Lacul Văcărești, parc natural, în dezbatere publică
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ readuce în discuție situația Parcului Natural Văcărești și supune dezbaterii publice, în această perioadă, un nou Proiect de Ordin de ministru privind declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc natural și instituirea cu caracter provizoriu a regimului de arie naturală protejată.
'Pentru evitarea pierderii de biodiversitate în zona propusă pentru instituire ca parc natural, ca urmare a depozitărilor de deșeuri, braconajului, turismului necontrolat și numeroaselor incendii produse în ultima perioadă pe suprafața în discuție, până la finalizarea procedurii de declarare și instituire prevăzută de art. 8 alin.(1) din OUG nr. 57/2007 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, considerăm oportună instituirea cu caracter provizoriu a regimului de parc natural pentru zona naturală Lacul Văcărești. Având în vedere considerentele expuse, supunem aprobării proiectul Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor privind declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc natural și instituirea cu caracter provizoriu a regimului de arie naturală protejată', se notează în referatul de aprobare a documentului supus dezbaterii publice.
Dezbaterea publică se încheie pe data de 13 decembrie 2015, iar persoanele interesate pot transmite sugestii, propuneri și opinii la Ministerul Mediului, Direcția Biodiversitate.
[citeste si]
La sfârșitul lunii octombrie, Asociația Parcul Natural Văcărești /APNV/ a solicitat autorităților aprobarea în regim de urgență a Hotărârii privind instituirea regimului de protecție naturală la Parcul Natural Văcărești, în caz contrar consecințele urmând să fie negative asupra ecosistemului.
O consultare publică inițială pe acest subiect s-a derulat în perioada 18 septembrie — 29 octombrie 2015.
În luna mai a acestui an, consilierii municipali au adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind avizarea a 183 de hectare din fostul lac Văcărești, care ar putea deveni astfel arie naturală protejată de interes național.
Statutul de parc natural urmează să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, documentația necesară cuprinzând și o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București /CGMB/ în acest sens.
Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis, în mai 2013, un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcărești în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.
Situat la 10 kilometri de Piața Universității, Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 183 hectare, fiind cel mai mare spațiu verde compact al Capitalei. Cu o bogată floră și faună, parcul este o oază a diversității biologice, alcătuită din mai multe specii de plante, mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești și insecte.
Păsările sunt cel mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, cu un număr de 94 de specii, dintre care peste 50 protejate de legislația internă și internațională, iar principalele specii de mamifere sunt vidra (Lutra Lutra), nevăstuica (Mustela nivalis) și vulpea (Vulpes Vulpes). (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News