Kovesi: M-am înscris într-o procedură internaţională pentru a dovedi profesionalismul procurorilor români
Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că s-a înscris într-o procedură internaţională pentru a dovedi profesionalismul procurorilor români şi că a încercat să apere onoarea şi prestigiul magistraţilor.
Declaraţia a fost făcută în faţa instanţei care judecă dosarul în care Inspecţia Judiciară solicită sancţionarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi, pe motiv că aceasta nu a respectat o decizie a Curţii Constituţionale, prin care era obligată să se prezinte la audierile organizate de Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009, scrie Agerpres.
"Nu sunt vinovată de săvârşirea vreunei abateri disciplinare. Faptul că răspunsurile mele trimise Comisiei parlamentare nu au plăcut nu e vina mea. Am o decizie definitivă de clasare, într-un dosar penal, în care se spune că nu am săvârşit nimic. Cu privire la 'nimic' nu pot să aduc niciun fel de probe. Decizia Curţii Constituţionale spune că trebuie să mă prezint în faţa Comisiei parlamentare sau să prezint documente relevante. Pentru prima dată, avem o decizie a Curţii Constituţionale care se aplică unei singure persoane fizice - Laura Codruţa Kovesi. Nu există în decizia Curţii Constituţionale obligaţia de a mă prezenta, ci este o alternativă - de a mă prezenta sau de a furniza informaţii. Decizia Curţii Constituţionale este o decizie pentru o persoană. Acolo nu sunt menţionată ca procuror general sau procuror-şef al DNA, ci ca doamna Laura Codruţa Kovesi. Eu am respectat decizia Curţii şi am furnizat răspunsuri Comisiei parlamentare. Care sunt probele că eu am acţionat cu intenţie pentru a ştirbi din încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie? M-am înscris într-o procedură internaţională pentru a dovedi profesionalismul procurorilor români. Ce probe sunt că am afectat prestigiul justiţiei? Articole de presă? Cum trebuia să mă apar? Să lipesc toate articolele din presa internă şi internaţională? Articolele jurnaliştilor nu trebuie să fie criteriul fundamental că prestigiul justiţiei a fost afectat", a spus Kovesi, în sala de judecată.
Conflicte de natură constituţională
Laura Codruța Kovesi a precizat că există 17 decizii ale CCR privind existenţa unor conflicte de natură constituţională între diverse structuri ale statului, însă niciun şef de instituţie nu a fost sancţionat pentru aceste conflicte.
"La Curtea Constituţională sunt 37 de conflicte de constituţionalitate, dintre care 17 au fost admise. A fost vreodată sancţionat un conducător de instituţie pentru că s-a aflat într-un conflict constituţional? Sunt procuror de 24 de ani şi îmi iubesc meseria. Vreau să rămân procuror. Prin tot ce am făcut am încercat să apăr onoarea procurorilor", a adăugat Kovesi.
De cealaltă parte, o consilieră de la Inspecţia Judiciară a cerut sancţionarea Laurei Codruţa Kovesi pentru săvârşirea a două abateri disciplinare, şi anume pentru că nu a respectat o decizie a CCR prin care era obligată să se prezinte în faţa Comisiei parlamentare şi pentru că prin acest refuz a afectat imaginea şi prestigiul justiţiei.
Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest proces
Acţiunea disciplinară împotriva Laurei Kovesi a fost exercitată de Inspecţia Judiciară pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de articolul 99 literele a) şi ş) din Legea 303/2004.
Vezi și: Alertă de vreme rea. Avertizare emisă de meteorologi. Vezi zonele afectate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News