Soluția găsită în Brăila pentru Centrul Vechi, unde nu-ți cad fațadele în cap! Asta au discutat și Emil Constantinescu și Viorel Lis, la o bere, în București... în 1998!
Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila, a fost invitat la "Sud prin Sud Est" la DC NEWS TV. Acesta a vorbit, printre altele, despre soluţiile găsite pentru refacerea faţadelor clădirilor istorice din centrul Brăilei.
"În centrul vechi al Brăilei, cine nu îşi renovează faţadele sau nu îşi regândeşte partea de proprietate, are impozit mărit cu 500%. Dacă renovează, e scutit 5 ani de zile de plata impozitului pe clădirea respectivă. Am şi contrabalansat anumite lucruri, să putem pune presiune nu doar pe autorităţile publice locale care au clădiri publice. Pentru că noi le facem, le renovăm prin fonduri europene, prin fonduri proprii. E nevoie ca şi cei care deţin astfel de monumente arhitecturale să le modernizeze, ca să arate foarte bine", a declarat Francisk Chiriac la DC NEWS TV.
"E o premieră, şi vă felicit pentru asta. În Bucureşti, în 1998 Emil Constantinescu a ieşit pe bulevardul Magheru cu primarul de atunci, Viorel Lis, au băut o bere la un restaurant pe acolo. Preşedintele îl împingea pe primar să ia astfel de măsuri. Cădeau bucăţi de tencuială pe trecători. Exact aşa e şi acum, au trecut atâţia ani!", a replicat Val Vâlcu.
"Să ştiţi că ieri am avut ocazia să merg până la Hilton, în centrul Bucureştiului. Ştiţi cum arată? Ca un oraş bombardat. Cred că Kievul, cum e el asediat acum, arată mai bine decât Bucureştiul pe Magheru. Nu e numai vina lui Nicuşor Dan, fără doar şi poate. Nici primarii dinainte nu s-au ocupat", a punctat şi Bogdan Chirieac.
"Dar asta e soluţia, dacă nu renovezi. Vrei să deţii o clădire de patrimoniu în centru şi nu ai resurse? Închiriază, vinde, pleacă. Nu putem sta aşa!", a mai spus Val Vâlcu.
"Lucrurile se mişcă. Poate nu cu viteza cu care ne-am fi dorit noi. Dar sunt în direcţia bună!", a concluzionat Francisk Chiriac.
Un anumit tip de locuință, scutită de impozit pe terenuri şi clădiri
Gospodăria ţărănească va fi scutită de impozit pe terenuri şi clădiri. Tot mai mulţi orăşeni aleg să se mute la ţară.
Mutatul de la oraş la ţară a devenit un fenomen în România, mai ales de la debutul crizei Covid. Aşa că gospodăria ţărănească este în centrul atenţiei, dar şi pe masa preşedintelui Iohannis. Prin noua lege promulgată de el, gospodăria poate să devină membru asociat în cooperative agricole. Aşa că ţăranii vor redescoperi beneficiile acestei forme de organizare, în care investiţiile se fac la comun.
Printr-un act normativ ce va intra în vigoare la publicarea în „Monitorul Oficial”, gospodăria ţărănească va putea fi scutită de la plata impozitului pe terenuri şi clădiri, cu o condiţie: să fie înscrisă într-o cooperativă agricolă. Aşa că membrii cooperatori nu vor mai plăti impozitul pe clădirile şi terenurile utilizate pentru producţia cooperativei agricole. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News