Data actualizării:
Data publicării:

La ce infecții te supui dacă nu speli așternuturile patului în mod regulat. Avertismentul specialiștilor

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Neschimbarea lenjeriei de pat în mod regulat poate crea un mediu propice creșterii și acumulării de microorganisme, ceea ce poate duce la diferite infecții ale pielii.  

Dacă sunteți nu spălați lenjeria de pat în mod regulat, din cauza lipsei de timp sau pentru că nu știți importanța menținerii lor curate, este posibil să vă îmbolnăviți de anumite infecții ale pielii. Lenjeriile de pat, deși nu sunt vizibil murdare, acumulează celule moarte ale pielii combinate cu transpirație, iar acarienii pot provoca umflături, acnee, mâncărime și alte probleme. 

Când lenjeriile de pat sunt înfundate cu toate aceste substanțe, aproape că nu mai rămâne spațiu pentru ca pielea să respire și pe măsură ce intră în contact cu acești contaminanți, se confruntă inflamarea și exacerbarea afecțiunilor pielii. 

Neschimbarea lenjeriei de pat în mod regulat poate crea un mediu propice creșterii și acumulării de bacterii, ciuperci și alte microorganisme, care pot duce la diferite infecții ale pielii.

Cât de des ar trebui să vă schimbați lenjeria de pat?

„Încercați-vă să schimbați lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămână sau mai des dacă transpirați abundent în timpul somnului sau aveți afecțiuni ale pielii predispuse la infecții. În plus, îmbăierea regulată, îngrijirea adecvată a rănilor și menținerea pielii curate și uscate pot reduce și mai mult riscul problemelor. Dacă suspectați sau experimentați orice infecție a pielii, solicitați sfatul medicului pentru un diagnostic prompt și un tratament adecvat", spune Dr. Rinky Kapoor, consultant dermatolog, într-un interviu pentru HT Digital.

5 infecții ale pielii pe care le puteți suferi

1. Foliculita

Când lenjeriile de pat nu sunt schimbate frecvent, transpirația, celulele moarte ale pielii și uleiurile se pot acumula, ceea ce duce la înfundarea foliculilor de păr. Acest lucru poate duce la foliculită, o afecțiune obișnuită a pielii caracterizată prin umflături roșii, inflamate sau pustule în jurul foliculilor de păr. Bacteriile, cum ar fi Staphylococcus aureus, joacă adesea un rol în această infecție.

2. Acnee

Lenjeriile de pat murdare pot adăposti bacterii și sebum, ceea ce poate exacerba erupțiile de acnee, în special pentru cei predispuși la acnee. Când pielea intră în contact cu acești contaminanți noapte de noapte, poate duce la o inflamație crescută și o agravare a acneei existente.

3. Pecingine

Ciupercile se dezvoltă în medii calde și umede, făcând lenjeriile de pat murdare un teren de reproducere ideal. Pecinginea, o infecție fungică contagioasă, poate fi transmisă prin contactul cu cearșafurile contaminate și poate provoca erupții cutanate, roșii și circulare pe piele.

4. Impetigo

Impetigo este o infecție bacteriană foarte contagioasă a pielii care poate apărea atunci când bacterii dăunătoare, cum ar fi streptococul sau stafilococul, intră prin tăieturi sau răni deschise de pe piele. Cearșafurile murdare pot adăposti aceste bacterii, ceea ce poate duce la dezvoltarea sau răspândirea impetigo.

5. Piciorul atletului

O altă infecție fungică comună, piciorul de atlet, poate fi contractată prin ciupercile prezente în cearșafurile necurate. Picioarele intră în contact cu cearșafurile în timpul somnului, iar dacă ciupercile găsesc condiții favorabile, pot provoca mâncărime, roșeață și descuamarea pielii picioarelor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel