Kovesi cere ca Parchetul European să poată investiga și contrabanda
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat că e nevoie de o revizuire a regulamentelor, astfel încât procurorii europeni să poată ancheta și infracțiunile de contrabandă.

”În primul rând, resurse pentru a ne asigura că angajații noștri au perspective de carieră pe termen mai lung – asta înseamnă mai mulți angajați care își pot permite să locuiască la sediul central al EPPO din Luxemburg și mai puține contracte de muncă temporare. În al doilea rând, procurori speciali în fiecare stat membru EPPO care lucrează îndeaproape cu noi. Și, nu în ultimul rând, o revizuire anterioară a regulamentului UE care guvernează modul în care funcționează agenția noastră. Nu în cinci ani, așa cum s-a planificat inițial, ci cât mai curând posibil”, a spus Kovesi.

Întrebată de ce e nevoie de o revizuire a regulamentului, Kovesi a spus: ”Pentru că s-a demonstrat că normele existente ne limitează activitatea. De exemplu, nu putem investiga contrabanda acolo unde ar trebui”.

Mario de Mezzo (PNL), previziune despre Kovesi și Șoșoacă: Cine va câștiga primul tur

Mario de Mezzo (PNL) a făcut o previziune despre Laura Codruța Kovesi și Diana Șoșoacă, în contextul alegerilor prezidențiale care vor avea loc în 2024.

”Fac o previziune sociologică despre doamna Kovesi. Dacă Diana Șoșoacă va candida independent, va lua mai multe voturi decât doamna Kovesi, indiferent de ce partide o vor susține. Dacă doamna Șoșoacă va candida, vom vedea la sfârșitul primului tur dacă Mario de Mezzo a avut dreptate”, a spus Mario de Mezzo, în studioul România TV.

Kovesi nu se vrea președinte: ”Răspunsul meu este nu, no, nein!”. Chirieac: Ar fi ridicol să își mai schimbe opinia

Analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns cu regret la informația conform căreia Laura Codruța Kovesi nu candidează la următoarele alegeri prezidențiale. 

Într-un material transmis de Antena 3, procurorul-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi a negat faptul că ar urma să candideze la următoarele alegeri prezidențiale. 

”Nu, nu doresc să candidez la președinția României. Pentru a fi mai clară, răspunsul meu este nu, no, nein, și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund nu în cele 17 limbi oficiale care se discută în EPPO. 

Este un nu foarte categoric, sunt procuror-șef european, principala mea atribuție a fost să construiesc o instituție, am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut o echipă mică de câțiva colegi cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, personal, recrutări. Suntem la început de drum, vreau să construiesc o instituție europeană independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene. În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am o cunoaștere unică, o să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiție din Europa și nu doresc să candidez la președinția României”, a spus Laura Codruța Kovesi în interviul difuzat. 

La aceste declarații, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns: ”A fost atât de fermă și tranșantă, încât ar fi ridicol să își mai schimbe opinia. Ce pot să spun... regret faptul că România pierde un președinte atât de competent. În afară de această amărăciune, măcar o scoate din planurile pentru viitoarele alegeri”. 

Jurnalistul Adrian Ursu a asociat limbajul nonverbal al procuroarei cu zâmbetul Giocondei și a afirmat că ”a gâdilat-o puțin întrebarea, i-a produs așa un fior”. Acesta nu a contestat fermitatea negării candidaturii sale la alegerile prezidențiale și a considerat că importanța funcției de președinte nu se compară pentru Kovesi cu rolul pe care îl deține acum.   

La aceste afirmații, Bogdan Chirieac a răspuns:  

”La o astfel de analiză excelentă pe care ați făcut-o zicerilor doamnei Kovesi, credeți că domnul președinte Iohannis o să aibă un contracandidat puternic la secretariatul general al NATO? Mă gândesc totuși că NATO e puțin, foarte puțin peste Parchetul General European.”

”Eu nu cred în varianta cu Secretariatul General”, a răspuns Ursu.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel