Kremlinul trimite Ucrainei cadavrele luptătorilor de la Azovstal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ucraina recuperează cadavrele eroilor morţi în oţelăria din Mariupol.

Rusia a început să expedieze la Kiev cadavrele luptătorilor ucraineni ucişi în fabricile de oţel Azovstal, unde ultima lor bătălie a devenit un simbol al rezistenţei împotriva invaziei Moscovei.

Zeci de cadavre de luptă recuperate din ruinele bombardate au fost transferate în capitala Ucrainei, unde se efectuează teste ADN pentru identificarea rămăşiţelor cadavrelor, a declarat Maksim Zhorin, comandant militar şi fost lider al batalionului Azov.

Nu este clar câte cadavre mai pot exista în uzină, care a fost lovită de forţele ruse de pe uscat, din aer şi de pe mare, notează Mediafax.

Putin amenință că va lovi noi ținte în Ucraina dacă vesticii continuă să livreze arme

Vladimir Putin amenință că va diversifica țintele de pe teritoriul Ucrainei dacă vesticii mai trimit arme țării aflate sub atac.

Rusia își va alege noi ținte în Ucraina dacă țările Occidentale continuă să aprovizioneze ucrainenii cu arme cu rază mare de acțiune, a avertizat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Mesajul lui Putin a venit după ce Kievul a fost atacat din nou de rachete, la mai multe săptămâni după ce părea că rușii au încetat să țintească capitala. În timp ce rușii au anunțat că au atacat tancurile trimise de țările europene, ucrainenii spun că ținta a fost o stație de reparație a căilor ferate.

În timp ce Rusia avansează încet, dar sigur, în regiunea Donbas, mai multe țări încearcă să ajute Ucraina să riposteze. Cel mai recent exemplu este dat de Statele Unite ale Americii, care au anunțat că vor trimite un sistem de artilerie de mare mobilitate (Himars) M142. Acesta este compus din rachete de mare precizie ce pot lovi ținte aflate la 70 de kilometri depărtare, mult mai mult decât pot armele ucrainene în acest moment.

Oficialii de la Casa Albă au spus că au acceptat să doneze armele numai după ce au primit asigurări din partea președintelui Volodimir Zelenski că acestea nu vor fi folosite împotriva țintelor din interiorul granițelor Rusiei, potrivit BBC.

Printre ajutoarele de război se mai numără și elicoptere, arme antitanc, vehicule tactice și piese de reparație. Germania a promis la rândul ei că va trimite cel mai modern sistem de apărare, Iris-T, pentru a permite Ucrainei să apere orașe întregi de atacurile aeriene lansate de Rusia.

Ucraina a dat asigurări duminica aceasta că armata sa controlează "jumătate" din Severodoneţk, un oraş-cheie din estul teritoriului său şi actual epicentru al unor lupte înverşunate în vastul bazin carbonifer Donbas, notează AFP, potrivit Agerpres. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a spus însă că se aşteaptă la un contraatac major din partea trupelor ruse în zilele următoare.

"Forţele noastre armate au eliberat jumătate" din Severodoneţk de trupele ruse care se aflau acolo, a declarat el într-un interviu difuzat pe reţelele sociale. "Jumătate din oraş este sub controlul apărătorilor noştri", a adăugat guvernatorul. Acest centru industrial este cea mai mare aglomeraţie urbană aflată încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk, unde soldaţii ruşi au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras ori au fost alungaţi din alte părţi ale Ucrainei, în special din vecinătatea capitalei Kiev. (Vezi continuarea AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel