La recalcularea pensiilor ”nu s-a ținut cont de acea creștere a salariilor”. Doina Pârcălabu, avertisment: Un drept câștigat nu poate fi diminuat
Doina Pârcălabu, fosta șefă de la Casa de Pensii, a făcut precizări legate de diferențele de pe deciziile de recalculare a pensiilor.
Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a intervenit la un post TV unde a explicat motivul pentru care s-a ajuns la situația în care unii dintre pensionari au primit, în urma recalculării, pensii mai mici decât cele aflate în plată, dar și în câtă vreme aceștia vor ajunge la ”pe hârtie” la valoarea pe care o au acum în plată.
”Cei care nu au primit măriri de pensie rămân în continuare cu plata pensiei pe care o au încasată în luna august, pe principiul că un drept câștigat, cel puțin cuantumul dreptului câștigat, nu poate fi diminuat.
În funcție de diferența dintre pensia recalculată și pensia avută în luna august, adică pensia în plată, dacă actualizările viitoare ale acelei valori a punctului de referință vor fi suficient de mari să acopere acele creșteri, după prima indexare, marea majoritate cred că vor beneficia de creștere.
Problema amânării creșterii beneficiului se pune în cazul celor care au diferențe foarte mari dintre pensia recalculată și pensia avută în plată și atunci, probabil că în funcție de cât de mare va fi actualizarea valorii punctului de referință viitoare, pot să aibă 2-3 etape de majorare în care vor rămâne cu pensia nemajorată”, a explicat Doina Pârcălabu, la Digi 24.
Pârcălabu: Decalajele din acest moment sunt mai mari
”Acest principiu l-am aplicat și în 2005-2007, când s-a efectuat recalcularea pensiilor stabilite înainte de 1 aprilie 2001, numai că atunci valorile erau altele, iar diferențele în valori absolute nu erau atât de mari. Acum suntem la altă valoare a banului și atunci vedem că diferențele sunt foarte mari.
Mai mult decât atât, diferențele s-au și accentuat în timp, pentru că a crescut prin creșterea acelui stagiu complet de cotizare care se folosea la determinarea punctajului și care a distorsionat legătura dintre contributivitate și pensie, iar decalajele din acest moment sunt mai mari. (...)
În 2010, când Legea 263 încerca să elimine aceste inechități dintre diferitele contingente de pensionari ca urmare a faptului că se văzuse influența modificării pensiilor, în sensul că pensiile stabilite la momentul curent erau mai mici în condiții comparative egale cu cele dinainte, atunci a fost introdus acel indice de corecție.
El rezolva, în parte, aceste inegalități de tratament între pensionari, numai că în 2018 când contribuțiile au fost trecute în totalitate pe seama angajatului nu s-a ținut cont de acea creștere a salariilor, în așa fel încât salariul net să rămână neschimbat, de faptul că în formula de calcul al indicelui de corecție era câștigul salarial mediu brut pe economie și atunci s-a înregistrat o creștere accentuată a acelui indice de corecție ajungându-se la 1,2, apoi la 1,41, ceea ce a fost un salt spectaculos, pentru că se aplica și acea majorare la punctajul mediu, nu era o adăugare constantă pentru toți. Și atunci sunt niște corelații matematice care pot explica ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus fosta președintă a CNPP.
Pârcălabu: S-a încercat diminuarea acestui decalaj prin adăugarea acelor puncte de stabilitate
”Iar acum, problema pe care o invocă mulți pensionari este aceea a faptului că cei care au avut la determinarea punctajului mediu un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani și nu au avut niciun număr de ani de activitate mai mare de 25 de ani, aceia sunt cei care înregistrează modificări în sensul pensiei recalculate față de pensia aflată în plată. (...)
S-a încercat diminuarea acestui decalaj prin adăugarea acelor puncte de stabilitate, care puncte de stabilitate creează alte comparații între diferiți pensionari. În sensul că acei pensionari care au avut un stagiu de cotizare care includea și sporul de stagiu de cotizare pentru grupele de muncă, acel spor nu se ia în considerare la determinarea punctelor de stabilitate și nici anii de activitate lucrați după momentul înscrierii la pensie.
Și atunci, și această neînțelegere, și solicitare de clarificări din partea celor care deja au primit deciziile s-au înregistrat și un număr destul de mare de contestații.
Probabil că la nivelul Caselor de Pensii, dacă sunt erori de sistem pornite de la Casa de Pensii ele probabil că au și fost identificate pe tipuri de cauze și ele se rezolvă tot la nivel sistemic”, a concluzionat Doina Pârcălabu.
Citește și: Recalculare pensii septembrie 2024: Ultimele informații din Ministerul Muncii. Avem calculele!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News