Lagăr Periprava. Rămăşiţe scheletice, descoperite de procurorii militari
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Procurorii militari au efectuat o nouă cercetare la faţa locului în fosta colonie penitenciară de la Periprava, fiind descoperite mai multe rămăşiţe scheletice.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurori militari au continuat cercetările în cauza având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost descoperite într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Periprava, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic în colonia penitenciară care a funcţionat în zonă între anii 1957-1964.

"Cercetările reprezintă cea de a patra cercetare la faţă la locului, în cadrul căreia au fost descoperite mai multe rămăşiţe scheletice, procedându-se la ridicarea acestora în vederea efectuării investigaţiilor de specialitate", declară Parchetul General.

La activitate au fost prezenţi procurorul general Augustin Lazăr, procurorul şef al Secţiei parchetelor militare, general de brigadă Gheorghe Cosneanu, precum şi reprezentanţii IICCMER.

Materialele documentare IICCMER

La începutul anului 1950, în Periprava, a funcţionat o secţie a formaţiunii penitenciare Chilia, care de la 1 iulie 1957 a devenit unitate de sine stătătoare. În perioada 1959 - 1964, în această colonie penitenciară au fost aduşi mii de deţinuţi, în scopul construirii unui dig cu lungimea de 16,5 km, între localităţile Periprava şi Sfiştofca, precum şi a înălţării şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de 2,5 km.

"Pe parcursul acestui interval de timp, s-a produs moartea unui număr de cel puţin 124 deţinuţi, majoritatea condamnaţi politic, decesul acestora fiind cauzat atât de condiţiile meteorologice extreme, cât şi de lipsa de hrană, lipsa apei potabile şi asistenţei medicale, precum şi de accidente de muncă survenite în condiţiile unui regim istovitor şi al comportamentului abuziv şi violent al personalului de pază, încadrat la diverse unităţi militare", precizează Parchetul General.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel