La reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Iohannis va ridica şi subiectul aderării României la Schengen
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursa: Administrația Prezidențială
Sursa: Administrația Prezidențială
Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent, miercuri, la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, iar joi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Anunțurile au fost făcute de Administraţia Prezidenţială.

Administraţia Prezidenţială a menționat într-un comunicat că reuniunea marchează 45 de ani de dialog între Uniunea Europeană şi ASEAN şi este primul Summit UE – ASEAN la care participă, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, şi cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, marcând astfel o premieră.

De precizat că reuniunea va oferi liderilor UE şi ASEAN oportunitatea de a aborda problemele regionale şi globale de actualitate, inclusiv provocările legate de securitate, precum şi de a identifica, la nivel concret, proiecte de interes comun în domenii precum comerţ, schimbări climatice, biodiversitate, conectivitate, agendă digitală şi securitate alimentară.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, 15 decembrie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Conform sursei citate, agenda reuniunii Consiliului European va include o discuţie privind războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menţinerii şi consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât şi din perspectiva angajării răspunderii Federaţiei Ruse. Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situaţia actuală, va fi, de asemenea, abordată, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. 

De asemenea, liderii europeni vor analiza și stadiul demersurilor realizate în domeniul securităţii şi apărării, în vederea consolidării capacităţilor europene în acest domeniu. O altă temă de discuţii o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcţia trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum şi modalităţile de consolidare a rezilienţei economiilor europene.

Pe agenda Consiliului European figurează, de asemenea, o dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, precum şi o discuţie privind rezultatele Summitului UE - Balcanii de Vest de la Tirana şi cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe dimensiunea migraţiei. Liderii europeni vor purta şi o discuţie strategică privind relaţiile Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, cu accent pe securitate şi cooperarea economică.

De asemenea, în cadrul reuniunii Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen.

În acest context, amintim că, în cursul zilei de luni, Klaus Iohannis a anunţat că în cadrul Consiliului European va ridica problema aderării României la Schengen, dar a subliniat că un nou vot pe această temă va putea fi exprimat doar în Consiliul JAI. El a mai spus că ar urma să prezinte, înaintea Consiliului European, două-trei acţiuni pe care intenţionează să le iniţieze, astfel încât România să înregistreze progrese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel