Kurdistanul irakian are un nou președinte
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Nechirvan Barzani
Nechirvan Barzani
Nechirvan Barzani, nepot de frate şi ginere al liderului istoric kurd Massoud Barzani, a fost ales marţi preşedinte al Kurdistanului irakian, în urma unui vot în parlament boicotat de principalul partid de opoziţie din regiunea autonomă, transmit AFP şi Reuters.

Nechirvan Barzani, în vârstă de 52 de ani şi premier în exerciţiu, a primit 68 de voturi în legislativul local de la cei 81 de deputaţi prezenţi din totalul de 111, în condiţiile în care Uniunea Patriotică din Kurdistan (UPK), a fostului preşedinte irakian Jalal Talabani, adversarul politic al Partidului Democrat din Kurdistan (PDK) al lui Barzani, a chemat la boicotarea sesiunii.

Moştenitorul celui mai puternic clan politic din Kurdistanul irakian, Nechirvan Barzani va fi al doilea preşedinte al regiunii autonome după Massoud Barzani, care a ocupat acest post de la crearea sa, în 2005, până la sfârşitul lui 2017.

Născut în nordul Irakului, şi-a petrecut o parte din viaţă în Iran şi vorbeşte fluent kurda, farsi şi engleza. În 1996, la cinci ani după obţinerea autonomiei, în finalul represiunii feroce asupra regiunii lansate de regimul lui Saddam Hussein, Nechirvan Barzani a devenit vicepremier al Kurdistanului, la vârsta de 30 de ani, apoi, în 1990, şef al guvernului, neavând însă practic prerogative decât asupra nordului şi vestului regiunii autonome, provincia Suleimania aflându-se în acel moment sub controlul unui guvern kurd rival, condus de UPK. A fost ales să conducă primul guvern de uniune în 2006, când cele două tabere au acceptat reunificarea puterii.

Nechirvan Barzani este căsătorit cu fiica lui Massoud Barzani şi are două fiice şi trei fii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel