LA Times: Cum poate fi Putin împiedicat să-și folosească armamentul nuclear. De ce se teme totuși Occidentul
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin a reamintit lumii săptămâna trecută că el controlează cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.

„Dacă cineva decide să se amestece [în Ucraina] și să creeze amenințări strategice inacceptabile pentru Rusia, trebuie să știe că răspunsul nostru va fi fulgerător”, a spus Putin miercuri. „Avem toate instrumentele pentru asta... și le vom folosi dacă va trebui.”

Cu două zile mai devreme, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a transmis același mesaj puțin mai diplomatic.

„Riscul este grav, real. Nu trebuie subestimat”, a spus Lavrov. „În niciun caz nu ar trebui permis să aibă loc un al treilea război mondial.”

Și în 2008, Kremlinul a avertizat Polonia că ar risca anihilarea dacă s-ar alătura unui program de apărare antirachetă sponsorizat de SUA. (Polnezii s-au alăturat oricum.) În 2014, ei au avertizat că o încercare de a împinge Rusia din Crimeea, pe care au anexat-o din Ucraina, ar putea declanșa un răspuns nuclear.

Și în februarie, când își lansa invazia în Ucraina, Putin i-a ordonat ministrului rus al Apărării să ridice forțele nucleare ale Rusiei la „pregătirea strategică de luptă”.

Amenințarea elaborată părea menită să sperie Statele Unite și aliații săi europeni. Încă o dată, amenințarea nu a funcționat.

Oficialii americani au spus că nu au luat amenințarea lui Putin la propriu, poate pentru că au auzit-o de prea multe ori. Directorul CIA, William Burns, a respins-o drept „retorică”, menționând că Rusia nu și-a pregătit în mod vizibil forțele nucleare.

Există totuși o formă de război nuclear pe care Burns și alții o consideră o amenințare mai iminentă: armele nucleare tactice, focoase relativ mici concepute în principal pentru a fi folosite pe un câmp de luptă, nu la nivelul unui întreg oraș.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a conducerii ruse, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare cu randament redus”, a spus Burns luna trecută, potrivit LA Times.

Rusia are peste 2.000 de arme nucleare pe câmpul de luptă, iar utilizarea lor este o parte de rutină a planificării războiului și a pregătirii militare a Moscovei.

Dispozitivele sunt mici doar în comparație cu focoasele purtate de rachete pe care Rusia și Statele Unite și le-au îndreptat reciproc încă de la Războiul Rece.

Multe arme nucleare „cu randament redus” sunt aproape la fel de puternice precum bomba aruncată de Statele Unite în 1945 asupra orașului japonez Hiroshima, care a ucis cel puțin 70.000. Unele sunt mai mari.

LA Times: Scenariul pentru care oficialii americani și experții externi se îngrijorează cel mai mult este următorul:

Dacă Putin se confruntă cu o înfrângere umilitoare în Ucraina, el ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice împotriva unităților militare sau a orașelor pentru a încerca să-i forțeze pe ucraineni să se predea.

Chiar dacă o detonare „cu randament redus” nu ar obliga Ucraina să se predea, ar rupe o cutumă respectată la nivel global privind lupta nucleară, care se menține, aproape miraculos, din 1945.

„În ceea ce privește orice utilizare a armelor de distrugere în masă – nucleare, chimice, biologice – Rusia ar plăti un preț mare”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, în martie.

Un diplomat mi-a spus că ar crede că Biden i-a cerut liderului chinez Xi Jinping, cel mai important aliat global al lui Putin, să transmită același mesaj.

Savantul în domeniul nuclear de la Stanford, Scott Sagan, a sugerat un alt pas - avertismente private către liderii militari ruși că ar fi considerați responsabili pentru crime de război dacă ar folosi arme nucleare tactice împotriva țintelor civile.

„Statele Unite ale Americii au o istorie lungă de a vâna criminali de război”, a spus el. „Generalii ruși ar putea fi reticenți în a trece pragul nuclear... iar Statele Unite ar trebui să întărească această reticență adăugând motive foarte personale de reținere”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel