Data actualizării:
Data publicării:

Kremlinul avertizează Finlanda și Suedia cu privire la NATO: Vor suferi urmările dacă se alătură

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook NATO
Sursă foto: Facebook NATO

Administrația președintelui rus Putin a avertizat Suedia și Finlanda cu privire la urmările care ar putea apărea dacă se alătură NATO.

Administraţia Vladimir Putin a transmis avertismente Suediei şi Finlandei referitoare la efectele eventualei integrări în Alianţa Nord-Atlantică, afirmă Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

"Noi am emis toate avertismentele, atât public, cât şi prin canale bilaterale. Suedia şi Finlanda cunosc aceste lucruri, nu vor trebui să fie surprinse de nimic, au fost informate despre tot, la ce vor conduce aceste decizii", a declarat Maria Zaharova la postul Russia-24, citat de BBC News și Mediafax. 

Parlamentul Finlandei va iniţia miercuri o dezbatere pe tema oportunităţii aderării la NATO, în contextul intensificării poziţiilor politice în acest sens la Helsinki după invazia militară rusă în Ucraina.

Guvernul de la Helsinki se grăbește să ia o decizie

În pofida avertismentelor Rusiei că va instala capabilităţi nucleare în regiunea Mării Baltice dacă Finlanda sau Suedia aderă la NATO, Guvernul de la Helsinki a semnalat că va lua rapid o decizie pe această temă. Şi lideri politici din Suedia au evocat posibilitatea aderării la NATO.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate. "NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare", a declarat săptămâna trecută Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News. Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să "reechilibreze situaţia" dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

Înaintea invaziei militare, Moscova a criticat vehement intenţia Ucrainei de a deveni membră NATO şi a cerut garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice. NATO argumentează că nu are intenţii ofensive, ci doar o strategie defensivă.

Te-ar mai putea interesa și articolul: Cine l-ar putea înlocui pe Putin, dacă va fi înlăturat de la putere. Bogdan Chirieac: Numai ei pot să decidă! Putin luptă pentru propria supraviețuire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel