La ce folosesc cojile de ouă? 15 utilizări mai puţin cunoscute
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Nu aruncaţi niciodată cojile de ouă! Foto: Pexels, Klaus Nielsen
Nu aruncaţi niciodată cojile de ouă! Foto: Pexels, Klaus Nielsen
Oul este considerat un superaliment, însă nu toţi ştiu faptul că şi coaja acestuia poate fi folosită la lucruri surprinzătoare la care nici nu te gândeşti.

Studii recente arată că aceste coji de ouă pe care suntem tentaţi să le aruncăm sunt, de fapt, sănătoase şi folositoare în gospodărie. Reprezintă nu doar o sursă bună de calciu, uşor de digerat şi absorbit de către organism, dar şi un fertilizator excelent pentru creşterea plantelor din apartament.

Iată, mai jos, câteva utilizări mai puţin cunoscute ale cojilor de ouă. Poate  doar bunicile noastre să fi ştiut de ele!

Înlătură amăreala cafelei

Coaja de ou spălată, uscată şi măcinată se poate adăuga în cafea atunci când o pui la fiert. În acest fel vei avea o cafea mai puţin amară şi vei avea nevoie de mai puţin zahar pentru a o îndulci.

Pot fi utilizate pentru iritaţiile pielii

Coaja de la un ou se mărunţeşte bine şi se adaugă într-un pahar cu oţet de mere. Se lasă la macerat timp de câteva zile, până când se dizolvă. La final se tapotează zona afectată cu un tampon de vată. 

Supliment de calciu şi minerale atât pentru om, cât şi pentru animalele de companie

Cojile de ou se usucă în cuptorul încins la 250 de grade timp de 30 de minute, apoi se pisează până devin o pudră fină. Se amestecă pudra în mâncare. Este o sursă de calciu şi minerale pentru dinţi şi oase.

Bandaj natural

Coaja de ou prezintă o membrană ca o peliculă transparentă, care poate fi folosită pentru a vindeca tăieturile şi zgârieturile.

Utilă pentru întărirea unghiilor

Se macină coaja de ou până când se obţine o pudră fină, apoi se amestecă cu puţin lac de unghii. La fiecare aplicare, vei observa cum unghiile tale vor deveni mai tari şi nu se vor mai rupe atât de uşor.

Tratează problemele digestive la câini

Dacă animăluţul tău suferă de diaree, atunci poti amesteca coji de ou cu zaţ de cafea pentru a prepara o pudră. Se presară câteva linguriţe din această pudră peste mâncarea câinelui, iar diareea va dispărea în cel mult o zi.

Ajută la creşterea plantelor de apartament

Se adaugă câteva coji de ouă într-un recipient cu capac, plin cu apă caldă. Se lasă la macerat pentru câteva zile, la loc întunecos şi apoi se pot uda plantele cu această soluţie. Veţi vedea rezultatele în mai puţin de o săptămână.

Fertilizează pământul din grădină

Cojile de ouă, sursă incredibilă de calciu, sunt un îngrăşământ de nădejde pentru plantele tale din grădină. Tot ce trebuie sa faci este să mărunţeşti cojile de ou şi să le arunci pe pământ, în grădină.

Pesticid natural

Presărate peste pământul din grădină, cojile de ou măcinate alungă melcii şi acţionează ca un pesticid natural. De asemenea, aceste coji de ouă protejează şi vrejul de roşii atunci când este atins de putregai. Se pun câteva coji la baza plantei şi apoi adaugă pământ, înainte să pui răsadul.

Înălbitor natural de rufe

Cu timpul, hainele albe încep să capete o nuanţă gri sau se îngălbenesc. Dacă vrei să scapi de această problemă, poţi să pui câteva coji de ou zdrobite într-un săculeţ de plasă şi să-l introduci în maşina de spălat atunci când speli hainele. Petele vor dispărea imediat, iar rufele îşi vor recăpăta albul din fabrică.

Ajută la curăţarea cratiţelor şi oalelor

Cojile de ou nu sunt toxice şi reprezintă un produs perfect pentru curăţare. Tot ce trebuie să faci este să macini câteva coji de ouă şi cu praful obţinut să freci bine cratiţele murdare. Acestea vor străluci de curăţenie.

Îndepărtează petele de ceai şi cafea

Ceaiul şi cafeaua ne pătează adesea cănile sau recipientele în care le preparăm. Cu pudra obţinută din măcinarea cojilor de ou putem scăpa rapid de aceste pete. Se freacă vasele pătate cu pudră de ou şi un pic de apă.

Desfundă ţevile

Se mărunţesc grosier câteva coji de ouă şi se lasă în chiuvetă, în sitele scurgerilor de la bucătărie. În momentul în care acestea alunecă pe ţevi, le va desfunda cu succes.

Pot fi folosite pentru a ascuţi lamelele mixerului şi robotului de bucătărie

Tot ce trebuie să faci este să introduci o coajă de ou în congelator şi s-o foloseşti apoi pentru a ascuţi lamele mixerului. Umple vasul mixerului cu apă, introdu coaja de ou şi porneşte-l. La final, vei observa că lamelele aparatului vor fi mult mai ascuţite.

Înlocuitor al cretei

În cazul în care copilul tău rămâne fără cretă, îl poţi ajuta folosind creta din coji de ouă. Pentru aceasta, ai nevoie de coji de la 5 ouă, o linguriţă de făină şi o linguriţă de apă fierbinte. Se amestecă bine, se toarnă în formele dorite şi se poate pune colorant alimentar pentru creta colorată. Produsul va fi gata după ce s-a uscat timp de 3 zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel