Data publicării:

Kremlinul ar fi preluat controlul direct asupra grupului Wagner. Prigojin neagă, printr-o declarație furioasă: „Șoigu nu poate gestiona corect formația militară”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Rusia pare să fi luat controlul direct asupra lui Wagner, după luni de lupte interioare între oficialii apărării și grupul militar privat.  

Ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a declarat sâmbătă că „formațiunilor de voluntari” li se va cere să semneze contracte direct cu Ministerul Apărării. Declarația formulată vag se crede că vizează grupul Wagner.

Dar într-o declarație furioasă duminică, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că forțele sale vor boicota contractele, scrie BBC.

Gruparea militară privată a jucat un rol major în războiul din Ucraina, luptând de partea forțelor ruse.

Dar Prigojin, despre care se spune că are ambiții politice proprii, a fost implicat de luni de zile într-o dispută publică cu ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful militar Valery Gerasimov.

El i-a acuzat în mod repetat pe cei doi de incompetență și de aprovizionare insuficientă deliberată a unităților Wagner care luptă în Ucraina.

„Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu”, a declarat Prigojin ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la anunțul ministerului apărării. „Șoigu nu poate gestiona corect formația militară”.

El a insistat că grupul său este bine integrat cu armata rusă, dar a spus că eficiența acestuia va fi afectată dacă va trebui să răspundă la ordinele ministrului apărării.

În timp ce anunțul de sâmbătă nu a făcut referire directă la Wagner sau la alte grupuri paramilitare, presa rusă a sugerat că noile contracte au fost o mișcare de a-l aduce atât pe Prigojin, cât și forțele sale, sub control.

Însă ministerul apărării a spus că mișcarea a fost concepută pentru a „crește eficacitatea” unităților ruse care luptă în Ucraina.

„Acest lucru va oferi formațiunilor de voluntari statutul juridic necesar, va crea abordări comune pentru organizarea sprijinului cuprinzător și îndeplinirea sarcinilor lor”, a spus ministerul într-un comunicat, adăugând că contractele trebuie semnate până la 1 iulie.

Tensiunile de lungă durată dintre Grupul Wagner și armată au amenințat să escaladeze în ultimele săptămâni.

Săptămâna trecută, grupul a răpit un comandant superior al armatei din prima linie, Lt Col Roman Venevitin, după ce l-a acuzat că a deschis focul asupra unui vehicul Wagner lângă Bahmut.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel