Data publicării:

Kremlinul va confisca activele statelor UE, dacă blocul va decide finanțarea Ucrainei cu fondurile rusești înghețate

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Kremlinul va confisca activele statelor UE, dacă blocul va decide finanțarea Ucrainei cu fondurile rusești înghețate / Foto: Pixabay, de Evgeny GoTown.ru
Kremlinul va confisca activele statelor UE, dacă blocul va decide finanțarea Ucrainei cu fondurile rusești înghețate / Foto: Pixabay, de Evgeny GoTown.ru
Rusia va confisca activele aparținând statelor Uniunii Europene, pe care le consideră inamice, dacă blocul "fură" fondurile rusești înghețate, într-un efort de a finanța Ucraina, a afirmat un apropiat al președintelui Vladimir Putin, duminică, transmite Reuters.

Rusia va confisca activele aparținând statelor Uniunii Europene pe care le consideră inamice dacă blocul "fură" fondurile rusești blocate, într-un efort de a finanța Ucraina, a afirmat un apropiat al președintelui Vladimir Putin duminică.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat vineri că executivul UE lucrează la o propunere de a aloca o parte din profiturile obținute din activele rusești blocate pentru a ajuta Ucraina în reconstrucția sa postbelică.

Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că Moscova va răspunde într-un mod care va afecta mai mult blocul european dacă UE va acționa împotriva activelor rusești, multe dintre acestea fiind păstrate în Belgia.

"Un număr de politicieni europeni, conduși de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au început din nou să vorbească despre sustragerea fondurilor rusești blocate pentru a susține militarizarea Kievului", a menționat Volodin, un apropiat al lui Putin, într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

"Într-un astfel de caz, Federația Rusă va trebui să răspundă într-un mod asemănător. Mai multe active aparținând țărilor ostile vor fi confiscate decât fondurile noastre blocate în Europa", a adăugat el.

Ce plănuiește UE cu activele rusești?

Von der Leyen a declarat vineri că valoarea activelor suverane ruse blocate se ridică la 211 miliarde de euro (223,15 miliarde de dolari) și a amintit că blocul a decis că Rusia trebuie să contribuie la reconstrucția Ucrainei.

Comisia Europeană lucrează la o propunere pentru a folosi o parte dintre profiturile obținute din activele de stat rusești înghețate în vederea sprijinirii Ucrainei și a eforturilor de reconstrucție de după război, a declarat președinta executivă a UE, Ursula von der Leyen, vineri, transmite Reuters.

Von der Leyen a spus într-o conferință de presă desfășurată după un summit al liderilor UE că valoarea activelor suverane rusești înghețate se ridică astăzi la 211 miliarde de euro (223,15 miliarde de dolari) și a reamintit că blocul a hotărât ca Rusia să contribuie la reconstrucția Ucrainei.

Uniunea Europeană a înghețat activele suverane rusești în martie 2022, în urma invadării Ucrainei din luna anterioară.

Von der Leyen a menționat că miniștrii de finanțe au înregistrat progrese notabile în definirea unor principii de bază în timpul întâlnirilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale desfășurate la Marrakesh mai devreme în acest an.

"Următorul pas va fi să venim cu o propunere concretă," a afirmat ea.

"Vom prezenta o propunere pentru a găsi modalități de a utiliza veniturile obținute din aceste active, care în prezent aduc beneficii unui număr limitat de instituții financiare din Uniunea Europeană," a explicat ea, fără a oferi informații despre momentul când va fi prezentată această propunere.

În luna iunie, Belgia a menționat că profiturile neașteptate obținute din activele rusești înghețate, localizate acolo, ar putea asigura 3 miliarde de euro anual pentru eforturile de reconstrucție din Ucraina. O parte semnificativă dintre aceste active sunt localizate în Belgia.

Statele Unite și Marea Britanie au exprimat sprijin pentru ideea UE de a redirecționa dobânzile obținute din aceste active, cu toate că există aspecte juridice complexe ce trebuie rezolvate înainte ca fondurile să poată fi confiscate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel