La mare de 1 mai. Pe urmele lui Răzvan Cuc după călătoria ministrului Transporturilor cu trenul
Am pornit pe 1 mai pe urmele ministrului Transporturilor Răzvan Cuc - cu trenul spre mare - care a mers la Constanța pe 30 aprilie.
Cu excepția faptului că a-ți cumpăra bilet a devenit o corvoadă în sensul în care trebuie să ți-l iei cu o săptămâna înainte din cauza gratuității pe bandă rulantă pentru studenți, odată trecut peste acest obstacol, nu prea ai de ce să te plângi. Condițiile de mers cu trenul până la Constanța sunt bune.
Ajungi cu unele trenuri chiar și într-o oră și 58 de minute de la București la Constanța pe o distanță de 225 kilometri. Ca să vă faceți o idee, de la București la Buzău, pe o distanță de 128 kilometri, petreci puțin peste 2 ore în tren.
Dar trecând peste partea cu trenul, voiam să remarc altceva. De 1 mai, în Constanța părea că s-au strâns toți tinerii României. La cazinoul din Constanța, erau parcate trei-patru rânduri de mașini, nu aveai unde să arunci un ac și nici loc la restaurante. Orașul era un furnicar, la fel și în Mamaia.
Cu toate acestea, stațiunile "comuniste", care altădată erau pe val, acum erau goale. De exemplu, la Eforie Sud, acolo unde se strâng lebedele, era pustiu, pustiu, pustiu de 1 mai. Deși este unul dintre cele mai frumoase locuri unde păsările plutesc pe apa mării într-o eleganță desăvârșită, lumea nu se înghesuie aici. Tinerii merg doar în Vama Veche și în Mamaia unde nu te poți relaxa din cauza aglomerației și a zgomotului. Pe când în Eforie Sud nu auzi nimic în afara sunetului mării și ”gălăgiei” făcute de lebede.
Și stațiunile "comuniste" vor să renască, dar pentru acest lucru au nevoie de oameni. Stațiunea Eforie Sud vă ofera locuri de cazare în hoteluri, vile și pensiuni, majoritatea amplasate în apropiere sau chiar pe faleza din stațiune. Multe dintre locurile de cazare ale stațiunii sunt disponibile în hoteluri de 2 stele, construite în perioada comunistă.
Dacă s-ar găsi și o soluție pentru limitarea gratuităților pe tren... ar fi vis drumul spre Constanța.
Studenții se bucură de o gratuitate dusă la extrem: călătorii fără număr cu trenul, indiferent de vreme, de probleme, prin bunăvoința unor lideri politici PSD care au venit cu această propunere devenită lege.
Pot călători inclusiv de mai multe ori pe zi cu trenul. Dimineața sunt la mare și, cu puțin noroc, dacă au legătură la tren, seara la munte. În timp ce un om care plătește integral biletul, adică dă de la aproximativ 40 lei în sus pentru orice destinație, nu mai găsește loc în tren. Alternativa? Stai pe hol, înghesuit cu încă cinci oameni, în mirosul emanat de la WC. La fiecare cinci minute, trebuie să faci tot felul de mișcări pentru a permite accesul fumătorilor care se perindă prin tren la fiecare stație, plus oamenii care trebuie să urce în tren.
vezi și: Studenți, gratuitate pe tren. Jurnalistă: "Am întrebat cu dracii în fierbere"
Bilete gratuite. Val Vâlcu, surpriză totală când a mers la Gară: Ce a descoperit în tren
Fără număr
Problema nu este gratuitatea pe tren, problema este sistemul fără număr. În acest sens, în încercarea de a îndepluca factorii de decizie să revină asupra acestei măsuri absurde, a fost creată o petiție prin care se cere număr limitat de călătorii cu trenul pentru studenți.
”Guvernul a decis ca studenții, indiferent de vârstă, să aibă număr nelimitat de călătorii cu trenul. Din acest motiv, un om care și-a terminat studiile și vrea pur și simplu să meargă cu trenul trebuie să stea în picioare pentru că nu mai găsește loc. Adică, de exemplu, un drum Constanța - București costă aproximativ 60 de lei. Tu plătești acest bilet, dar nu mai găsești loc. Și stai în picioare. În vagon nu mai este loc nici pe interval pentru că studenții au bagaje și abia au unde să și le pună. Așadar, dai 60 de lei și te înghesui pe hol, alături de cel puțin alți cinci oameni, lângă WC-ul de unde ies mirosuri care mai de mai care, în frig, unde se perindă să fumeze. Deși ai plătit 60 de lei! Iar un student... zero lei, stă jos, când vrea, pe ce distanță vrea și de câte ori vrea... pe zi! Cerem număr limitat de călătorii pentru studenți! Sau un sistem astfel încât un student să plătească o sumă mică, dar un sistem în care să primeze responsabilitatea! Nu este normal ca studenții să aibă număr nelimitat de călătorii! Prin ce se întâmplă acum se încurajează și absenteismul pentru că ei pot oricând pleca în vacanță, nefiind constrânși de banii pentru tren. Semnați petiția dacă sunteți de acord ca studenții să aibă un număr limitat de călătorii pe tren!”, se arată în textul petiției.
Ce spune legea
Potrivit Legii nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, toţi studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat) în cadrul instituţiilor acreditate de stat, indiferent de vârstă, merg gratis cu trenul. La achiziţionarea biletelor, studenţii trebuie să prezinte legitimaţia de transport eliberată de instituţia de învăţământ la care sunt înscrişi, precum şi un act de identitate. Gratuitatea la transportul feroviar pentru studenţii cu vârsta de până la 26 de ani a fost introdusă prin OUG 2/2017, dar limita de vârstă a fost însă contestată de studenţi, care au considerat măsura drept discriminatorie.
FOTO: DC News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News