Data actualizării:
Data publicării:

Kovesi: ”Este o răzbunare. Nu voi renunța”

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Kovesi
Kovesi

Laura Codruța Kovesi a vorbit, la Digi24, despre chemarea sa la audieri vineri, când trebuia să plece la Bruxelles. Fosta șefă a DNA susține că ar fi vorba de un abuz. 

"Am primit această citație în seara aceasta, în jurul orei 20:00. Pe citație sunt trecute doar trei infracțiuni: luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. Este foarte interesant și o concidență interesantă faptul că eu azi m-am prezentat la Înalta Curte, unde am depus o cerere de amânare într-un proces pe care trebuia să îl am în cursul zilei de luni, motivând că urmează să plec din țară, în această procedură în care știți că particip. Mi-am luat bilet de avion vineri. Inițial am știut că audierea în Parlamentul European este în 18 februarie. Abia zi am primit un mail oficial în care am fost anunțată că audierea va fi pe 27 februarie, dar am depus la Înalta Curte copie după biletul de avion și am arătat că voi fi plecată din țară vineri. La nici câteva ore după această cerere, a venit un polițist și m-a citat pentru vineri, exact când eu trebuia să plec la Bruxelles să fiu audiată de Parlamentul European.

Eu cred că nu este o coincidență. Eu cred că este evident că printr-o astfel de metodă, abuzivă, se încearcă blocarea mea în această procedură.

Se încearcă prin orice mijloc ca eu să nu ajung acolo, pentru că, în acest moment, sunt prima pe listă. Sunt primul procuror din Europa care a trecut acest fel de procedură. Am fost mai mulți procurori înscriși. Au fost mai multe etape. Am parcurs și procedura unui interviu cu o comisie formată din 12 membrii din care au făcut parte: președintele GRECO, procurori general, judecători de Curte Supremă din alte țări ale UE, deci a fost un interviu greu și am reușit să fiu prima. Iar disperarea unora de a mă bloca în procedură a dus la astfel de demersuri.

Este foarte ciudat că sunt citată exact când trebuia să mă prezint în Parlament pentru audieri.

Bănuiesc că este vorba despre dosarul care vizează extrădarea lui Popa Nicolae. Sunt câteva site-uri foarte apropiate anchetei, cu ghilimelele de rigoare care au publicat chiar și depozițiile martorilor. Deci a fost foarte ușor sa urmărești ce este în dosar. Unul dintre site-uri chiar a spus că urmează să fiu învinuită. Deci am luat la cunoștință de la jurnaliști că urmează să fiu învinuită și am citit foarte atent toate depozițiile pe care ei le-au publicat, de probabil 90% este citație în acest dosar. Însă a fost o anchetă deschisă în 2017, cu privire la extrădarea lui Popa Nicolae, exact pe susținerile care au fost făcute în spațiul public de inculpatul deja notoriu Ghiță Sebastian. Din 2017 până acum nu s-a luat nici o măsură. Nu s-a început urmărirea penală. Ulterior, probabil dosarul a fost clasat sau declinat la această secție. Nu știu.

Este o comunicare oficială a Parchetului General în care se spune că Poliția Română a plătit toate cheltuielile și s-a ocupat de extrădare și nu eu, Kovesi Codruța, care nu aveam nici un fel de atribuții legate de extrădare.

Deci din 2017 știam de aceste lucruri și ne trezim acum pentru o anchetă care vizează fapte de acum zece ani și prin care această secție a fost sesizată încă din toamna anului trecut și care a făcut anchetă încă din toamna anului trecut într-un ritm alert, exact acum când eu trebuie să plec la Bruxelles să fiu audiată, exact acum se începe urmărirea penală. Păi de ce? Care este urgența? Nu îmi place să speculez, dar eu doar vă spun că azi am fost și am depus acea cerere la Înalta Curte, într-un procer care urmează să aivă termen luni. Este o coincidență probabil. Orice citație a unui procuror ea trebuie respectată. Sigur că trebuie să mă prezint, în această procedură. Sigur că îmi voi face apărarea. Este puțin ciudat pentru mine să constat că ancheta vizează modul în care a fost extrădată o persoană care a primit 10 ani de condamnare, definitivă. Totuși, vorbim de Popa Nicolae care a păgubit peste 300.000 de oameni. Deci acum, după zece ani, ne apucăm și anchetăm de ce a fost extrădat Popa Nicolae, și cum a fost extrădat, deși avem o hotărâre definitivă de condamnare. Eu îmi voi face apărare. Este treaba procurorilor să dovedească dacă s-a comis vreo faptă penală. Eu pot să vă spun cu certitudine că nu am comis nicio faptă penală, nu am încălcat legea în nici un fel. Nu am avut nicio atribuție legată de aducerea lui Popa Nicolae în țară. Ce este interesant... Am aproape 24 de ani de procuror. Niciodată nu am avut cercetări disciplinare, dosare penale, nu a fost începută urmărirea penală. Ei... În ultimul an am avut patru acțiuni disciplinare și inițial se spusese de vreo 30 de dosare penale, dar aseară au confirmat că am doar 18 dosare penale. Oare este o coincidență? Este o coincidență că exact în aceeași perioadă președinta Înaltei Curți este cercetată disciplinar? Că alți procurori din DNA au acțiuni disciplinare? Că un membru din Consiliul Superior al Magistraturii are și el probleme? Nu cred că este o coincidență.” a declarat Laura Codruța Kovesi la Digi24. 

Despre funcția de procuror european

 

Întrebată ce se va întâmpla cu funcția de procuror european, Laura Codruța Kovesi a spus: "Probabil că această situație îmi va afecta candidatura, chiar dacă este o etapă intermediară, nu dovedește că aș fi vinovată. Este o etapă procesuală care cu siguranță mă va afecta din punct de vedere al imaginii dar și instituția care a făcut acest lucru. Cred că acest demers, repet, abuziv nu face decât să fie o răzbunare în primul rând pentru demersul pe care l-am făcut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Faptul că am trecut de filtru, faptul că Guvernul are termen până pe 18 martie să îmi propună o înțelegere amiabilă, altfel procesul se va judeca pe fond, cred că această începere a urâririi penale este o răzbunare pentru faptul că am făcut aceste demers la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și este un demers prin care nu se încearcă aflarea adevărului ci este un demers prin care se încearcă să fiu oprită să ocup această poziție, pe care, din punct de vedere tehnic, mi-am câștigat dreptul să o ocup. Pentru că sunt prima în această procedură.”

Întrebată dacă va renunța la candidatură, Laura Codruța Kovesi a spus: "Eu mă voi prezenta în procedură. Nu voi renunța la această procedură. Nu voi renunța la candidatura pe care am făcut-o. Am muncit pentru ea, am trecut toate etapele. Destul de grele unele dintre ele, am parcurs cu succes. Din punct de vedere tehnic, ca profesionis, am ieșit prima. Eu nu voi renunța. Mă voi prezenta în fața Parlamentului European, voi spune, dacă voi fi întrebată, că sunt nevinovată, voi explica despre ce este vorba și voi apăra această candidatură. Eu nu voi renunța".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel