Data actualizării:
Data publicării:

Kremlinul, în prag de război civil. Update: Trupele Wagner au oprit marșul spre Moscova, anunță Prigojin / LIVE

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Este alertă la Kremlin, după ce Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a chemat rușii la „revoltă armată”. Canalul de știri de stat Rusia 24 a întrerupt programul pentru a difuza un mesaj din partea Ministerului Apărării din Federația Rusă.  

UPDATE 25: Prigojin a anunțat că luptătorii Wagner se întorc la baze pentru „a evita vărsarea de sânge”

UPDATE 25: Lukașenko a negociat cu Prigojin. Șeful Wagner ar fi de acord să oprească rebeliunea.

UPDATE 24: Problemele interne din Federația Rusă au intrat și în atenția președintelui SUA, Joe Biden. El a vorbit cu Rishi Sunak, Emmanuel Macron și Frank-Walter Steinmeier despre situația din Rusia. - Mai multe detalii - AICI.

UPDATE 23: Letonia şi Estonia îşi întăresc securitatea la frontiere

 Preşedintele ales al Letoniei, Edgars Rinkevics, a anunţat sâmbătă că ţara sa a întărit securitatea la frontiere ca răspuns la revolta în curs de desfăşurare în Rusia şi că nu le mai permite ruşilor să intre pe teritoriul leton, transmite France Presse. Letonia monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia (...). Securitatea la frontiere a fost întărită, a scris el pe Twitter, adăugând că eliberarea de vize sau intrarea ruşilor din Rusia a fost suspendată. 

UPDATE 22: Moscova amenință Occidentul contra oricărei încercări de a 'profita' de revolta mercenarilor Wagner. Citește detalii aici!

UPDATE 21: Republica Moldova trebuie să continue drumul spre UE pentru a menţine pacea (ministrul de externe)

Pentru Republica Moldova este important să continue procesul de aderare la Uniunea Europeană pentru a păstra pacea, stabilitatea şi democraţia în ţară, a punctat ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, sâmbătă, în contextul rebeliunii armate a mercenarilor Grupului Wagner în Rusia.

UPDATE 20: Luptătorilor grupării private Wagner din Rusia li s-a promis o amnistiere dacă depun armele, dar trebuie să acţioneze rapid, a declarat sâmbătă pentru agenţia rusă de ştiri TASS un deputat rus. Gruparea Wagner a ocupat în timpul nopţii cartierele generale ale armatei ruse din oraşul Rostov pe Don şi a ameninţat că se îndreaptă spre Moscova, conform Rador.

UPDATE 19: Mii de ruși vor să plece din Rostov. Au luat gara cu asalt. Rostov este regiunea ocupată de mercenarii Wagner.

UPDATE 18: Luptători ai grupării paramilitare Wagner au intrat în regiunea Lipeţk, la aproximativ 400 kilometri sud de Moscova, au anunţat sâmbătă autorităţile locale, confirmând avansarea lor spre capitala rusă - transmite France Presse.

Elemente ale Wagner se deplasează pe teritoriul regiunii Lipeţk, a declarat guvernatorul regional, Igor Artamonov, pe Telegram. Forţele de ordine şi autorităţile (...) iau toate măsurile necesare pentru a asigura siguranţa populaţiei. Situaţia este sub control', a precizat el.

UPDATE 17:

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat despre „situația în curs de desfășurare în Rusia” într-un apel cu omologii săi din G7 și din Uniunea Europeană, potrivit unei scurte declarații publicate sâmbătă.

La apel au participat miniștrii de externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit, plus diplomatul de vârf al UE.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că Blinken „a reiterat că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina nu se va schimba” și că SUA „vor rămâne în strânsă coordonare cu Aliații și partenerii pe măsură ce situația continuă să se dezvolte”.

UPDATE 16:

Belarus va rămâne un aliat al Rusiei, a declarat Consiliul de Securitate al țării într-o declarație publicată sâmbătă de Ministerul Afacerilor Externe al țării.

„Belarus a fost și rămâne un aliat al Rusiei, împărtășind pe deplin scopurile și obiectivele operațiunii militare speciale. Aceasta este o misiune dificilă, forțată și justificată de a proteja poporul rus din Donbas. De fapt, aceasta este o luptă continuă pentru viitorul lumii slave”, se arată în comunicat.

Potrivit declarației, Consiliul de Securitate al Belarusului consideră orice provocare, conflict intern în cercurile militare și politice ale Rusiei, drept „un dar pentru Occidentul colectiv”.

De cealaltă parte, în timp ce conducerea țării continuă să arate sprijin pentru vecinii săi ruși, așa cum a făcut-o de la începutul războiului în februarie anul trecut, opoziția din Belarus a cerut armatei țării să-și afirme independența.

Valery Sakhashchyk, membru al cabinetului comun de tranziție al liderului opoziției Svetlana Tikhanovskaya, a cerut armatei belaruse să se unească pentru a „salva țara”.

„Vreau să mă adresez armatei din Belarus. Nu avem pe cine să ne bazăm, dar noi, uniți, cu siguranță vom face față acestui lucru”, a spus el într-o adresă video din Ucraina.

UPDATE 15:

Guvernatorul regiunii ruse Kursk, care se învecinează cu Ucraina, l-a îndemnat pe șeful lui Wagner Evgheni Prigojin să renunțe la planurile sale.

„Regiunea Kursk a cooperat îndeaproape cu PMC „Wagner” în pregătirea luptătorilor echipelor de voluntari din regiunea noastră, iar eu însumi am urmat acest antrenament”, a spus Roman Starovoyt într-o postare pe Telegram.

Wagner nu trebuie uitat, a spus el, pentru că „împreună ne-am bucurat de succesul băieților când am eliberat Soledar și Artemovsk (numele rusesc pentru Bahmut) și am plâns împreună cu familiile soldaților căzuți”.

„Ambițiile liderului nu ar trebui să șteargă meritele din trecut ale luptătorilor obișnuiți”, a adăugat Starovoyt, îndemnându-l direct pe Prigojin „să-și abandoneze planurile, să depună armele și să prevină dezvoltarea unui conflict intern în țară”.

UPDATE 14:

Armata rusă efectuează „măsurile de luptă” necesare în orașul Voronej, din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii.

Alexander Gusev a postat o scurtă actualizare pe canalul său Telegram, în urma unui lanț de videoclipuri geolocalizate care arată luptători și vehicule Wagner în mișcare de-a lungul autostrăzii M-4 care duce către orașul Voronej din sudul Rusiei.

„În cadrul operațiunii de combatere a terorismului de pe teritoriul regiunii Voronej, forțele armate ale Federației Ruse efectuează măsurile operaționale și de luptă necesare. Vă voi ține la curent pe măsură ce situația se dezvoltă”, a spus Gusev.

UPDATE 13: 

O autostradă importantă din Rusia a fost întreruptă pe fondul rapoartelor despre prezența trupelor Wagner.

Șoferii de pe o autostradă importantă din sudul Rusiei au fost sfătuiți să evite traseul, pe fondul informațiilor că convoaiele de luptători Wagner o folosesc.

Avertismentul a fost postat pe Telegram de compania Avtodor, care operează autostrăzi rusești.

„Șoferi, atenție. Vă rugăm să alegeți rute în jurul M-4”, se arată în mesaj.

M-4 merge spre nord de la Rostov la Voronezh și spre Moscova.

UPDATE 12: 

Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom, transmite Agerpres, care citează AFP.

Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram. Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său.

El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ucraina "pleacă normal" de pe aerodrom pentru a îndeplini "sarcini de luptă", afirmând că "nu există nicio problemă".

UPDATE 11: Armata ucraineană a anunţat vineri că "urmăreşte" disputa dintre liderul grupării paramilitare ruse Wagner şi înaltul comandament rus, după ce primul a acuzat armata rusă de atacuri mortale asupra bazelor sale, notează Rador. "Urmărim", a postat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kirilo Budanov, a estimat că facţiunile ruse rivale au început "să se devoreze reciproc pentru putere şi bani".

UPDATE 10:

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner să nu facă o greşeală ireparabilă şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării, relatează EFE.

Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia, se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax.

Potrivit comunicatului, declaraţiile şi acţiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei şi reprezintă o lovitură în spate pentru militarii ruşi care luptă împotriva forţelor pro-fasciste ucrainene. Toate informaţiile răspândite pe reţelele de socializare în numele lui Evgheni Prigojin despre presupusul bombardament asupra unităţilor din spatele Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare informativă, adaugă FSB. Serviciul a precizat că direcţia de investigaţii (...) a deschis un dosar penal legitim şi bine fundamentat împotriva lui Prigojin pentru organizarea unei rebeliuni armate, o infracţiune ce se pedepseşte de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Prigojin a acuzat vineri armata rusă că a bombardat poziţiile companiei militare private şi a promis că îi va pedepsi pe vinovaţi. Şeful Wagner a făcut apel la forţele din subordinea Ministerului Apărării să nu opună rezistenţă, în caz contrar vor fi eliminate imediat. Suntem 25.000 şi vom afla de ce este haos în ţară, a scris Prigojin, negând că ar fi vorba de o lovitură de stat. El a susţinut că dorinţa de a pune capăt haosului care domneşte nu este o lovitură de stat, ci un marş pentru justiţie şi că operaţiunile militare nu vor fi afectate de acţiunile Wagner. Potrivit lui Prigozhin, după ce 'se vor ocupa' de cei care îi 'anihilează' pe soldaţii ruşi, luptătorii Wagner 'se vor întoarce pe front'. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat despre situaţia din jurul lui Prigojin şi că se iau măsuri corespunzătoare, precizează Agerpres.

UPDATE 9:

Opozantul şi omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, a cerut sâmbătă ca liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, aflat în rebeliune împotriva armatei ruse, să fie ajutat în lupta sa împotriva regimului lui Vladimir Putin, relatează AFP. Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! (...) Dacă acest bandit (dl Prigojin) vrea să-l deranjeze pe celălalt (dl Putin, n.r.), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi, a scris el pe Telegram, citat de AFP.

UPDATE 8:

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat sâmbătă că în capitala rusă se iau măsuri antiteroriste, între care controale suplimentare pe şosele, pentru a consolida securitatea, după ce gruparea Wagner a anunţat că a intrat în rebeliune împotriva Statului Major al armatei ruse, transmit AFP şi Reuters. Urmare a unor informaţii (care ne-au parvenit), în Moscova sunt în curs de desfăşurare activităţi antiteroriste cu scopul de a întări măsurile de securitate, a scris el pe serviciul de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

UPDATE 7:

Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru 'patrie' şi ' să elibereze poporul rus' de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, transmite sâmbătă AFP. 'Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă', a declarat Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.

UPDATE 6: 

Guvernul regiunii Voronej din sudul Rusiei a cerut sâmbătă locuitorilor să evite autostrada nord-sud M-4 ce leagă Moscova de regiunile sudice ale ţării deoarece un convoi militar se află în mişcare pe această rută, informează Reuters. Acest anunţ survine după ce liderul mercenarilor Wagner, Serghei Prigojin, a anunţat că doreşte înlăturarea conducerii militare ruseşti de la Moscova. Guvernul a declarat pe canalul său Telegram că situaţia este sub control şi că se iau măsuri pentru a asigura siguranţa publică.

UPDATE 5:

Guvernatorul regiunii ruseşti Rostov, vecină cu Ucraina, a cerut sâmbătă devreme populaţiei să stea acasă în faţa rebeliunii grupării armate Wagner care a susţinut că a intrat în capitala acestei regiuni, transmite AFP. 'Forţele de ordine iau toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea locuitorilor din regiune. Rog pe toţi să păstreze calmul şi să nu iasă din casă decât dacă este necesar', a scris guvernatorul Vasili Golubev pe Telegram în jurul orei 01:00 GMT. Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că forţele sale au intrat din Ucraina în Rusia prin regiunea Rostov. În mesajul său, Golubev nu a spus dacă Prigojin a intrat în Rostov, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

„Ne uităm”, a transmis pe Twitter Ministerul Apărării al Ucrainei, ca răspuns la luptele interne din Federația Rusă.

„Vin vremuri tumultoase”, a spus consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o precizare privitoare la știrile din Federația Rusă.

UPDATE 4:

Acțiunile lui Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner, „vor primi o evaluare juridică adecvată în cadrul cauzei penale”, a declarat Parchetul General al Federației Ruse, potrivit presei de stat RIA Novosti.

UPDATE 3:

Canalul de știri de stat Rusia 24 a întrerupt vineri seara programul pentru a comunica un mesaj al Ministerului rus al Apărării, în care afirmațiile făcute de liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, „nu corespund realității”.

Întreruperea a venit în timpul difuzării emisiunii International Overview. Au fost anunțate următoarele lucruri:

„Întrerupem programul [...] pentru a transmite un mesaj de la Ministerul rus al Apărării: Toate mesajele și videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare, atribuite lui Yevgeny Prigojin, cu privire la presupusele atacuri ale Ministerului rus al Apărării asupra taberelor din spatele PMC Wagner, nu corespund realității și au scopul de a dezinforma.”

UPDATE 2:

În urmă cu 10 minute, comandamentul militar regional din Moscova a ordonat codul FORTRES pentru întreg districtul militar MSOcow.

UPDATE 1:

Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a cerut vineri ca Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, să oprească „acțiunile ilegale” și a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a început o anchetă de revoltă în legătură cu declarațiile sale recente, scrie TASS.

„Declarațiile care sunt răspândite în numele lui Evgheni Prigojin sunt absolut nefondate. În legătură cu aceste declarații, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a început o anchetă cu privire la un apel la o revoltă armată. Cerem ca acțiunile ilegale să fie oprite imediat", a spus comisia într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri mai devreme că președintele rus Vladimir Putin este conștient de situația care se desfășoară în jurul lui Prigojin și că sunt luate măsurile necesare.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri mai devreme că rapoartele care circulă pe rețelele de socializare care susțin că Forțele Armate Ruse au lansat o lovitură în „taberele PMC Wagner” sunt false. Ministerul a mai spus că forțele ruse continuă să efectueze misiuni de luptă pe linia de angajare cu forțele ucrainene.

Reamintim că șeful grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat vineri conducerea militară rusă că a lovit o tabără militară Wagner și a ucis o „cantitate imensă” din forțele sale.

Prigojin a susținut că Ministerul rus al Apărării l-a păcălit pe cei de la Wagner și a promis că va „răspunde la aceste atrocități”.

„Ne-au păcălit pe furiș, încercând să ne priveze de oportunitatea de a ne apăra casele. Eram gata să facem compromisuri cu Ministerul Apărării pentru a ne preda armele, dar acești ticăloși nu s-au calmat", a spus Prigozhin într-o notă vocală postată pe Telegram.

"Au văzut că nu am fost distruși și au lansat lovituri asupra taberelor noastre. O mare parte din luptătorii noștri au fost uciși, tovarășii noștri de arme. Vom lua o decizie cu privire la cum să răspundem la aceste atrocități. Următorul pas este al nostru, " a continuat el, susținând că "au ucis zeci".

Prigojin a spus că „răul care este săvârșit” de conducerea militară a Rusiei „trebuie oprit” în urma presupusului atac.

„Nu țin cont de viețile soldaților, au uitat cuvântul „dreptate””, a spus Prigojin în înregistrarea vocală.

"Detaliile au început să apară; ministrul Apărării a sosit la Rostov special pentru a conduce o operațiune de distrugere a Wagner PMC. A folosit artileri și piloți de elicopter sub acoperire pentru a ne distruge", a adăugat Prigojin, potrivit CNN.

 

Știrea inițială:

Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând 'un număr foarte mare de victime', transmite vineri AFP.

'Au efectuat lovituri, lovituri cu rachete, asupra taberelor noastre din spate. Un număr foarte mare dintre luptătorii noştri au fost ucişi', a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă în care promite că va 'răspunde' acestor atacuri ordonate, potrivit acestuia, de ministrul rus al Apărării.

Liderul grupării de mercenari a cerut să fie 'oprit' comandamentul militar rus, pe care l-a acuzat că a efectuat lovituri mortale asupra taberelor luptătorilor săi.

'Comitetul de comandă al Grupului Wagner a decis că cei care au responsabilitatea militară a ţării trebuie opriţi', a spus Prigojin în mesajul audio, cerând să nu se opună 'rezistenţă' trupelor sale şi afirmând că ministrul Apărării Serghei Şoigu va fi 'oprit' .

Armata rusă a dezminţit vineri că ar fi bombardat poziţiile mercenarilor Wagner, aşa cum a susţinut Evgheni Prigojin, în acuzaţii spectaculoase, care dezvăluie tensiunile profunde care există în cadrul forţelor Moscovei din Ucraina.

'Mesajele şi videoclipurile postate pe reţelele sociale de către E. Prigojin privind presupusele 'lovituri ale Ministerului rus al Apărării asupra bazelor din spate ale grupului paramilitar Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare', se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova, scrie Agerpres.

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel