mărcii Poștale Românești. Cazanciuc și Romașcanu, inițiativă legislativă la 165 de ani de la prima emisiune filatelică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel