La Mulți Ani maestrului Ștefan Câlția și harului său!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
La mijlocul lunii mai, când primăvara se simte stăpână și primele fructe, cireșele de mai dau în pârg, îl sărbătorim pe maestrul Ștefan Câlția , care a împlinit anul acesta 75 de ani.       

Sărbătorim creația lui în care privim și citim marele lui talent și sufletul unui om unic.

Sărbătorim pictorul care e compozitorul magic al unor pânze în care păsările pictate se aud cântând, în care paradisul Transilvaniei, sublimat, e inspirat de Cântarea Cântărilor și Geneză.

Frumosul pământean și înțelepciunea predicilor, tâlcul unei aripi, culmea blândă a dealurilor, unde poposesc călătorii pictați de marele pictor.

Și roua cerului care se așează cu strălucirea ei pe toate picturile lui, cuibărind-o, în atâtea minuni vizuale. 

Expoziția Obiecte grăitoare a lui Ștefan Câlția, organizată la Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Fundația Ștefan Câlția, se bazează pe un concept unic, până acum, în activitatea sa expozițională. Expoziția prezintă ideea de colecție și de prezență activă a obiectului în creația sa artistică. Este lumea lui Ștefan Câlția

 

 (w670)

Lucrare din Expoziția Obiecte grăitoare a lui Ștefan Câlția


După cum se știe, Ștefan Câlția nu este doar un pictor cunoscut, ci și un om care contribuie, alături de familia sa, la păstrarea valorilor culturale moștenite, a legăturii cu trecutul, cu locul său: Șona, lângă Făgăraș, un loc plin de căldură și de povești, unde artistul revine cu bucurie, la care se gândește mereu, pe care dorește să-l facă cunoscut, cu toată zestrea sa culturală și cu vechile tradiții. “Povestea mea începe din acest sat și din această casă”, mărturisește el. 

 

(w670)

Lucrare din Expoziția aniversară Obiecte grăitoare a lui Ștefan Câlția

 

Se regăsesc aici unele dintre cele mai dragi obiecte personale colecționate de artist de-a lungul timpului, unele găsite și salvate, altele achiziționate, care l-au inspirat în creație: pictură, grafică, carte obiect.

Sursele obiectelor adunate sunt foarte diverse, însă toate vorbesc despre firesc, culoare, lumină, formă și frumos. Ele reflectă peisajul, mentalitatea și valorile satului transilvănean, dar și spațiul urban, propunând o recuperare a timpului istoric. 

 

(w670)

Lucrare din Expoziția Obiecte grăitoare a lui Ștefan Câlția

 

Ștefan Câlția este un adevărat custode al lumilor pe care le ocrotește, pentru că transpune în arta sa valorile acestor lumi, le încarcă de simboluri și le dăruiește o nouă viață. Cele 4 teme pe parcursul narativ al expoziției sunt: despre școală, cărți cu desene, cartea cu gravuri, peisaj și plante.

 

(w670)

Lucrare din Expoziția aniversară Obiecte grăitoare a lui Ștefan Câlția

 

Expoziția oferă o perspectivă complexă asupra temelor definitorii pentru opera artistului – loc, călătorie, teatru, natură, Transilvania…

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel