L-a apucat hărnicia pe Nicușor Dan, în ceasul al 12-lea. Primarul promite proiecte pe care le-a promis și în 2020
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
foto Crișan Andreescu
foto Crișan Andreescu
Mai sunt mai puțin de 2 luni până la alegerile locale, iar Nicușor Dan a început să anunțe demararea unor proiecte de care ar fi trebuit să se ocupe încă din primul an al actualului mandat.

Deși nu a început oficial campania electorală, perioada de pre-campanie îi găsește pe candidații la Primăria Capitalei în postura de a-și prezenta proiectele pentru Bucureștiul următorilor patru ani. Pentru actualul edil însă, proiectele pe care le demarează acum, în al 12-lea ceas, sunt aceleași pe care le-a promis în campania din 2020 pentru mandatul în curs. Mai precis, pe Nicușor Dan l-a apucat hărnicia pe final de mandat, a început să publice filmulețe pe TikTok și Facebook și să le prezinte bucureștenilor principalele linii de acțiune în vederea fluidizării traficului, asigurării confortului, optimizării pistelor de biciclete și consolidării clădirilor cu risc seismic. 

Din păcate, toate aceste proiecte au fost anunțate și în campania precedentă, iar dintre acestea ceea ce nu s-a făcut este cu siguranță mult mai însemnat decât ceea ce s-a făcut. Să le luăm, deci, pe rând.

Eternele piste de biciclete... pe hârtie

Într-o declarație de presă susținută miercuri pe Bulevardul I.C. Brătianu din Capitală, primarul Nicușor Dan a anunțat reproiectarea pistelor de biciclete care vor lega Piața Constituției de Arena Națională.

„Pistele de biciclete, ca multe alte lucrări cu care ne-am confruntat în mandatul acesta, au un defect fundamental, proiectul tehnic este prost sau foarte prost. Deci nu poate fi realizat în modul în care a fost scris. Atunci este nevoie de o reproiectare. Ceea ce am început să facem pentru pista de biciclete de la Piaţa Constituţiei până la Arena Naţională, reproiectare, ceea ce am făcut pe tronsonul din Prelungirea Ghencea, reproiectare, ceea ce vom face în Prelungirea Ghencea, în contractul pe care îl vom atribui curând pentru bucăţile care nu s-au făcut, din nou va reîncepe cu reproiectare”, a explicat Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri pe Bulevardul I.C. Brătianu.

Cu alte cuvinte, Nicușor Dan le transmite bucureștenilor, la final de mandat, că proiectul tehnic pentru pistele de biciclete nu este bun și acestea trebuie reproiectate. 

Reamintim în acest sens că Nicușor Dan promitea, în campania electorală din anul 2020, extinderea pistelor de biciclete. La acea vreme, candidatul Nicușor Dan, dădea asigurări că deșeurile vor fi colectate selectiv și va fi implementat „un sistem adevărat de piste de biciclete în Capitală”. Ambele proiecte ar fi trebuit să fie realizate cu ajutorul fondurilor UE.

Mandatul e la final, reabilitarea liniilor de tramvai nici n-a început

De asemenea, actualul primar general al Capitalei a mai anunțat zilele acestea, într-o postare pe Facebook, reabilitarea a încă 41 de kilometri de linie de tramvai. El a promis că toate liniile din București vor fi reabilitate în următorii doi ani. 

„Din aceste linii, ne apropiem de final cu proiectarea şi urmează să demarăm execuţia lucrărilor pentru 17,3 km, iar pentru restul urmează să atribuim contractele de execuţie în cel mai scurt timp.

În total, vom reabilita aproximativ 50 de km de infrastructură de tramvai, din care 4,25 km aferenţi liniei de tramvai 5 sunt deja în lucru. Prin aceste investiţii, nu vor mai exista linii nemodernizate în Bucureşti”, a precizat Nicușor Dan pe Facebook.

După ce a câștigat alegerile din 2020, Nicușor Dan a promis, de asemenea, că vor fi cumpărate 900 de tramvaie, autobuze și troleibuze noi, vor fi modernizați 50 de kilometri de linie de tramvai și vor fi realizați 130 de kilometri de metrou de suprafață. La scurt timp după câștigarea alegerilor, Nicușor Dan a renunțat la proiectul de linie de mare viteză pentru tramvaie. Mai mult decât atât, Bucureștiul este orașul în care circulă cele mai vechi tramvaie funcționale din România.

Evaluarea clădirilor privind riscul seismic, tot în punctul zero

Tot în conferința de presă de pe Bulevardul I.C. Brătianu, Nicușor Dan a anunțat începerea evaluării preliminare „a imobilelor din Bucureşti din punctul de vedere al riscului seismic“.

„Începem azi evaluarea preliminară din punctul de vedere al riscului seismic a imobilelor din Bucureşti, în lege ea se numeşte evaluare vizuală rapidă. Este un concept nou pe care l-a introdus legea în 2022 şi a fost detaliat de o hotărâre de Guvern în 2023. Asta înseamnă că vrem să luăm toate clădirile din Bucureşti care au o anumită înălţime şi o anumită vechime şi să facem foarte repede o evaluare preliminară, astfel încât să ştim unde să ducem banii pentru expertiza propriu-zisă şi pentru consolidarea propriu-zisă, să avem un plan de acţiune pe mai mulţi ani de acum încolo. Vorbim în Bucureşti de 8.000 de clădiri. Asta nu înseamnă că toate au risc seismic, asta înseamnă că, în conformitate cu legea, trebuie să le evaluăm preliminar şi în funcţie de ele, să vedem la care vom face expertiza propriu-zisă. Azi începem pentru 200 de clădiri din zona istorică, este un proiect pilot şi în funcţie de el o să vedem care sunt dificultăţile care sunt pe parcurs, să continuăm cu restul imobilelor din Bucureşti (...). Sunt trei etape, una este această evaluare preliminară, după care este expertizarea şi după aceea este consolidarea propriu-zisă. Gradele de risc seismic ne dau expertiza şi noi, prin evaluarea preliminară, vedem numai care este ordinea în care facem expertiza“, a spus primarul general al Capitalei.

La aproape 4 ani de la preluarea mandatului, Centrul Vechi al Bucureștiului este similar anului 2020, cu imobile care stau să cadă, susținute de diferite „ancore“ și stâlpi de sprijin. În decembrie 2020, primarul Nicușor Dan anunța numirea lui Edmond Niculușcă în funcția de director adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Acesta a demisionat din funcție în primăvara anului 2022, recunoscând că nicio clădire nu a fost consolidată în perioada respectivă.

„Am decis că munca mea pentru București trebuie să continue dintr-un alt context, în care pot să dau mai mult pentru societate. Mi-am depus azi demisia din funcția de director adjunct al Administrației pentru Consolidări și renunț la funcția de consilier al primarului general Nicușor Dan”, a scris Edmond Niculușcă pe Facebook.

La începutul lunii martie se lucra la doar două clădiri din cele 849 încadrate în clasele de risc seismic I și II. Locuitorii din zonă sunt nevoiți să trăiască, din păcate, cu frica faptului că un seism de intensitate medie le poate curma viețile în orice clipă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel