Data actualizării:
Data publicării:

Klaus Iohannis, semnale CONTRADICTORII. Propunerea care arată că nu a înțeles STRADA

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Profesorul Dumitru Sandu, reputat sociolog și vicepreședinte al Comisiei de Etică a Universității din București, a vorbit, pentru dcnews.ro, despre gestionarea relației dintre președintele Klaus Iohannis și protestatarii din stradă. 

"Klaus Iohannis a făcut o mișcare corectă, o premieră, invitând reprezentanți ai ONG-urile la dialogul pentru numirea noului premier", a spus sociologul. El a subliniat că "fără partide politice, nu există democrație, pe de-o parte, însă, pe de altă parte trebuie ținut cont și de solicitările oamenilor, de revolta din stradă, chiar dacă nu sunt organizați, nu au structuri care să-i reprezinte. Și atunci Klaus Iohannis a făcut un prim-pas de deschidere, de dialog, i-a invitat pe reprezentanții societății civile să participe la consultări". El a precizat că "ideea ca președintele să meargă în stradă nu e potrivită, pentru că lucrurile importante nu se discută în stradă, ci într-un loc organizat". 

De ce numirea Cîmpeanu arată că Iohannis nu a înțeles "strada"

Profesorul Dumitru Sandu a spus că președintele "Klaus Iohannis a făcut și o greșeală: nu a înțeles că este o revoltă morală a oamenilor din stradă. Cei care au ieșit în stradă sunt, în general, intelectuali, oameni cu pregătiri academice, oameni cu deschidere către valorile civilizației occidentale, oameni cu meserii, deci clasa de mijloc, și este o greșeală că l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar, care arată că nu a înțeles ce se întâmplă. Ministrul Sorin Cîmpeanu, dincolo de măsuri administrative pe care le-a luat, unele dubioase din punct de vedere moral- renunțarea la doctorat- are sub semnătura spălare de plagiat în câteva cazuri care au cutremurat opinia publică. Nu va trece mult și se va face conexiunea între comportamentul său moral și numirea ca premier interimar în condiții de revoluție morală". Cu toate acestea, sociologul subliniază că "e mai bine că l-a numit pe Sorin Cîmpeanu decât pe Mircea Dușa, pentru că acesta din urmă venea de la o instituție de forță și lumea face puțină distincție între Ministerul Apărării și Ministerul de Interne, iar cetățenii încă sunt revoltați de lipsa de eficiență a instituțiilor. "Eu ridic această așteptare să vedem ce va zice  strada, ce vor zice reprezentanții societății civile despre Sorin Cîmpeanu", a spus sociologul, precizând că "este important ca președintele să înțeleagă bine ce spune strada. Ideea că iei totul de la zero este o utopie. Concluzia este președintele a dat semnale contradictorii, pozitive în ceea ce privește ONG-urie și negative în ceea ce privește numirea premierului interimar". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel