Data actualizării:
Data publicării:

La 100 de ani de la nașterea scriitorului, personalități importante vin să salute faptul că numele lui Marin Preda a fost dat Bibliotecii orășenești din Abrud

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba organizează astăzi, 5 august 2022, la Abrud, județul Alba, în parteneriat cu Primăria Orașului Abrud, începând cu ora 11.00, în sala de ședințe a consiliului local, evenimentul Centenarul Marin Preda.

Alegeri prezidentiale 2024

Cu această ocazie, vor conferenția vicepreședintele Academiei Române, director al Secției de Cultură, Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Ana Maria Nistor, de la departamentul de Teatrologie/Scriere Dramatică de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, scriitorul Radu Matei Todoran și actorul Dorel Vișan.

Vor mai lua cuvântul: Ion Dumitrel, președintele Consiliului județean Alba, Cristian Albu, primarul orașului Abrud și Narcis Romeo Avram Jurca, consilier local și inițiatorul proiectului care a dus la HCL nr. 91/ din 21.07.2022 prin care Bibliotecii Orășenești Abrud i s-a atribuit numele scriitorului Marin Preda. Consilierul local Narcis Romeo Avram-Jurca și-a motivat inițiativa, exclusiv pentru DC News, că s-a bazat pe documente care au pornit de la celebra carte autobiografică „Viața ca o pradă”, unde Preda mărturisește răscrucea de destin pe care a trăit-o venind să studieze la Abrud. 

Foarte important însă a fost faptul că primarul Abrudului, Cristian Albu și Ion Dumitrel, președintele Cj Alba, au achiesat proiectului, chiar dacă inițiatorul era consilier din partea unui alt partid politic. Acest fapt le face cinste încă o dată în plus administrației din județul Alba. 

DC News a prezentat în exclusivitate motivele acestui demers menit să recunoască însemnătatea Școlii Normale din Abrud, în perioada interbelică, care a determinat destinul adolescentului din Siliștea Gumești la s fârșitul anilor 30. De altfel, este demnă de salutat inițiativa edililor din Alba care, în aproape ultimele două decenii, sub conducerea lui Ion Dumitrel, au pus permanent cultura pe un loc prioritar. 

Remember Abrud 

În cartea „Marin Preda. Anii formarii intelectuale (1929-1948)”, scriitorul teleormănean Stan V. Cristea confirmă în cel de-al doilea capitol intitulat „Marin Preda, normalist la Abrud” următoarele: „După eșecul întâmpinat cu înscrierea la Școala Normală Carol I din Câmpulung că „n-are ochi buni”, sau înscrierea la Gimnaziul industrial de la Miroș că „se terminaseră înscrierile”, Marin Preda a plecat spre Abrud cu Gheorghe Rizescu, „falsul librar”, ajungând „Seara, pe la orele nouă” cu o mocăniță. În Școala Normală de Băieți „Andrei Șaguna” din Abrud nu se mai dădeau examene, deoarece  locurile nu erau completate. Se dădea doar examen de bursă, unde Marin Preda s-a văzut în capul listei. La acestă școală Marin Preda figurează înscris între anii 1936-1937 și 1937-1938. Numele sub care este înscris aici este Predescu Marin, probabil de la Preda. Termină anul școlar cu media 8,89, fiind clasificat al doilea între 19 elevi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel