Data publicării:

Kyriakos Mitsotakis a câştigat alegerile din Grecia. Dur cu migraţia, vrea gard la graniţa cu Turcia şi este parte dintr-o dinastie de politicieni

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
După alegerile parlamentare din Grecia, partidul premierului Kyriakos Mitsotakis a ieşit victorios. 

Kyriakos Mitsotakis obţine o victorie care în urmă cu un an părea imposibilă. Cel cunoscut sub numele de "Poarta grecească", care l-a implicat pe prim-ministrul grec într-un scandal de spionaj al oponenţilor şi jurnaliştilor vara trecută, nu pare să fi fost penalizat la urne. Nici pentru tragicul accident de tren care a făcut în februarie 57 de morţi şi a declanşat un val de proteste în toată ţara pentru abandonarea serviciului feroviar elen.

În schimb, alegătorii par să-l fi răsplătit mai mult pe Mitsotakis pentru îndeplinirea promisiunii care l-a dus la câştigarea alegerilor generale din 2019: obţinerea stabilităţii economice după trei salvări financiare şi un deceniu de austeritate dureroasă. Astăzi, Grecia nu este doar în fruntea creşterii economice în UE, dar a atras din nou investiţii străine. Datorită acestui boom economic, guvernul conservator a scăzut taxele şi a crescut pensiile şi salariul minim, scrie Rador.

Kyriakos Mitsotakis, dur în privinţa migraţiei. Vrea garduri la graniţa cu Turcia



Mitsotakis este un liberal în economie, dar un dur în ceea ce priveşte imigraţia. În ultima legislatură a fost ţinta criticilor din partea ONG-urilor pentru închiderea centrelor de primire a refugiaţilor şi a deportărilor acestora din mers. Guvernul său a cerut ajutor de la Bruxelles pentru a ridica un gard la graniţa sa terestră cu Turcia, care, după cum se ştie, este şi o frontieră externă a UE.

Premierul grec, parte dintr-o dinastie de politicieni. Sora sa, prima femeie primar al Atenei



Mitsotakis s-a născut în 1968 şi provine, la a patra generaţie, dintr-o dinastie de politicieni. Este o rudă din a patra generaţie a lui Eleftherios Venizelos, care a fost activ în lupta pentru independenţă faţă de Imperiul Otoman şi a fost prim-ministru de şapte ori. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a jucat un rol important în viaţa politică timp de aproape 30 de ani, fiind prim-ministru între 1990 şi 1993.

Sora lui mai mare, Dora Bakoyanni, a fost prima femeie care a devenit primar al Atenei şi ministru al Culturii şi Afacerilor Externe. Nepotul său, Kostas Bakoyannis, este actualul edil al capitalei.

A urmat prestigiosul American College of Athens, o şcoală privată din Atena, ca majoritatea politicienilor şi oamenilor de afaceri greci, şi şi-a continuat studiile în SUA, la Universitatea Harvard (sociologie) şi studii postuniversitare la Stanford (Master în procesul de unificare europeană) şi Harvard (MBA). Vorbeşte engleză, franceză şi germană.

Înainte de a intra în politică, a lucrat în consultanţa McKinsey (1995-1997) şi, înapoi în Grecia, în sectorul bancar până în 2003.

Cariera sa politică a început în 2004 şi începuturile sale au fost deja marcate de succes: a fost candidatul conservatorului partid Noua Democraţie (ND) cu cele mai multe voturi în circumscripţia sa.

A fost responsabil pentru prima dată de un portofoliu ministerial, cel al Reformei Administrative, în Guvernul lui Andonis Samaras (2013-2015). Mandatul său a fost marcat de o reducere masivă a numărului de funcţionari şi chiar de disponibilizări masive în sănătate şi educaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel