Kremlinul dă vina pe SUA pentru lipsa dialogului diplomatic
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Kremlinul dă vina pe SUA pentru lipsa dialogului diplomatic
Kremlinul dă vina pe SUA pentru lipsa dialogului diplomatic
Perspectivele unui dialog strategic cu SUA sunt "neclare" din cauza politicii Washingtonului, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu pentru ziarul Izvestia, publicat luni şi citat de agenţia oficială de presă TASS.

Perspectivele unui dialog strategic cu SUA sunt "neclare" din cauza politicii Washingtonului, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov într-un interviu pentru ziarul Izvestia, publicat luni şi citat de agenţia oficială de presă TASS.

"Să facem speculaţii cu privire la perspectivele unui dialog strategic cu SUA, care a fost suspendat de americani, este o sarcină ingrată. Voi fi sincer: perspectivele reluării acestuia sunt departe de a fi clare din cauza politicii nechibzuit de agresive faţă de Rusia pe care Washingtonul o urmează. Cu siguranţă monitorizăm unele semnale privind reluarea dialogului pe probleme legate de armele ofensive strategice, dar nu este clar ce se află în spatele lor. Şi oricum, discuţiile nu ar trebui să fie purtate prin mass-media", a notat el.

Riabkov a subliniat că Moscova şi-a reafirmat în mod repetat disponibilitatea de a menţine interacţiunea pragmatică cu Washingtonul "pentru a reduce tensiunile şi riscurile, pentru a preveni o escaladare periculoasă şi o cursă a înarmărilor, precum şi pentru a consolida stabilitatea strategică, în special prin asigurarea controlului armelor". "De asemenea, ne amintim bine că Tratatul de Reducere a Armelor Strategice nu este pe termen nedefinit şi, în mod ideal, ar trebui înlocuit cu un alt acord sau acorduri", a adăugat viceministrul rus de externe. Cu toate acestea, rămâne de văzut "dacă SUA îşi schimbă politica în mod evident distructivă şi îşi arată disponibilitatea de a construi un dialog egal", ţinând cont de interesele şi preocupările de securitate ale Rusiei, a adăugat Riabkov.

Printre altele, Riabkov Riabkov a avertizat NATO cu privire la consecinţele ignorării "liniilor roşii" ale Federaţiei Ruse, notează TASS.

Cursul politicii NATO este riscant şi ar putea escalada până la ciocniri armate. Este important să se prevină o astfel de evoluţie a evenimentelor, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov în interviul pentru Izvestia.

"Cursul distructiv al ţărilor NATO de a ignora 'liniile noastre roşii' şi atragerea într-o confruntare cu Rusia în Ucraina (...) sunt extrem de riscante", a spus el, subliniind că "escaladarea în continuare" ar putea conduce la "o ciocnire militară a puterilor nucleare cu consecinţe îngrozitoare" şi "acest lucru trebuie prevenit".

În acelaşi interviu, Riabkov a reamintit şi condiţiile în care Federaţia Rusă poate folosi armele nucleare. "Rusia permite ipotetic un răspuns nuclear doar ca răspuns la agresiunea cu utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, sau agresiunea folosind arme convenţionale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată", a declarat el, citat de TASS.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident, amintesc France Presse şi Reuters.

Putin amenință: Rusia îşi va urmări interesele fundamentale

Rusia ca 'naţiune puternică şi independentă' va urmări doar acele politici 'care îi satisfac interesele fundamentale', a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, citat de mass-media de stat ruse, potrivit EFE.

Într-o înregistrare video cu ocazia Zilei drapelului naţional, marcată în Rusia la 22 august, Putin a anunţat că 'de la 1 septembrie anul acesta, toate şcolile din ţară vor începe fiecare săptămână şcolară cu o ceremonie de ridicare a drapelului şi intonarea imnului'.

Rusia 'va rămâne fidelă valorilor tradiţionale şi, ca naţiune puternică şi independentă, va urma doar acele politici care îi corespund intereselor fundamentale', a declarat Putin, citat de Sputnik.

'Rusia este o putere mondială viguroasă şi independentă. Pe scena internaţională, ne angajăm să urmăm doar acele politici care satisfac interesele vitale ale ţării noastre', a insistat preşedintele rus în acelaşi discurs.

Drapelul rus, a declarat Putin, simbolizează 'credinţa în valorile noastre tradiţionale (...); adevăr şi dreptate, solidaritate şi compasiune, respect pentru istoria de secole neîntreruptă a Rusiei, realizările şi victoriile strămoşilor noştri - care ne inspiră să îngrijim şi să ne apărăm Patria şi să nu permitem niciodată hegemonia sau dictat străin'.

Liderul de la Kremlin a afirmat, potrivit Sputnik, că stindardul rus care presupune 'să trăim după propria noastră voinţă, alegându-ne propriul drum şi urmându-l, a devenit parte a codului genetic al poporului nostru'.

Potrivit acestuia, 'drapelul naţional şi Drapelul Victoriei nemuritor (în cel de-al Doilea Război Mondial) servesc la educarea valorilor patriotismului, cetăţeneşti şi responsabilităţii pentru destinele Patriei în rândurile tinerei generaţii', notează TASS.

La 24 februarie, preşedintele rus a anunţat începutul invaziei Rusiei în Ucraina în ceea ce el a numit o 'operaţiune militară specială' pentru demilitarizarea şi denazificarea ţării vecine, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel