Urmărește emisiunea live
Kovesi Parchet European. Preda: Nu are remușcări? Cum poate sta spectator la persecutare?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Europarlamentarul Cristian Preda îi cere francezului Jean-Francois Bohnert să se retragă din cursa pentru conducerea Parchetului European.

Cristian Preda se întreabă dacă francezul nu are remușcăr văzând situația Laurei Codruța Kovesi.

”Mă întreabă cineva ce vină are procurorul Bohnert în blocarea negocierilor PE- Consiliu. Nu e vorba despre vină. Dar cum poate sta el spectator la persecutarea politică a contracandidatei sale, care a câștigat concursul pentru postul de procuror-șef european?

Nu are remușcări văzând că LCK e ciopârțită de un guvern corupt? Cum poate patrona reformatorul și pro-europeanul Macron așa ceva?


L'honneur de M. Bohnert pourrait ranimer la grandeur de la France et sauver le sens de la lutte anti-corruption en Europe”, a scris Cristian Preda pe Facebook.

Se dorește retragerea unui candidat cu CV impresionant

Francezul Jean-François Bohnert este, din 2016, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Reims. Este membru au Autorității de Concurență din Franța. A fost procuror al Republicii la parchetul pe lângă Tribunalul de Înaltă Instanță din Rouen (2013-2016), avocat general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Rouen (2011-2013) și procuror adjunct al Republicii la Parchetul de pe lângă Tribunalul de Înaltă Instanță din Dijon (2007-2011).

Cine sunt candidații

În urma preselecţiei de către o comisie de experţi, Parlamentul şi Consiliul trebuie să aleagă acum între Laura Codruţa Kovesi şi Jean-Francois Bohnert din Franţa. Echipa de negociere a PE este formată din Claude Moraes, Ingeborg Grässle şi Judith Sargentini.

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

VEZI ȘI: Procuror-șef european. Comisarul pentru Justiţie: Anchetarea Codruţei Kovesi, o piedică

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel