Kovesi, înfrântă la CSM de Dumbravă și Neacșu
Lovitură grea pentru procurorul șef al DNA. Laura Codruța Kovesi a fost înfrântă la Consiliului Superior al Magistraturii, care a hotărât că declarațiile judecătorilor Horațius Dumbravă și Adrian Toni Neacșu cu privire la dosarele de pe masa procurorilor anticorupție nu încalcă "obligația de rezervă impusă magistratului".
Plenul CSM a decis cu majoritate de voturi că declarațiile făcute de cei doi magistrați nu au adus atingere independenței sau imparțialității procurorilor anchetatori din DNA, scrie Lumea Justiției. Laura Codruța Kovesi a încercat să convingă Inspecția Judiciară că afirmațiile magistraților pot fi interpretate ca presiuni asupra procurorilor.
Direcția pentru procurori dă dreptate DNA
În 27 februarie 2013, când Kovesi nu se afla în fruntea DNA, a fost sesizată Inspecția Judiciară pentru a efectua verificări cu privire la apărarea independenței sau imparțialității procurorilor anticorupție, în urma declarațiile făcute de judecătorii Toni Neacșu și Horațius Dumbravă cu privire la activitatea DNA. Este vorba despre afirmațiile făcute în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" din 21 februarie 2013 de la Antena 3. Judecătorii Toni Neacșu și Horațius Dumbravă au făcut referire la un dosar aflat pe rolul Direcției în care era cercetat Neacșu. DNA a făcut referire și la declarațiile din 22 februarie 2013 când judecătorul Toni Neacșu a vorbit despre aceeași cauză penală aflată pe rolul DNA.
În urma solicitării DNA, Inspecția Judiciară a întocmit un raport în care argumentează că declarațiile celor doi judecători sunt de natură să aducă atingere independenței și imparțialității procurorilor din cadrul DNA, cu consecința subminării autorității acestei instituții.
CSM cere un raport al Direcției pentru procurori
CSM a hotărât amânarea discutării raportului IJ și a solicitat efectuarea unor noi verificări, care să fie realizate de inspectorii din cadrul IJ pentru judecători. Dacă raportul Direcției pentru procurori din IJ convenea DNA, Direcția pentru judecători a decis contrariul.
Plenul CSM a argumentat că "afirmațiile referitoare la încălcarea anumitor prevederi legale de către domnul judecător Neacșu Toni Adrian privind dreptul la o anchetă corecta aparțin unei persoane implicate în dosarul la care se face referire, fără intenția de a se aduce atingere independenței sau imparțialității procurorilor din cadrul acestei structuri de parchet, scopul demersului intreprins prin interviuri (...) fiind acela de a informa opinia publică cu un punct de vedere exprimat de o persoana publică (...) toate afirmațiile cu privire la dosarul instrumentat de către Direcția Naționala Anticorupție, au fost făcute în limita obligației de rezervă, precizare care a fost menționată expres chiar în cadrul interviului acordat".
Codruței Kovesi nu-i convine
Kovesi, de această dată în calitate de procuror șef, a formulat obiecțiuni împotriva constatărilor Direcției pentu judecători. Procuroarea a acuzat că au fost interpretate greșit principiile care reglementează libertatea de exprimare și obligația de rezeră impusă magistraților. IJ a precizat că exprimarea percepției proprii asupra legalității nu poate fi percepută ca o atingere adusă independenței sau imparțialității procurorilor din cadrul DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News