Kosovo, pe un butoi cu pulbere. Îngrijorări în SUA și UE, după ce premierul kosovar a amânat cu doar 48 de ore amendarea sârbilor: Punem în pericol o pace câștigată cu greu!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Măsurile împotriva etnicilor sârbi care continuă să circule cu plăcuțe emise de Belgrad au fost amânate cu 48 de ore.

Disputa cu numerele de înmatriculare a mașinilor din Kosovo amenință să degenereze în tulburări deschise și una dintre cele mai grave crize regionale din ultimii ani, pe măsură ce tensiunile dintre Serbia și fosta sa provincie separatistă continuă să crească.

UE, SUA și NATO și-au exprimat îngrijorarea după ce, luni, discuțiile de urgență de la Bruxelles nu au reușit să rezolve disputa privind planurile Kosovo de a amenda rezidenții etnici sârbi care refuză să-și predea plăcuțele emise de Belgrad.

Cu câteva ore înainte de termenul limită , când poliția trebuia să înceapă să emită amenzile de 150 de euro (130 de lire sterline), premierul kosovar, Albin Kurti, a acceptat marți să amâne măsurile încă 48 de ore, spunând că este „fericit să lucreze cu SUA. și UE” pentru a găsi o soluție.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat că ambele părți au manifestat o „lipsă totală de respect pentru obligațiile lor internaționale” și că vor avea „întreaga responsabilitate pentru orice escaladare a violenței care ar putea avea loc în următoarele zile”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, și-a exprimat îngrijorarea Washingtonului, cerând ambelor părți să facă „concesii pentru a se asigura că nu punem în pericol decenii de pace câștigată cu greu într-o regiune deja fragilă”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO – care are încă 3.700 de soldați de menținere a păcii desfășurați în Kosovo – s-a declarat „dezamăgit că nu a fost posibil să se rezolve disputa asupra plăcuțelor de înmatriculare” și a cerut „soluții pragmatice” pentru a evita orice escaladare.

Serbia consideră Kosovo ca parte a teritoriului său

Tensiunile dintre Belgrad și Pristina au izbucnit în ultimele săptămâni, deoarece problema plăcuțelor de înmatriculare a devenit centrul unei dispute de suveranitate de lungă durată, care datează de la declarația oficială de independență a Kosovo, în 2008.

În timp ce aproximativ 100 de țări au recunoscut Kosovo, ai cărui 1,8 milioane de locuitori sunt în majoritate albanezi, și i s-a acordat calitatea de membru al mai multor instituții internaționale, Serbia și aliații săi cheie, Rusia și China, refuză să facă acest lucru.

Constituția Serbiei definește Kosovo ca parte a teritoriului său național și mulți dintre cei aproximativ 50.000 de sârbi din nordul fostei provincii rămân loiali Belgradului, care le oferă un sprijin financiar și politic semnificativ, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel