Data publicării:
Klaus nu vrea să fie clauns. Va reuși?
Klaus Iohannis și-a început cursa pentru Cotroceni citind un discurs corect atât din punct de vedere politic, cât și al marketingului electoral. Nicio surpriză, nicio schimbare. Cel/cei care i-au construit frazele, una după alta, au pornit de la o realitate pe care nu o pot ocoli: capacitatea candidatului de a susține un spectacol electoral. Fiindcă este evident că Iohannis nu poate duce o partitură mai complicată, scenariul vrea să transforme inabilitatea în armă, la alegerile prezidențiale.
Ideile principale enunțate în discurs sunt simple. Baronii sunt răi - o afirmație la care nu ai ce riposta. Așa e! Definiția baronilor, însă, e mai nuanțată. De pildă poate fi întrebat dacă îl excludem din acestă categorie și pe eternul Petrache, sau el este un baron bun?
Iohannis afirmă că vrea o Românie cu adevărat occidentală. Ca neamț și politician asociat cu orașul Sibiu, se apropie cel mai mult de imaginea Occidentului. Fraza nu are ce să strice, dimpotrivă, trage spuza pe ”brot”-ul lui. Dar e cam subțire, dacă la asta se reduce totul.
Independența Justiției și statul de drept sunt alte două teme pe care nu le poate refuza niciun candidat. În plus, bat spre electoratul lui Traian Băsescu, pe care a încercat să-l țină aproape și PDL, după faza cu perdeluța.
Cât despre parteneriatul cu NATO, UE și SUA, sunt de la sine înțelese, menționarea lor bifează o căsuță din foaia de parcurs.
Unde se diferențiază Iohannis, încercând să câștige pe propriul punct vulnerabil, este în afirmația ”vreau mai puțin spectacol și mai puțină gălăgie. O politică fără scandal și înjurături”. Practic, Iohannis și-a pus mâna în cap, înainte ca alegătorii să-i reproșeze lipsa părului.
În teorie, după cei 10 ani de Băsescu, este posibil ca publicul să se fi săturat de certuri și înjurături. Nu cred că altceva mai poate oferi Klaus Iohannis, oricât ar dura campania pentru prezidențiale. Unii antibăsiști s-ar putea identifica în această afirmație, alții ar putea vota rațional, pe considerentul că au greșit în 2004 și 2009, acum e bine să meargă la polul opus.
Este un pariu la fel de riscant ca acela făcut de Crin Antonescu, care a crezut că plecarea de la guvernare va aduce voturi. Rămâne de văzut dacă, în acest caz, mitul neamțului gospodar care oferă pâine, nu circ, va funcționa mai bine decât mitul principialului care renunță la Putere ca să nu fie obligat la compromisuri. De remarcat, însă, că în viața de zi cu zi cel mai greu se schimbă comportamentul de consum. Uitați-vă cât de greu renunță un fumător, la fumat. Mai degrabă trece la o țigară subțire.
Cât privește alegerile, pierzătorii devin clauni, triști, e drept, dar tot clauni, chiar dacă nu vor circ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
alegeri
antonescu
circ
claun
discurs
iohannis
klaus
prezidentiale
sibiu