La alegeri în Sectorul cinci, strategia PNL și PSD de nota patru: cine câștigă în iarnă, la vot
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
La alegeri în Sectorul cinci, strategia PNL și PSD de nota patru
La alegeri în Sectorul cinci, strategia PNL și PSD de nota patru
USR a depus plângere penală împotriva premierului Ciucă, mai multor miniștri, a prefectului Capitalei și a liderului PSD, Marcel Ciolacu. Motivul: nu au organizat alegeri pentru Sectorul 5, rămas fără primar după condamnarea lui Popescu-Piedone, în dosarul Colectiv. 

Alegerile trebuiau organizate în termen de 90 de zile de la vacantarea funcției de primar. Orban a amenințat la rândul său Guvernul cu o acțiune în contencios administrativ, pentru că nu organizează alegeri locale în cele peste 40 de comune unde s-a vacantat funcția de primar sau unde a fost dizolvat consiliul local.

Este aproape exclus ca aceste mișcări de PR să aibă efecte în plan juridic. Există și un precedent care arată asta: guvernul Boc, confruntat cu criza din 2010, a depășit cu un  an termenul prevăzut în lege, fără să pățească nimic.

În plan politic, însă, Coaliția de guvernare s-a aruncat singură pe geam, fără să știe dacă la parter o așteaptă salteaua pompierilor ori asfaltul.

Adevărata bătălie se duce la Sectorul 5,  unde sunt mai mulți alegători decât în cele 40 de comune la care visează Orban la un loc. Nu mai vorbim de expunere, de mediatizarea dezbaterilor și a rezultatului.

Votul de la 5 este important, în primul rând, pentru stabilitatea actualei formule de guvernare: dacă nu câștigă unul dintre partidele din Coaliție, guvernul va deconta înfrângerea. S-ar destrăma mitul celor 70 de procente, ar fi un semnal  mai puternic pentru parlamentari decât sirena locomotivei care vine peste ei, legați de șine ca în comediile de la Hollywood. Desigur, și pentru aleșii locali din toată țara.

Iar fiecare zi până la alegeri crește șansele unui outsider. Oamenii care nu au fost chemați la vot vara, sau la începutul toamnei, vor ajunge în plină iarnă cu facturile într-o mână și buletinul de vot în cealaltă.

Pe fondul nemulțumirilor, al crizelor suprapuse, un vot de sancțiune este foarte probabil, iar un candidat astăzi neluat în seamă poate țâșni din necunoscut, stricând planurile de campanie ale celor mari. Ca să nu mai spun că modelul Dan Diaconescu-Victor Ponta poate fi replicat la parțiale, cu mobilizarea unor nume grele pentru această primă bătălie din război. Opoziția nu are nimic de pierdut, Puterea riscă mult, ca să nu spun că riscă totul împingând în iarnă alegerile.

De ce a tras de timp guvernul? Fiindcă nu s-a ajuns la un acord între grupările din cele două partidele  mari asupra candidaților de la sectorul 5, ca să mai vorbim și despre un acord între PNL și PSD pentru o strategie comună.

Dacă în vremuri de pace astfel de jocuri politice nu aveau consecințe, timpurile s-au schimbat: încălzirea globală a spațiului public a făcut să se topească fiefurile electrorale, așa cum se topește calota polară. Partidele tradiționale merg pe gheață subțire, în timp ce mișcările tradiționaliste sau cele excentrice se simt în criză ca orca în apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel