Kliciko spune că sportivii ruşi sunt fricoși: Asta e condiția ca să poată participa la JO 2024 de la Paris
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Sportivii ruşi ar trebui să ia o poziţie publică împotriva războiului din Ucraina dacă doresc să li se permită să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, a declarat luni primarul Kievului şi fost campion mondial la box, Vitali Kliciko, scrie AFP.

"Sportivii ruşi şi belaruşi nu pot participa la Jocurile Olimpice de la Paris dacă nu spun "Nu" războiului. Dacă o spun public, pot, dar eu cred că le este frică", a spus Kliciko pentru AFP.

"Fiecare sportiv rus trebuie să-i spună preşedintelui Rusiei să oprească acest război fără sens", a adăugat primarul capitalei Ucrainei, adăugând că nu este posibil să fii "neutru când sunt ucişi bărbaţi, femei, copii".

"Eşti fie pro, fie împotriva războiului", a spus Kliciko.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, susţine că deschiderea porţilor ca sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris nu situează forul olimpic mondial de partea greşită a istoriei, transmite Reuters.

CIO a declanşat un val de critici după ce a deschis calea sportivilor din Rusia şi Belarus să obţină calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor prin participarea la competiţiile de calificare din Asia, la care vor participa ca neutri, fără drapel sau imn.

După invazia din Ucraina de anul trecut, sportivii din Rusia şi Belarus au fost excluşi din numeroase competiţii internaţionale.

Într-o scrisoare transmisă lui Bach săptămâna trecută, sportivii din Ucraina au opinat că forul olimpic mondial se află de partea greşită a istoriei, după ce germanul a cerut Ucrainei să renunţe la ameninţările cu boicotarea Olimpiadei.

Când a fost întrebat duminică despre acest subiect, la Courchevel, unde au loc Mondialele de schi alpin, Bach a replicat că istoria va arăta cine face mai mult pentru pace. Cei care încearcă să menţină liniile deschise, să comunice, sau cei care vor să izoleze sau să dezbine. Noi încercăm că găsim o soluţie care să facă dreptate misiunii sportului, care este de a unifica, nu de a contribui la mai multă confruntare, la o escaladare mai mare.

Ministrul Sporturilor din Lituania a spus vineri că un grup de 35 ţări, inclusiv SUA, Germania şi Australia, vor cere ca sportivii din Rusia şi Belarus să nu participe la JO de la Paris.

În replică, ministrul rus al Sporturilor, Oleg Matîţin, a spus că această cerere este absolut inacceptabilă.

Bach a adăugat că rămâne solidar cu sportivii din Ucraina: Pentru fiecare sportiv ucrainean, noi putem din punct de vedere uman să le înţelegem reacţiile, le împărtăşim suferinţa. Fiecare sportiv ucrainean poate fi sigur că suntem în deplină solidaritate cu ei şi că toate comentariile lor sunt luate foarte, foarte serios în considerare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel