Data publicării:

Kremlinul le permite rușilor să treacă în Finlanda fără să le ceară documente. Guvernul de la Helsinki amenință că va lua măsuri

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Finlanda se confruntă cu o creștere a numărului de solicitanți de azil din țări terțe care ajung la punctele sale de trecere a frontierei din Rusia și se pregătește să "ia măsuri" pentru a gestiona situația, a declarat marți ministrul de interne finlandez, transmite Agerpres.

"Numărul acestora a crescut semnificativ într-un interval scurt de timp. Autoritățile ruse au schimbat modul în care operează pentru a permite călătoriile către Finlanda, chiar și în absența documentelor necesare, ceea ce constituie o intrare ilegală", a explicat ministrul de interne Mari Rantanen în fața reporterilor.

Potrivit ministrului, aproximativ 60 de persoane care solicită azil au ajuns din Rusia începând de luni dimineață. Acest lucru este în contrast cu un total de 91 de persoane care au ajuns fără documente necesare în perioada 1 august - 12 noiembrie, conform autorității de frontieră a Finlandei.

Rantanen a adăugat că Ministerul de Interne va elabora o propunere care ar putea permite oficialilor să limiteze traficul la frontieră sau să închidă unele puncte de trecere.

Finlanda, membră a NATO, împarte o frontieră de 1.340 de kilometri (833 de mile) cu Rusia, care servește și ca frontieră externă a Uniunii Europene.

Vestea vine după ce, luna trecută, Norvegia a anunțat că îşi închide frontiera pentru vehiculele înmatriculate în Rusia.

Norvegia şi Rusia împart o frontieră terestră de 198 de kilometri în Marele Nord, precum şi punctul de frontieră Storskog-Boris Gleb care, în cadrul Spaţiului Economic European (UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein), este ultimul punct de trecere lăsat deschis ruşilor care dispun de o viză turistică.

"Norvegia este alături de aliaţii săi pentru a răspunde războiului brutal de agresiune pe care Rusia îl duce în Ucraina", a declarat şefa diplomaţiei norvegiene, Anniken Huitfeldt, citată într-un comunicat. "Este important ca sancţiunile să fie eficiente, astfel încât să putem opri cât mai mult veniturile de care are nevoie statul rus pentru a finanţa războiul", a mai spus ea.

Ţara scandinavă nu este membră a Uniunii Europene, însă a adoptat aproape toate sancţiunile luate de Bruxelles de la izbucnirea războiului pe 24 februarie 2022.

Închizând graniţa pentru vehiculele ruseşti începând cu noaptea de 2 spre 3 octombrie, Norvegia adoptă o măsură similară luată de ţările UE care se învecinează cu Rusia (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia) în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.

De partea cealaltă, Moscova a reacţionat spunând că restricţiile sunt "absurde". Interdicţia se aplică numai vehiculelor cu mai puţin de nouă locuri şi prevede unele excepţii, cum ar fi cazurile de urgenţă umanitară şi maşinile diplomatice sau maşinile aparţinând cetăţenilor europeni cu reşedinţa în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel