Data actualizării:
Data publicării:

La Bookfest, descoperiţi plăcerea lecturii

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Despre cultura de ieri şi românii de azi
Despre cultura de ieri şi românii de azi

Bookfest, care începe mâine la Romexpo, este şi un prilej pentru iubitorii de carte să-i urmărească pe profesioniştii din domeniu discutând cele mai sensibile subiecte şi să cunoască mai bine mecanismele acestei pieţe.

Bookfest, care începe mâine la Romexpo, este şi un prilej pentru iubitorii de carte să-i urmărească pe profesioniştii din domeniu discutând cele mai sensibile subiecte şi să cunoască mai bine mecanismele acestei pieţe.   

     

Mâine va fi prezentată şi broşura Industria cărţii în Europa: un tablou în premieră, elaborate de Federaţia Editorilor din Europa.


Bookfest va răspunde, în cadrul unor dezbateri, şi unor întrebări: Ce le place oamenilor să citească faţă de acum 10 ani? Pe ce loc e România în ierarhia europeană a cărţilor sau Cum se explică succesul literaturii suedeze în ultimii ani sau De ce se vinde literatura suedeză atât de bine.

Am început de câteva zile să vă prezentăm cărţile cele mai incitante ce vor fi lansate. Acelaşi lucru îl facem şi astăzi.

 

La Editura RAO, lansări-eveniment


“Despre cultura de ieri și românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu”


Volumul cuprinde o serie de convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu, care au avut loc pe parcursul anului 2015 la Academia Română, constituind o adevărată biografie a reputatului istoric și om politic, sub forma unui interviu, realizat de Narcis Dorin Ion. În același timp, Despre cultura de ieri și românii de azi reprezintă – după spusele autorului – „o mărturie despre istoria, cultura și civilizația românilor, venită din partea unuia dintre cei mai subtili și rafinați istorici ai ultimei jumătăți de veac. Momentele-cheie ale acestei deveniri publice a academicianului Răzvan Theodorescu sunt relatate cu un farmec aparte, prin portretizări de neuitat ale unor oameni politici importanți ai tranziției noastre nesfârșite sau prin crochiuri ale unor auguste personaje care au vizitat România în ultimul sfert de veac.

„Implicat în evenimentele din decembrie 1989 și în viața politică din deceniul care a urmat, istoricul Răzvan Theodorescu își continuă opera istoriografică, dar își deplasează discret interesul de la analiza impactului artei medievale asupra societății la tema începuturilor modernității românești și la problemele inerente de imagologie ale acelui proces istoric”, scrie Alex Mihai Stoenescu


Istoricul Narcis Dorin Ion a fost director al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor (2002-2003) și director general al Muzeului Național Bran (2003-2016), iar din aprilie 2016 este director general al Muzeului Național Peleș din Sinaia. A absolvitFacultatea de Istorie din cadrul Universității București, ca șef de promoție (în 1997). Narcis Dorin Ion adevenit doctor în istorie (în 2006), cu o teză pe tema Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul „George Oprescu” al Academiei Române (2013).

(w670) Operaţiun 

“Operaţiunea Cezar”


În Siria, un om a reușit să strângă și să divulge dovezi copleșitoare despre crime de război. Numele lui de cod? Cezar. Acest fost fotograf al poliţiei militare siriene și-a riscat viaţa și familia pentru a realiza, vreme de doi ani, 45.000 de fotografii și pentru a strânge documente ale unor deţinuţi torturaţi până la moarte în închisorile lui Bashar al-Assad. El nu a apărut niciodată în mass-media. Ancheta despre funcţionarea mașinii morţii siriene, subiectul cărţii Operaţiunea Cezar, este o incursiune pe tărâmul care depășește orice închipuire. „Mărturiile acestor oameni vor cântări mult. Mai întâi, deoarece Cezar nu a fost ascultat, iar această carte îi va determina pe anchetatori să-l audieze. Totuși, cartea mea nu e doar un puzzle de mărturii, documente ale regimului Bashar și o hartă a locurilor unde au fost comise atrocităţile. Am scris-o pentru a lăsa o urmă, ca istorisirile acestor oameni să fie publicate altundeva. Este modul meu de a reda sirienilor tot ce mi-au oferit ei în timpul reportajelor”, mărturisea Garance Le Caisne, într-un interviu acordat francetvinfo.fr/monde „Cu ajutorul unui prieten și al unei reţele de rebeli, fotografiile extrem de șocante ale lui Cezar din conflictul sirian în curs de desfășurare au fost prezentate principalelor puteri occidentale. Dar la cinci ani după începerea războiului, regimul Assad este încă la putere. Într-un fel, Cezar a fost aruncat în temniţele a ceea ce azi numim politically correct” se poate citi pe francebleu.fr

„În ianuarie 2015, în revista americană Foreign Affairs, președintele Bashar al-Assad a afirmat că fotograful acesta militar nu există: «Cine a făcut aceste fotografii? Cine este el? Nimeni nu știe. Nu a fost făcută nicio verificare a acestor dovezi. Sunt niște declaraţii fără suport real». Și totuși, Cezar există. Autorul a petrecut zeci de ore intervievându-l. Mărturia lui este excepţională”. Dovezi copleșitoare despre crime de război și crime împotriva umanității.

„Cezar nu este singurul martor. De la începutul revoluţiei, zeci de sirieni, dar și grupuri de rebeli sau militanţi Daesh au strâns dovezi ale crimelor comise de regimul al-Assad. Ei lucrează cu asociaţii care-i învaţă cum să strângă și să difuzeze documente care pot servi ca dovezi. Fac o adevărată muncă de furnici”, afirmă autoarea.

Garance Le Caisne este o ziaristă independentă, originară din Sarthe, departamentul francez al regiunii Pays de la Loire. După ce a trăit în Cairo în anii ’90, ea a fost martoră la mişcările de protest care au avut loc în mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, începând cu sfârşitul anului 2010, iar din 2011 a călătorit frecvent în Siria, unde a fost un observator al revoluţiei din această ţară, conflict soldat până în prezent cu 250 000 de morţi şi zece milioane de refugiaţi. Şi-a publicat reportajele în diferite publicaţii, printre care şi Journal du Dimanche şi Le Nouvel Observateur.

(w670) Mai sunt j

“Mai sunt judecători la Berlin”


Mărturisiri teribile din lumea politicii ale lui Dan Radu Rușanu, fost vicepreședinte PNL, omul care după doi ani de procese, patru luni de arest preventiv şi trei luni de arest la domiciliu, a fost achitat. Volumul va fi lansat sâmbătă, 27 mai, la ora 14.00, la standul RAO.

Volumul scris de Dan Radu Rușanu, în timpul detenției, aduce în paginile sale dezvăluiri incendiare despre actorii politici din România, dar este și o mărturie a experienței, parcă desprinsă din Procesul lui Kafka, trăită de autor. Personaje publice de la cel mai înalt nivel, Crin Antonescu, Traian Băsescu, Gheorghe Funar, Theodor Stolojan, sunt doar câțiva dintre eroii cărții. Cel care va avea curiozitatea de a citi acest volum va reuși să înțeleagă multe dintre evenimentele petrecute în lumea politică românească de-a lungul vremii, evenimente dezbătute în mass-media și povestite pentru prima oară de unul dintre actorii săi, care nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume.

„Ca unul care am făcut parte din clasa politică  timp de 24 de ani, am încercat să relatez în paginile acestei cărţi acţiuni și fapte reale ale unor lideri politici care au influenţat scena politică din România la un moment dat, cu bune și cu rele, cu plusuri și cu minusuri. În unele cazuri, acţiunile și influenţa acestora se resimt și astăzi. […] Nu am încercat să mă ascund după nume fictive sau după iniţialele personajelor, majoritatea lor, lideri politici cunoscuţi, pentru că multe dintre faptele relatate au fost de notorietate la vremea respectivă, și tocmai de aceea trebuie menţinute în atenţia cititorului acestei cărţi. Poate doar percepţia mea ca participant direct în cele mai multe cazuri să difere de a celorlalţi ori de cele relatate de presă. Sau, cum spun chinezii: «Dormim toţi în aceeași încăpere, dar visăm diferit»”, scrie Dan Radu Rușanu, în prefața cărții.

Dan Radu Rușanu, finanțist și om politic, membru al Partidului Național Liberal din ianuarie 1990, „eminența cenușie“ a partidului și negociatorul desemnat de toate conducerile PNL în relația cu celelalte partide. În mai 2013, s-a autosuspendat din partid, ca urmare a nominalizării sale de către Parlament în funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În 2014, printre alte măsuri, ASF a introdus administrarea specială la S.C. Astra Asigurări, prilej cu care președintele României la acea vreme, Traian Băsescu, a afirmat: „Dacă au introdus Astra într-o astfel de procedură în mod nejustificat, cred că ar trebui să fie consecințe...”.

„«Consecințele» au urmat la numai cinci zile după acuzația de incompetență adusă de către președintele României lui Dan Radu Rușanu: pe 25 februarie 2014, acesta a fost arestat. Prilej cu care și-a propus să devină nu neapărat scriitor de închisoare, ci autorul acestei cărți despre ceea ce înseamnă culisele puterii în România postdecembristă, scrisă cu un real talent de povestitor. O carte cât un bun roman politic contemporan.”

(w670) Encicloped

“Enciclopedia relațiilor internaţionale”


Sâmbătă, 27 mai, la ora 15.00, la standul RAO, va avea loc lansarea primei enciclopedii a relațiilor internaționale, concepută la o asemenea scară, de cercetătorii români, sub egida Academiei Române.

Enciclopedia relațiilor internaționale, al cărei coordonator este Dan Dungaciu, nu este doar un inventar clasicizat de doctrine, strategii, concepte sau evenimente globale majore, ci și o oglindă a conceptelor și a evoluţiilor specifice spaţiului răsăritean. Ea cuprinde două volume și este un instrument unic în patrimoniul academic românesc, deosebit de util și pentru a cărui elaborare s-au depus eforturi deosebite. Enciclopedia relaţiilor internaţionale cuprinde 479 de intrări, ordonate alfabetic. Acestea definesc și analizează termeni de referință din teoria și practica relațiilor internaționale: teorii clasice, paradigme, perspective, instituții, doctrine de securitate, organizații regionale și globale (politice, economice, culturale și de securitate), conferințe internaționale, termeni consacrați din studiile strategice și de securitate, precum și concepte/evenimente specifice Europei Răsăritene. Ca metodologie de redactare a termenilor a fost folosită o structură-tip ce include: identificarea termenului; conceptualizarea sa; prezentarea și dezvoltările instituționale/teoretice/analitice; critici/reconsiderări ale termenului; statutul conceptului în prezent; bibliografie.

Textele care formează conținutul cărții au fost redactate de 26 de autori, cercetători din cadrul Departamentului de Relații Internaționale al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ și colaboratori externi, secretariatul volumului fiind asigurat de Sanda Cincă și Ruxandra Iordache.

(w670) Dinastia

“Dinastia”


Volumul semnat de Stelian Tănase și Elena Vijulie prezintă câteva aspecte ale dinastiei regale din țara noastră, prin cei patru regi care au făurit România modernă: Carol I, Ferdinand 1, Carol al II-lea și Mihai I, precum și contribuția Reginei Maria.

Un pasaj al autorului redă momentul în care România a devenit Regat. „După-amiază la ora 3, cum scria Constantin Bacalbașa în Bucureștii de altădată, generalul D. Lecca propune Camerei să se proclame regatul romîn. Uimire, aplauze frenetice. Camera trece imediat în secții, apoi generalul D. Lecca, numit raportor, propune un proiect de lege: «Art.1. Principatul Romîniei este înălțat la rang de regat și prințul Carol I de Hohenzollern ia titlul de rege. Art. 2. Prințul moștenitor ia titlul de Alteță regală, prinț moștenitor.»

Dinastia nu este un tratat academic pentru cercuri restrânse de cititori, ci dimpotrivă, este o carte scrisă pe înțelesul tuturor, dedicată marelui public. În paginile ei se găsește povestea nespusă a celor patru regi și a împrejurărilor omenești pe care le-au înfruntat și care i-au dus pas cu pas la scrierea unei mari istorii, poate una irepetabilă.

Stelian Tănase (n. 17 februarie, 1952, București) este un scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic român. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din București în 1977. Înainte de 1989, a scris trei cărți, din care două au fost interzise de cenzura comunistă, fiind publicate abia după căderea regimului comunist. Stelian Tănase a fost un participant activ la evenimentele protestatare, revoluționare, din 21–22 decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist totalitar. Imediat după schimbarea regimului, Stelian Tănase a devenit în câteva săptămâni o personalitatate de referință a societății civile românești, fiind membru și primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), apoi unul dintre primii membri ai Alianței Civice, fondate de Ana Blandiana și alți militanți civic. După alegerile din 1996, Stelian Tănase a ieșit din viața politică activă și s-a dedicat activităților sale de scriitor, realizator media, precum și carierei profesionale în domeniul științelor politice.

Institutul Cultural Român


Două lansări de albume și o dezbatere sub egida revistei Lettre Internationale sunt propunerile Institutului Cultural Român Pavilionul Expozițional Romexpo. Titluri editate de ICR vor fi disponibile la standul Institututului (nr. C10, pavilionul C5.) cu o reducere de 30%.

Concepţia şi designul grafic al standului aparţin arhitectului şi graficianului Răzvan Luscov.

(w670) Cojan în

Vineri 26 mai, de la ora 17.00, va avea loc, în ambianţa Cafenelei Iulius Meinl, lansarea albumului monografic Cojan în Romania, coordonat de Ruxandra Garofeanu. Vor vorbi despre album criticii de artă Ruxandra Garofeanu, coordonatoarea lucrării, Pavel Șușară, Daria Ghiu și Ilina Schileru.

“Anul acesta (2015) m-am hotărât să intervin pe lângă conducerea ICR pentru a mă sprijini în coordonarea unui album monografic,însoţit de diferite texte (de la cărticica scoasă în 1968 de editura Meridiane, cu textul lui Dan Grigorescu, nu s-a mai publicat nimic reprezentativ) consacrate acestui mare artist, rămas nepermis de mult într-un con de umbră. În 1967, cu ocazia Simpozionului internaţional C.Brâncuşi, Dan Hăulică, ce s-a ocupat de toate expoziţiile deschise cu acel prilej unic, i-a oferit un spaţiu generos la etajul sălii Dalles, alături de Octav Grigorescu, Sultana Maitec, Geta Brătescu şi alţii. Jacques Lassaigne, bun cunoscător al artei româneşti de pe când lucrase la Institutul Francez din Bucureşti, care s-a pronunţat asupra creaţiei lui Luchian în totalitatea şi complexitatea ei, vizitând Dalles-ul s-a oprit la lucrările lui Cojan fiind uimit de feminitatea lor. De atunci a trecut aproape o jumătate de secol fără a ne încumeta să-i punem opera din Romania faţă în faţă cu sensibilitatea contemporană,cu modul actual de a filtra valorile în acord cu numeroasele schimbări petrecute în domeniul artei, care ţin de o altă percepţie şi citire a lumii înconjurătoare. Cojan a frecventat alături de Şcoala de Belle Arte, Şcoala de arhitectură şi Dreptul, înzestrării de la natură adaugându-i-se şi instrucţia atât de necesară. Numai prin judecata riguroasă şi dreaptă a creaţiei lui îi vom consacra locul ce i se cuvine în  istoria artelor plastice româneşti. Am făcut acest lucru cu Horia Damian, cu  Paul Neagu, mai rămân Cojan, Natalia Dumitrescu, Alexandru Istrati, Victor Roman etc…etc. Între timp Parisul nu stă pe loc. Clasează la tezaur sau la fond”, afirmă Ruxandra Garofeanu.


Sâmbătă, 27 mai 2017, de la orele 12.00, Institutul Cultural Român organizează dezbaterea La fidélité, pourqoui s'en méfier?, cu participarea prof. univ. Victor Ivanovici (Universitatea din Salonic), a scriitorului și profesorului Massimo Rizzante (Universitatea din Trento) și a publicistului Adrian Mihalache (Lettre Internationale).

(w670) Stefan Szo

Tot sâmbătă, de la orele 14.00, va fi lansat albumul Ștefan Szönyi. Vor lua cuvântul criticul de artă Ruxandra Dreptu, prof.univ. Cătălin Bălescu (rector al Universității Naționale de Arte din București), scriitorul Toma George Maiorescu și Anca Thomas-Szӧnyi, coordonatoarea lucrării.

Evenimentele se desfășoară, de asemenea, la cafeneaua Julius Meinl.

Meteor Press


Trei cărţi de excepţie, de istorie, filosofie şi analiză politică, ale autorilor Andrei Marga, Ion Bulei și Roger Moorhouse, la Bookfest: Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger, de Andrei Marga, Bunul nostru rege: Ferdinand, de Ion Bulei, și Comploturile pentru asasinarea lui Hitler, de Roger Moorhouse, în traducerea lui Mihai Manea.

(w670) Absolutul

Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger, de Andrei Marga, ne oferă o monografie pe temele majore ale operei teologului cu cea mai vastă cercetare în vederea restabilirii credinţei în cultura modernităţii şi un studiu asupra perspectivelor noi pe care opera sa le-a deschis în teologie şi filosofie.

„Joseph Ratzinger a fost, cum a spus actualul papă, Francisc, mintea teologică a predecesorului său vreme de două decenii”, spune profesorul Andrei Marga. „El a fost teologul cu cea mai vastă cercetare în vederea restabilirii credinței în cultura modernității. Pentru prima oară papa a fost autorul unei monografieri a lui Iisus din Nazareth. El a lămurit ponderea religiei în societatea postseculară. El a deschis discuția asupra reprezentării lui Dumnezeu în diferite culturi. Cu reflecțiile sale pastorale, teologice și filosofice, Joseph Ratzinger suscită continuu interes în întreaga lume.”

Lansarea volumului va avea loc joi, 25 mai, de la ora 18.00, la standul Meteor Press, în pavilionul C2, în prezenţa autorului. Alături de Andrei Marga, autor, filosof şi om politic român, vor mai fi invitați Wilhelm Dancă, profesor universitar la catedra de Istorie a Universităţii din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române, Sorin Antohi, istoric al ideilor, și Bedros Horasangian, analist politic.    

(w670) Bunul nost

Bunul nostru rege: Ferdinand, de Ion Bulei, reprezintă o evocare a personalităţii regelui, bazată pe o sinteză a mai multor volume de corespondenţă semnate de Ferdinand şi de apropiaţii săi din Casa Regală, alăturându-li-se referiri din însemnările zilnice ale Reginei Maria, dintre 1916 - decembrie 1918.

„În noaptea de 19 spre 20 iulie 1927, înainte de a trece la cele veşnice, ultimele cuvinte ale regelui Ferdinand I al României au fost: «Mă simt obosit… obosit… obosit». Fusese cu adevărat obositoare domnia lui? ”, scrie profesorul Ion Bulei. „O domnie deloc lungă, din septembrie 1914 până în iulie 1927. Doar 13 ani. Puţin faţă de domnia lui Carol I, ce durase 47 de ani. Dar..., non multum sed multa. Pentru că, deşi scurtă, domnia lui a fost plină de evenimente, de schimbări radicale, de zbucium şi trăiri. O domnie care a trecut printr-un război european şi mondial, cu toate transformările aduse în plan regional. Europa imperiilor anului 1914 devine, în 1918, Europa statelor naţionale. România Mică din 1914 devine, în 1918, România Mare. Unde este locul lui Ferdinand I în toată această operă de transformare?”

Lansarea volumului va avea loc vineri, 26 mai, la ora 16.30, la standul Meteor Press, în prezenţa autorului Ion Bulei, profesor universitar la catedra de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Vor participa Adrian Cioroianu, Ambasador pe lângă UNESCO, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Ion M. Ioniţă, Redactor-şef la revista Historia, Dorin Matei, Redactor-şef la revista Magazin Istoric, și analistul politic Bedros Horasangian.

(w670) Comploturi

Cea de-a treia carte, Comploturile pentru asasinarea lui Hitler, de Roger Moorhouse, în traducerea profesorului de istorie Mihai Manea, prezintă o investigaţie fascinantă asupra lungului şir de tentative de eliminare a Führerului, dar şi asupra motivelor care au stat la baza acestor comploturi, fiind bazată pe memorii şi surse de arhivă din Polonia, Germania, Rusia şi Marea Britanie.

„Complotul lui Stauffenberg pentru asasinarea lui Hitler este destul de bine cunoscut, dar mai puţin se ştie că acesta se înscrie într-un lung şir de tentative de eliminare a Führerului – ale germanilor, sovieticilor, polonezilor și britanicilor”, scrie profesorul Roger Moorhouse. „Pistolari singuratici, ofițeri germani în rezervă, Rezistența poloneză, NKVD-ul sovietic și SOE-ul britanic au fost cu toții implicați. Metodele lor au diferit în ingeniozitate: s-au folosit bombe, otravă, lunetişti, s-a încercat infiltrarea în cadrul SS-ului şi a existat chiar ideea de a-l trimite înapoi în Germania pe Rudolf Hess, sub hipnoză. Multe dintre aceste planuri nu au trecut de faza de proiect, altora li s-a dat curs. Toate au eșuat.”

Lansarea va avea loc vineri, 26 mai, de la ora 18.00, în prezenţa autorului, care va veni special cu această ocazie din Anglia.

Roger Moorhouse este profesor asociat la colegiul Europei Natolin, din Varşovia. I se vor alătura Profesorul Adrian Cioroianu, Ambasador pe lângă UNESCO, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Profesorul Mihai Manea, Preşedinte APIR – Clio, Ion M. Ioniţă, Redactor - şef al revistei Historia, și Bedros Horasangian, analist politic.

De menționat faptul că volumele Editurii Meteor Press vor beneficia de o reducere cuprinsă între 30% şi 80%.

Noutăţile Editurii “Litera”


Romanul câştigător al Man Booker Prize în 2016, o nouă carte din celebra serie Lupta mea, scrisă de Karl Ove Knausgård, şi o carte dedicată celor interesaţi de istoria secolului XX fac parte din oferta Editurii Litera.

(w670) Io contra 


“Io contra Statele Unite ale Americii”


Traducerea titlurilor distinse cu Man Booker Prize a devenit o tradiţie pentru Editura Litera, după romanele O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan (2014) şi Scurtă istorie a şapte crime de Marlon James (2015). Romanul care a primit acest premiu în 2016 – Io contra Statele Unite ale Americii – este o satiră ispititoare îndreptată spre societatea contemporană. Scriitorul Paul Beatty a fost lăudat de critici datorită amestecului dintre spiritul de observaţie incisiv, prin care surprinde numeroasele straturi ale unei lumi năucitoare, şi caricatura savuroasă.

(w670) Numele meu

“Numele meu e Lucy Barton”


 O nouă apariție în colecția Clasici Contemporani Litera, un roman de Elizabeth Strout nominalizat la Premiul Man Booker 2016.

Lucy Barton se recuperează încet după ceea ce ar fi trebuit să fie o operaţie uşoară. Mama ei, cu care nu a vorbit de mulţi ani, vine să o viziteze la spital. O bârfă nevinovată despre oamenii din copilăria lui Lucy din Amgash, Illinois, pare să restabilească legătura între mamă şi fiică, dar sub această pojghiţă de familiaritate mocnesc tensiunea şi aspiraţiile care au marcat întreaga viaţă a lui Lucy: fuga de familia ei cu probleme, dorinţa de a deveni scriitoare, căsătoria, dragostea pentru cele două fiice. Iar cea care spune această istorie emoţionantă este strălucitoarea voce de povestitoare a lui Lucy însăşi: cu atenţie la detalii, profund umană şi cu adevărat de neuitat.

„Un scurt roman despre iubire, în special despre iubirea complicată dintre mame şi fiice, dar şi despre legături mai simple şi mai neaşteptate… [Strout] evocă aceste legături într-un stil atât de sobru, de pur şi de profund, încât cartea are un aer de scriptură sau de sutra, doar că e foarte pământească şi lipsită de pretenţii”, scrie cronicarul de la Newsday


„Nu există nici un strop de sentimentalism în acest roman extraordinar. În schimb, prin intermediul cuvintelor atent alese şi al tăcerilor vibrante, Numele meu este Lucy Barton ne oferă o rară bogăţie de emoţie, de la cea mai întunecată suferinţă la bucuria simplă”, afirmă The New York Times Book Review.


„Un roman contemporan scris cu supremă compasiune despre dragoste, dorinţă şi curaj”, notează The Boston Globe.


(w670) Dansând �

“Dansând în întuneric”


Celebra serie autobiografică a scriitorului norvegian Karl Ove KnausgårdLupta mea – continuă cu traducerea volumului Dansând în întuneric. Noul roman al seriei ni-l prezintă pe Karl Ove în ipostaza absolventului de liceu care, pentru a strânge bani, acceptă postul de profesor într-un sat de pescari din nordul îndepărtat al Novergiei. Slujba nu-l atrage, dorinţa lui fiind aceea de a se dedica scrisului. Între excesele ce presupun consumul de alcool până când începe să se confrunte cu episoade de amnezie, atracţia pentru o elevă de treisprezece ani şi amintirile dureroase legate de tatăl său, el încearcă să supravieţuiască psihic. Romanele anterioare traduse la Editura Litera sunt: Moartea unui tată, Un bărbat îndrăgostit, Insula copilăriei.

(w670) Drumul spr


“Drumul spre iad, Europa 1914 – 1949”


Ian Kershaw este un expert în istoria nazismului. În cartea sa Drumul spre iad, autorul reanalizează schimbările zguduitoare aduse de cele două războaie mondiale. Analiza se axează pe modul în care locuitorii Europei s-au raportat şi au contribuit la aceste schimbări ce au scos la suprafaţă tot ce are natura umană mai crud sub pojghiţa de civilizaţie. Volumul reprezintă şi lansarea noului format al colecţiei Kronika.

Editurile “Aramis” și “Minerva”


Cele două vor participa la cea de-a XII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest cu peste 500 de titluri, dintre care 100 de noutăți editoriale, cu prețuri speciale și reduceri de până la 60%.

Dintre titlurile noi care vor putea fi găsite la standul Aramis, menționăm:

Colecția 2017 de cărți pentru adolescenți, cu Tort lipicios pentru toată lumea, primul volum din seria Monstruos de haios, de Jochen Till

(w670) Miss Ediso


Miss Edison: profesoara noastră (genială) aiurită, de Irene Zimmermann


(w670) Profesor M

Profesorul Miracol: atelierul dorințelor secrete, de Susan Niessen

Atenție, vecini răi!, primul volum din seria Hotelul Lăbuța fermecată, de Feline Lang


(w670) Coperta p�


Colecția Mică enciclopedie cu sunete (sunete reale înregistrate în mijlocul naturii) – preț promoțional Bookfest de 49,99 lei pe titlu, cuprinde Păsările din grădină și cântecele lor

O serie de atlase și enciclopedii, care au devenit preferatele copiilor chiar la scurt timp de la apariție: Atlasul ilustrat al lumii, Ierbarul meu, Albumul exploratorului naturii, Întrebări și răspunsuri – Istorie, Cartea secretă a aventurierilor, Animale de pradă,  Animale migratoare.


Ediții noi ale unor titluri care s-au bucurat de mare succes în rândul cititorilor

Dicționar de limba română contemporană, de Aurelia Ulici – preț promoțional de 40 lei

Dicționar ilustrat englez-român

Colecția Să descoperim. Observă și învață, joacă-te cu autocolante! – o serie de 6 mici enciclopedii cu stickere – preț promoțional Bookfest de 10 lei pe titlu: Să descoperim copacii, Să descoperim ferma, Să descoperim fluturii, Să descoperim iazurile și râurile, Să descoperim viața la firul ierbii, Să descoperim viețuitoarele sălbatice din grădină

Colecția Să învățăm – preț promoțional Bookfest de 9 lei pe titlu

Să învățăm șah, de Milorad Kovačević și Goran Milisavljević

Să învățăm bunele maniere, de Bojana Matijević și Milica Jovanović

Să învățăm despre animelele de casă, de Nikoleta Novak

Colecția Cele mai frumoase… – preț promoțional Bookfest de 4 lei pe titlu: Basme românești, Povestiri, Povești,  Povești din literatura universală, Versuri, Amintiri din copilărie de Ion Creangă, Momente și schițe de I.L. Caragiale, Povești de Ion Creangă


Colecția Biblioteca poveștilor magice – preț promoțional Bookfest de 4 lei pe titlu: Marele bal cu prinți și prințese, Animale fantastice,  Incredibilele aventuri ale vrăjitoarelor, Tărâmul fermecat al zânelor,  Povești cu talc, Povești din Poiana Verde, Legende despre plante și animale, Povești din viitor

Colecția Sunt mic și vreau să aflu – preț promoțional 8 lei pe titlu: Numerele, Fructele, Legumele, Literele, Animale, Corpul meu

Colecția Învățăm prin joc – la un preț promoțional pentru Bookfest: Literele, Numerele, Fructele și legumele, Ghicitori despre animale, Poveștile copilăriei

De asemenea, pe întreaga perioadă a târgului de carte, Editura Aramis va avea la standul său o ofertă variată atât pentru premiile de sfârșit de an școlar, cât și pentru cadrele didactice, cu reduceri speciale de până la 60%.

Editura Herald

(w670) Misticii I


“Misticii islamului”

Cartea lui Reynold Nicholson este o excelentă introducere academică în originile sufismului, o tradiţie mistică din cadrul islamului ce cuprinde o gamă largă de credinţe şi de practici dedicate iubirii divine şi cultivării dimensiunii divine din fiinţa umană. Misticii islamului, considerată prima carte din Occident care oferă o imagine lucidă şi plină de înţelegere a misticismului islamic, aşază la originea sufismului influenţe venite din partea creştinismului timpuriu, gnosticismului şi chiar a budismului. „Îmi propun să le ofer cititorilor o serie de observaţii despre originea şi evoluţia istorică a sufismului, relaţia sa cu islamul şi specificul său general. Nu numai că aceste aspecte sunt extrem de interesante pentru oricine este preocupat de studiul comparativ al religiilor, dar, totodată, un anumit nivel de cunoaştere a lor este indispensabil oricărei persoane care studiază în mod temeinic sufismul în sine”, explica autorul.

R. A. Nicholson (1868-1945) a fost un eminent orientalist şi expert în literatura şi misticismul islamice, considerat unul dintre cei mai mari savanţi şi traducători în limba engleză ai misticului şi poetului de secol XIII Jalāl-ud-Dīn Muhammad Rūmī. În afară de traducerea marii opere a lui Rumi (Mathnawi, în opt volume), Nicholson a mai tradus tratatul sufit Kashf-ul-Mahjoob de Ali Hujwiri Daata Ganj Bakhsh, Tarjuman al-Aswaq de Ibn Arabi, Asrar-i-Khudi de  Muhammad Iqbal etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel