Data actualizării:
Data publicării:

Ce puteau vedea românii la TVR în ziua când s-a terminat Dallas-ul

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Vă mai amintiţi de serialul Dallas? Sâmbăta, când era difuzat, se goleau străzile, iar episodul în care JR este împușcat, ultimul din prima serie, poate că a fost ultimul cu share de 100%.

Prin mijlocirea deţinătorului site-ului TV Arheolog, DC News a intrat în posesia unei ediţii a revistei săptămânale Radio-TV care prezenta programul TVR săptămânal pe vremea lui Ceauşescu. În numărul 26, din 1980, pe data de 28 iunie, aşa cum vedeţi, se întâmpla un fenomen "dureros" pentru români: ultimul episod al serialului Dallas.

A fost o zi de sâmbătă în care "clasa muncitoare" şi-a terminat treburile în cea mai mare viteză - să nu uităm că atunci se lucra sâmbăta, program scurt până la 14.00 - copiii s-au întors de la joacă fără să-i mai cheme nimeni acasă, mâncarea fusese luată de pe aragaz, curaţenia terminată de mult, tot "familionul" aşezându-se de pe la ora 21 în faţa televizorului, rugându-se în gând să nu se ia curentul, pentru că la 21.20 începea DALLAS, familia Ewing. Alb-negru, din păcate.

Semnalul de începere era clar şi multe televizoare aveau sonorul la maximum. Genericul îl auziţi aici:

Youtube video image

Serialul iconic pentru perioada comunistă, serial pe care nimeni din familie nu-l rata - era american, nu-i aşa? - ajunsese la ultimul episod, ceea ce ne-a făcut pe mulţi dintre noi să devenim şi mai trişti decât eram.

Dallas, familia Ewing, ultimul episod

Programul TV, pe vremea aceea, era în două reprize: de la 10 la 14 şi de la 16 la 22.30, excepţie făcând sâmbăta şi duminica, atunci când puteam vedea emisiunile "preferate" de dimineaţa de la 9.00 până la ...23,00. Inevitabile erau lecţiile de patriotism şi învăţăturile comuniste ale "tovarăşului", însă mai erau şi oaze de divertisment: filme, sport, muzică şi chiar umor.

Familia Ewing, Dallas

În acea zi de sâmbătă, când o ţară întreagă a văzut cum prefaratul multora, J.R., este împuşcat şi serialul avea să ia sfârşit, l-am văzut şi pe Tudor Vornicu cu Ileana Vlad, un recital Dalida, un documentar din Alpi şi un minunat meci de volei între România şi Iugoslavia (masculin). Să nu uităm că în acel an băieţii obţineau un excelent şi unic loc III la Olimpiada de la Moscova, după ce au învins în finala mică echipa Poloniei.

TELEENCICLOPEDIA nu putea lipsi sâmbăta (pe vremea aceea era realizată de Andrei Bacalu şi Radu Cimponeriu) şi nici cele 3-4 sau chiar 5 TELEJURNALE. După ce au plâns românii după Dallas, seara s-a încheiat cu celebra Şlagăre Dansante, emisiune de bon-ton unde au cântat Doina Andronache, Maria Cumbari, Nataşa Trăistaru, Mihai Spiridonescu şi Ştefan Bănică. Mai exista şi TVR2, unde timp de patru ore se putea ascultă mai mult muzică şi era bine.

În acea săptămână se mai încheia un serial bine primit de românii mari şi mici: Sindbad marinarul, desenele animate făcute de japonezi, a cărui coloană sonoră - în japoneză - a rămas bine înfiptă în memoria multora dintre cei trecuţi acum de 50 de ani. După Revoluţie a fost redifuzat, dar dublat în limba germană cu o coloană sonoră total schimbată. Dacă doriţi să reascultaţi - Sindbad era pronunţat "SINDOBATO" - acel fragment muzical original, japonez, aveţi video mai jos:

REVELIONUL, cea mai lungă emisie

Şi pentru că am ajuns în zona acestui "dacă doriţi să...", atunci haideţi să vedem ce ne-a rezervat programul de Revelion al aceluiaşi an, mulţumită informaţiile oferite de TV Arheolog. Ora de începere a fost 9.30, un început "subţire" cu cântece, urări, câteva glumiţe, valsuri... şi uşor, uşor, după ora 22 a intrat "artileria grea".

Luigi Ionescu, Ileana Stana Ionescu, Stela Enache, Aura Urziceanu, Mihai Constantinescu şi Stela Popescu. Şi tot voie bună "De la o glumă la alta", mai un Florin Piersic, Maria Dragomiroiu, Ansamblul de Balet al Operei Române, Rapsodia Română, urături şi poezii, nelipsitul "Pluguşor al copiilor" se face ora 24, vine Anul Nou şi "inestimabilul mesaj al tovarăşului" Nicolae Ceauşescu. Prilej pentru cei din case să ciocnească o şampanie (vin spumant), să aprindă o artifică, să meargă la baie, pe balcon la o gură de aer curat sau chiar la culcare.

Dar programul de revelion s-a terminat la ora 5 dimineaţa, însă nu trebuie uitat că cel mai aşteptat moment al nopţii dintre ani era scheciul umoristic al lui Nea Mărin, Amza Pellea, ce venea imediat după discurs. Au urmat Margareta Pâslaru, Angela Similea, Cornel Constantiniu şi cupletul "Cum bine zis-a Caragiale" cu Ion Finteşteanu. A revenit Stela Popescu cu un număr de senzaţie "Neapărat în pas cu moda", apoi tangouri, romanţe, Mitică Popescu, Dida Drăgan şi o pleiadă de artişti internaţionali, într-o rubrică separată "Vedete Internaţionale". Dar mai spre dimineaţă, aşa, după ora 3.

revelion de altadata

Câteva glume, Melodii de altădată, Muzică populară, Cântece de petrecere cu Gabi Luncă şi Romica Puceanu, iar marele final era, ca de obicei, PERINIŢA. Şi mulţi stăteau până dimineaţă. Era cel mai lung program ce putea fi văzut la televizor de români din tot anul!

Şi asta alb-negru. Prima transmisie color a fost pe 23 august 1983.

LA MULŢI ANI 2018!

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel