Data publicării:

Klaus Iohannis: România, cel mai redutabil susținător al Republicii Moldova în procesul de integrare în UE

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Suceava, că România este cel mai redutabil susținător al Republicii Moldova în procesul de integrare în UE, punctând că cele două state se vor afla într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune.

"România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule președinte. Cred cu tărie că Republica Moldova își poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetățenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem și oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune", a afirmat Iohannis, la Suceava, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa omologului său moldovean, Nicolae Timofti.

El a arătat că Republica Moldova trebuie să facă eforturi susținute pentru a împlini procesul de reformare a statului.

"Consolidarea statalității înseamnă în primul rând asumarea în practică a valorilor și principiilor europene fără de care nu poate exista integrare deplină. Combaterea corupției, stabilitatea economică și întărirea instituțiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare șansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această șansă se numește România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susținător al Republicii Moldova în procesul de integrare", a afirmat Iohannis.

Șeful statului român a salutat rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova.

Citește și: Klaus Iohannis și Nicolae Timofti, rută ocolitoare. Drumul European 85, plin de gropi

"Faptul că partidele proeuropene au reușit să câștige orașe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorința cetățenilor de a îmbrățișa și de a-și însuși valorile europene și hotărârea pentru susținerea parcursului european. Sperăm cu toții că această opțiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliție, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa omologului său moldovean de către Universitatea 'Ștefan cel Mare' reprezintă un moment deosebit pentru mediul academic, dar și pentru relația dintre cele două state de limbă română.

"Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului președinte Nicolae Timofti recunoaște și înnobilează meritele sale profesionale și politice. Cariera profesională a domnului Timofti este impresionantă. Sistemul judecătoresc actual al Republicii Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept. Priceperea și corectitudinea de care a dat mereu dovadă, puterea exemplului personal și simțul datoriei au jucat un rol esențial în afirmarea sa pe scena publică, iar încrederea pe care a reușit să o câștige din partea propriilor cetățeni este confirmarea virtuozității sale. Determinarea și curajul domnului Timofti de a conduce țara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa s-a implicat cu toată forța pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic și pentru împlinirea destinului european al țării sale. Eforturile distinsului lider de a construi un stat liber, democratic și consolidat reprezintă cu siguranță o alegere pe care atât România, cât și Uniunea Europeană o susțin cu fermitate", a mai declarat Iohannis.

Acesta a evocat și personalitatea lui Ștefan cel Mare, afirmând că "Moldova, cea din stânga și din dreapta Prutului, reprezintă un loc care păstrează aproape la tot pasul numele și faptele celei mai importante figuri medievale românești, iar Suceava poartă, în timp și spațiu, o încărcătură istorică extrem de valoroasă.

Prin faptele sale, Ștefan cel Mare a contribuit enorm la formarea identității și solidarității unui neam. Având un simbol comun în acest remarcabil personaj istoric, țările noastre nu vor putea uita niciodată că sunt legate prin cultură, limbă și sunt parte ale aceleiași istorii, factori care contribuie decisiv la consolidarea legăturilor dintre statele noastre", a adăugat Iohannis.

El a remarcat relația îndelungată în ceea ce privește schimbul de studenți între cele două țări și cooperarea extrem de strânsă la nivel preuniversitar, universitar și științific.

5.000 de burse pentru studenții din Republica Moldova

"Aceasta este o consecință a faptului că împărtășim aceeași viziune cu privire la educarea și formarea tinerei generații, ca zonă de importanță strategică, pentru a putea asigura progresul și stabilitatea țărilor noastre. În plus, această experiență arată că relația României cu Republica Moldova este un episod unic la nivel european, iar efortul nostru nu a fost în zadar. Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credința că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea și integrarea în familia europeană de valori a țării dumneavoastră", a mai spus șeful statului.

Iohannis  a precizat că România alocă anual 5.000 de burse de studiu pentru studenții din Republica Moldova și peste jumătate din copiii preșcolari de peste Prut beneficiază de programul finanțat de țara noastră pentru renovarea și dotarea grădinițelor. Potrivit acestuia, universitățile din cele două state cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar și europene, prin schimb de studenți și profesori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel