Data publicării:

Klaus Iohannis și soția sa Carmen au vizitat Peștera Sfântul Andrei, primul lăcaș de cult creștin din România / foto

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis și soția sa au ajuns azi, 12 aprilie, la Peștera Sfântul Andrei din Constanța. Șeful statului a stat de vorbă cu preoții lăcașului de cult, care i-au dezvăluit povestea Peșterii Sfântului Andrei.

Președintele României, Klaus Iohannis s-a aflat, împreună cu soția sa, Carmen, la Peștera Sfântului Andrei. După ce s-a rugat în peșteră, președintele a stat de vorbă cu preoții care au oficiat slujba, conform Ziarul Amprenta.

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, va vizita joi, 13 aprilie a.c., Renewable Energy School of Skills (RESS) - Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă de la Constanța.

În cadrul Renewable Energy School of Skills, sunt predate cursuri pentru calificarea și recalificarea adulților, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special energia eoliană și energia solară fotovoltaică. RESS a pregătit în 14 ani peste 10.000 de cursanți, iar mii de persoane din România și din străinătate urmează anual cursurile și ajung să lucreze în sectorul energiei regenerabile în toată Europa.

Președintele României, Klaus Iohannis, susține învățarea continuă, o componentă importantă a proiectului România Educată, și un proces cu atât mai relevant într-un context socio-economic în care schimbările rapide necesită o adaptare permanentă la noile realități. Dezvoltarea competențelor necesare tranziției verzi reprezintă o prioritate în Anul European al Competențelor 2023. De asemenea, Planul Industrial aferent Pactului Verde European (European Green Deal), recent lansat de Comisia Europeană, urmărește îmbunătățirea competențelor și calificarea forței de muncă europene pentru a putea acoperi cererea industriei verzi.

Peştera, descoperită de avocatul Jean Dinu

 

Peştera Sfântului Andrei, considerată primul lăcaş de cult creştin de pe teritoriul ţării noaste, este săpată într-un deal cu intrarea orientată spre răsărit. Potrivit izvoarelor creştine, în momentul în care Sfântul Apostol Andrei a sosit pentru propovăduirea tradiţiei creştine, şi-a ales drept loc pentru rugăciune peştera săpată în inima dealului. Legenda spune că Apostolul a creştinat oamenii acestor ţinuturi, botezându-i în cele nouă izvoare din vecinătatea peşterii.

Peştera a fost descoperită în 1918, într-o stare deteriorată, de Jean Dinu, un important avocat din Constanţa, în timp ce se afla într-o călătorie prin zonă. După ce în timpul stăpânirii otomane, peştera a fost uitată, în anul 1943, a fost redescoperită de preotul Constantin Lembrău. La intrare, de-a lungul anilor, s-a construit un zid, după modelul celui din 1918, iar deasupra peşterii, prin tavanul ei, s-a construit turla care are patru metri înălţime.

Odată cu primele chilii ridicate, s-au adunat şi primii călugări, care slujeau sfintele slujbe în peşteră. În anul 1943, Episcopul Chesarie Păunescu a sfinţit pentru prima dată peştera.

În decursul anilor, persoanele care suferă de diverse boli au petrecut câteva zile şi nopţi în acest lăcaş sfânt. Au avut loc vindecări miraculoase, care au transformat zona în una dintre cele mai venerate locuri creştine din ţara noastră. La fiecare hram, la Peştera Sfântului Andrei, vin zeci de mii de pelerini. Sute de acatiste, iconiţe, cruciuliţe - semne ale legăturii dintre oameni şi Dumnezeu - sunt depuse de credincioşi în scobiturile din pereţii peşterii.

În apropierea peşterii se află Izvorul Sfântului Apostol Andrei. Deoarece în acest loc nu exista apă, potrivit tradiţiei, Sfântul Apostol Andrei a lovit cu toiagul în stâncă şi astfel a luat naştere izvorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel