Klemm, palmă grea unui tehnocrat. Aveți cele mai mari lipsuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Ambasadorul Statelor Unite,  Hans Klemm, i-a dat o palmă usturătoare ministrului  Sănătății, Vlad Voiculescu. 

Hans Klemm a subliniat, în cadrul unui eveniment organizat de  Ambasadă, că principalele probleme care ar trebui remediate în medicina românească privesc tratamentul cancerului.  Nu clinica de arși de la Spitalul Floreasca, nu negocieri pe prețul medicamentelor, nu studii de fezabilitate pentru două spitale -proiectele de care s-a ocupat, până acum, ministrul Sănătății.  Nici abureala cu spitalele regionale pe fonduri europene, din care, oricum, s-a ales praful.

”Înţeleg că aproape 80.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare zi şi, potrivit statisticilor, aproape 40.000 ar trebui să fie trataţi cu radioterapie. Din păcate, România are cele mai mari lipsuri în ceea ce priveşte radioterapia din orice ţară europeană, având doar 25% dintre aparatele de radioterapie necesare pentru a servi întreaga ţară”, a spus Hans Klemm în cadrul unui eveniment organizat de Ambasadă.

Cum se pierd 30.000 de vieți

Din cifrele pe care le-a prezentat ambasadorul Klemm, rezultă că 30.000 de români nu primesc tratament pentru cancer pentru că miniștrii de ieri și de azi nu au reușit să aleagă una din cele trei soluții posibile:

-să ofere, prin CNAS, o finanțare corectă pe caz rezolvat, astfel încât investitorii să construiască rapid centre de radioterapie și să intre în contract cu  Asigurările, iar  pacienții să fie tratați gratuit în privat (modelul centrelor de dializă).

-să investească, de la buget, în construcția a  70-80 de acceleratoare de particole, amplasate în 7-8 centre regionale, în instruirea medicilor și în recondiționarea aparaturii existente în alte spitalele din țară.

-să realizeze un sistem mixt, prin renovarea centrelor de stat și deschiderea unor centre noi prin parteneriate public-privat.  

Criza, semnalată încă din 2013

Criza din oncologie a fost semnalată încă de acum trei ani, când au început să expire licențele aparatelor de radioterapie, vechi de 30-40 de ani și oricum depășite tehnologic.  Cifrele prezentate de Hans Klemm sunt corecte, zeci de reportaje în care erau prezentate suferințele pacienților cu cancer au apărut în presa românească, ba chiar și în cea internațională.

Drept răspuns la observațiile ambasadorului american, consilierul prezidențial Diana Păun  a declarat că afecţiunile oncologice sunt ”cea mai urgentă problemă de sănătate publică,  iar controlul cancerului reprezintă o prioritate strategică, sectorială, care face parte din Strategia Naţională pe linie de sănătate 2014 – 2020”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel