Kosovo vrea să ceară aderarea la UE
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 06 dec 2022, 13:00
WhatsApp
Fotografie de la Şenad Kahraman, pexels
Fotografie de la Şenad Kahraman, pexels
Kosovo va solicita înainte de sfârşitul acestui an aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat marţi în capitala albaneză Tirana preşedinta kosovară Vjosa Osmani, transmite dpa.


"Voi anunţa acest lucru azi, aici în faţa tuturor liderilor UE (...). Mă aflu aici ca lider al celei mai pro-europene ţări care există", a subliniat Osmani, la sosirea sa la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfăşoară la Tirana.

Kosovo susţine politicile UE în probleme de politică externă şi de securitate, inclusiv prin "alinierea la sancţiunile împotriva Rusiei, precum şi respingerea tuturor influenţelor externe nocive ale unor factori cum sunt Rusia şi China", a subliniat Vjosa Osmani.

UE a început deja negocieri de aderare cu patru din cele şase ţări din Balcanii de Vest (Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord), în timp ce Kosovo şi-a anunţat intenţia de a-şi prezenta candidatura la UE înainte de încheierea anului în curs. Totuşi, Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania nu recunosc independenţa kosovară declarată unilateral de Serbia în 2008, şi de aceea aderarea Kosovo la UE este foarte dificilă, în cadrul unui proces de extindere care presupune unanimitatea Celor 27, scrie Agerpres. 

Ursula von der Leyen, ultimatum: Balcanii de Vest trebuie să decidă dacă sunt cu UE sau cu Rusia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a îndemnat marţi ţările din Balcanii de Vest să se decidă dacă vor să fie de partea democraţiei, adică alături de Uniunea Europeană, sau doresc să o apuce pe un alt drum, altfel spus, cu Rusia, transmite EFE.

La sosirea la Tirana, pentru summitul Uniunii Europene şi al ţărilor din Balcanii de Vest, Von der Leyen a dat asigurări că războiul din Ucraina se învârte în jurul întrebării dacă se impun autocraţiile şi dreptul celui mai puternic sau dacă se impun democraţia şi statul de drept.

Această dispută o vedem şi în Balcanii de Vest, Rusia încearcă să influenţeze şi China încearcă să influenţeze. Însă UE este principalul investitor, principalul partener. De aceea, (ţările din Balcanii de Vest) trebuie să se hotărască cu cine vor să fie, cu democraţia, cu UE, sau vor să o apuce pe un alt drum, a insistat Von der Leyen.

În orice caz, preşedinta Comisiei Europene şi-a exprimat convingerea că cele şase ţări din regiune au ca obiectiv principal apropierea şi integrarea în UE.

Ţara din regiune cea mai apropiată de Rusia este Serbia, care, deşi negociază cu Bruxellesul intrarea sa în UE, a refuzat până acum să se alăture sancţiunilor comunitare împotriva Moscovei, ca represalii pentru invazia rusă din Ucraina, notează EFE.

Pe de altă parte, Von der Leyen a evidenţiat importanţa menţinerii unor relaţii mai strânse între UE şi cele şase ţări şi teritorii balcanice care încă nu fac parte din blocul comunitar: Albania, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Serbia.

Este clar că trebuie să lucrăm mai intens cu Balcanii. Ne vedem acum mult mai des ca înainte, ceea ce este un mare progres, a apreciat şefa executivului european.

Întrebată de cât timp va fi nevoie pentru ca cele şase ţări balcanice să se integreze în UE, Von der Leyen a amintit că viteza aderării este apanajul ţărilor.

Sunt ţări care au avut nevoie de patru şi până la şase ani, altele - de 10 ani, iar altele nu au putut intra de decenii, a concluzionat şefa comisiei europene, făcând referire la Turcia, scrie Agerpres. 

Balcanii de vest, "o nouă poartă energetică a Europei". Cine a spus asta

Balcanii de Vest ar putea deveni o nouă poartă energetică a Europei. 

Balcanii de Vest ar putea deveni o "nouă poartă energetică" a Europei, o regiune prin care UE ar putea avea aprovizionare "pe noi rute, din surse diferite şi într-un mod mult mai fiabil", a afirmat luni comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, în cadrul comisiei pentru afaceri europene a parlamentului ungar, relatează MTI.

Referindu-se la un viitor summit Balcanii de Vest-UE la Tirana, Oliver Varhelyi a spus că alegerea locului "indică în mod clar faptul că extinderea a devenit una dintre cele trei priorităţi principale pentru UE".

"Stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în Europa nu pot fi asigurate fără extindere", a spus comisarul, adăugând că Europa nu poate nici să concureze la nivel global, nici să-şi protejeze interesele geopolitice regionale fără a integra pe deplin Balcanii de Vest, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?