"La 37 de zile de la preluarea puterii, Liz Truss este prizoniera propriilor parlamentari şi nu poate face nimic". Analiză dură asupra premierului britanic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Mandatul de premier al lui Liz Truss nu impresionează pe nimeni. Ba chiar atrage critici dure.

Stephen Glover, editorialist Daily Mail, spune că "articolele despre politică de regulă definesc o problemă şi propun o soluţie. Acum e diferit, nu văd nicio cale de ieşire pentru Liz Truss". 

"Primul ministru este prins în capcană chiar de propriul partid. Este un prizonier virtual. În orice problemă, facţiunile din partid se adună şi o opresc din a face orice îşi doreşte. I-ar plăcea, spre exemplu, să crească beneficiile sociale în aprilie 2023, dar mai mult ca sigur va fi oprită de cabinetul de miniştri şi de parlamentarii conservatori, care vor ca acestea să crească în ritm cu rata inflaţiei, nu cu salariul minim. Acest lucru ne-ar putea costa încă 5 miliarde de lire. 

Liz Truss speră să rezolve problema lipsei de forţă de muncă prin relaxarea regulilor pentru imigranţi, dar mai mulţi miniştri spun deja că este o idee proastă. 

Unii membri din partid ar vrea ca ea şi cancelarul Kwasi Kwarteng să renunţe la unele sau la toate reducerile de taxe anunţate odată cu noul buget. Rebelii din piaţă ar putea să o forţeze să facă paşi înapoi", a scris Glover. 

Recent, Liz Truss a anunţat că nu le va cere britanicilor să facă economie la energie 

 

În timp ce Uniunea Europeană a cerut de luni de zile economii de energie, Guvernul britanic a decis să nu ceară cetățenilor săi nicio reducere a consumului de energie electrică. ”Nu suntem un stat de babysitter”, a răspuns Graham Stuart, ministrul britanic al Climei, întrebat dacă gGuvernul de la Londra va lua măsuri, ca și ceilalți executivi europeni, pentru a promova așa-numita sobrietate energetică. 

”Nu vom trimite niciun mesaj cetățenilor. Cu toții avem facturi care, desigur, au crescut”, a adăugat ministrul. Declarațiile lui Stuart au venit după ce Times a explicat alegerea primului ministru Liz Truss de a anula lansarea unei campanii de informare pentru a încuraja economiile de energie. Decizia surpriză a venit în ciuda avertismentelor că întreruperile planificate ar putea afecta Marea Britanie, mai expusă decât restul Europei la criza energetică, dacă centralele electrice ale țării nu primesc suficient gaz pentru a continua să funcționeze, potrivit Europa Today.

În ultimele zile, organismul care gestionează sistemul electric britanic a expus riscurile asociate unui scenariu definit ca ”puțin probabil” conform căruia gospodăriile și întreprinderile ar putea fi nevoite să se confrunte cu întreruperi planificate de trei ore pentru a opri consumul de energie electrică pentru a se asigura că rețeaua nu se prăbușește.

În celelalte două scenarii, care sunt considerate mai probabile, se are în vedere posibilitatea de a evita întreruperile planificate prin oferirea de stimulente economice pentru proprietarii de mașini electrice să-și încarce vehiculele în afara orelor de vârf.

Potrivit noului guvern, dar condus în continuare conservator, campaniile de informare ”probabil că nu ar face nicio diferență” în ceea ce privește riscul de a rămâne în întuneric. ”Suntem, de asemenea, reticenți să le spunem oamenilor ce ar trebui să facă, nu suntem o babysitter de stat. Ceea ce suntem pregătiți să facem este să vorbim cu marii consumatori de energie pentru reducerea energiei în orele de vârf”, a adăugat ministrul, amintind soluțiile propuse de experți. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel